Stars and Hearts

Pages

Sunday, 22 March 2015

♥Weekend Gateway to Colmar Tropicale, Bukit Tinggi & Genting Highland - DAY 1♥


Cuti sekolah minggu lepas..(15-16 Mac 2015), kitorang dah plan lama jugaklah..lebih 2 bulan kot...cadang asalnya nak jalan-jalan balik hari ke Colmar Tropicale, Bukit Tinggi..tapi kami panjangkan langkah dengan overnite di Genting Highland atas beberapa sebab..sebab pertama, aku nak bawa Qeera masuk Snow World dan along aku nak bawa anak2 dia jumpa Ultraman..

Sehari sebelum itu, along aku dah datang rumah aku dah..kitorang masak2 untuk bekalan di Bukit Tinggi dan Genting Highland..maklumlah..food kat sana kan mahal-mahal berlaka..tu yang sanggup kami masak2..ala, bukan masak apa pun, rendang ayam, ayam goreng KFC, sambal tumis dan nasi lemak..

So, pada hari kejadian, aku dan along gagahkan diri bangun seawal 5.30 pagi untuk masak nasi lemak, roti telur, panaskan rendang ayam dan sambal tumis dan bermacam lagi..so, plan nak gerak pukul 7 pagi, 8 pagi jugak gerak dari rumah yer...

♥Alhamdulillah..dalam pukul 9 pagi macam tu kami dah sampai di Colmar Tropicale..erm, nak masuk dalam tu kena bayar RM12 (Dewasa), RM8 (Kanak2)..memasing muka excited gi jalan2 ni..

♥Ni map kat dalam Colmar Tropicale ni..kalau malas nak bawa kereta, korang boleh naik shuttle ni yer..ala, bukan bawa ke mana pun, situ-situ jer..tempat dia tak besar pun..

♥Sampai jugak kami di sini..selalu tengok gambar orang jer..hee..time kami pergi ni, tak sejuk pun..suhu dekat 30 degree jugak..angin pun tak ada pagi tu..

♥Tengok dua sepupu ni...ini Ain, anak along aku..memang geng Qeera ni walaupun beza umur 5 tahun..tapi sebab lahir sama bulan kot, so perangai lebih kurang..

♥Family picture..tempat dia memang cantik untuk buat photoshoot..

♥Hotel reception dia..yang korang tengok building cantik2 ni, hotel dia lah..pastu kat bawahnya ada cafe..if nak fefeeling kat perancis ker, bolehlah kot check in kat sini..tapi kitorang malas lah..bukan ada apa pun, nanti malam kebosanan..

♥Amboi..Ain ngan Qeera ni, macam hang out berdua je ni..tunggu yer, dah besar nanti baru boleh..

♥Papa with Dhani..nasiblah Dhani behave jer time ni..memang tengah mood jalan2 kot..

♥Lagi pics sekitar dalam Colmar Tropicale..tu aku cakap, kat dalam ni untuk bergambar ajer..hee...

♥Lagi pemandangan di sana...

♥Erm..ada Donald Duck lah..memula aku ternampak Donald Duck ni kat tangga..lepas tu, sebelum orang nampak aku cepat2 panggil dia..datang pulak dia..pastu teruslah snap pics...hee...

Kami kejap jer kat Colmar Tropicale ni..lepas tu kami terus ke Japanese Village...

♥Sebelum naik ke Japanese tu, kami makan dulu..dekat parking lot nak masuk ke Japanese Village tu..kebetulan dapat parking paling hujung, tepi bukit lagi..macam picnic pula makan sambil angin sepoi-sepoi bahasa..hee.. 

♥Okay..diingatkan untuk naik ke Japanese Village ni perlukan ketahanan fizikal dan stamina yang kuat yer..sebab memang kena mendaki..ni Stage pertama..hee..

♥Stage kedua pulak..lepas naik tangga ni..jauh lagi yer nak sampai ke atas tu..kena naik bukit pulak..berpeluh jugaklah..

♥Ni bukitnya..papa kena naik sian papa kena tolak Dhani guna stroller..Dhani tidur pulak..

♥Yeay..berjaya sampai ke atas...

♥Cantik kan pemandangan kat dalam tu..nyaman jer rasa..

♥Budak2 memang sukalah tengok ikan2 dalam kolam tu..

♥Ala-ala kat Jepun kita..hee..In Sha Allah, one day kami akan ke sana..hee...

♥Dalam rumah Jepun...kalau teringin nak pakai Kimono, boleh sewa RM20 yer..

Lepas ke Japanese Village, kami terus ke Animal Farm...

♥Entrance Fee dia RM3..dewasa or kanak2, sama jer..

♥Tengok aksi Dhani..seronok dapat cubit rabbit tu..hahaha...

♥Ramai jugak orang time kami pergi ni..biasalah, cuti sekolah kan..

♥Jinak betul rusa dia..berkeliaran macam tu jer..

♥Ada jugak rabbit yang duduk dalam sangka..yang muda2 lagi..

♥Budak2 memang sukalah ada playground..

♥Happynya Dhani...

Dari animal Farm ni, kami terus ke Genting Highland..sampai di genting lebih kurang pukul 3 petang..terus check in..

♥Kami duduk di First World Genting Hotel..kebetulan bilik ada promo, RM50 untuk standard room..yelah, Genting Outdoor Theme Park under renovation / new construction, so tak ramai yang nak ke sana..so dia buat promo lah..dari tak ada orang nak duduk kan..

♥Tapi, standard room kan..memang standard lah..toilet dan bathroom muat2 badan je wei..hahaha...

♥Lepas rehat, kami ke Snow worls pulak..harga tiket nak masuk RM30 (Dewasa) & RM25 (kanak-kanak)..tapi sebab kami beli tiket online direct dari website Genting resort, dapatlah murah RM18 (Dewasa) & RM15 (Kanak-kanak)..okaylah kan..tapi nak masuk ada limit time dia..40 minit jer boleh masuk tau..huhuhu..memang tak puas...kami amik slot pukul 8.30 -9.10 malam..

♥Kami dah ready...

♥Amboi..bukan main seronok Qeera dapat main snow..siap buat Angel Snow lagi..terpengaruh ngan citer High Five lah ni..erm, Dhani tak boleh masuk..kecik sangat...nasib baik adik aku ada, so dia tolong jaga Dhani...

♥Sementara aku masuk Snow World, along aku dan anak2 dia pergi tengok Ultraman Show pukul 8 malam..Tiket dia ikut kedudukan..show sejam lebih...

♥Along aku bergambar dari jauh jelah..if nak bergambar dengan Ultraman secara dekat kat pentas tu, kena bayar RM95 lagi..apalah diorang ni..nak masuk tu pun bukannya bayar RM5 pun, patutnya bagi jelah bergambar atas pentas tu..huhuhu...

♥Along aku amik seat PS1..RM68, tapi beli online dapatlah RM61..siap dapat jam tangan projector lagi..suluh kat dinding kuar gambar2 ultraman..sukalah anak dia tu..budak2 kan..


♥Habis masuk snow world, kami jalan2 kejap kat dalam genting tu..bawa Qeera tengok2 lampu..sekali dia tidur..hahaha...


♥Genting dulu dan kini..macam manalah rupa genting akan datang nanti kan..

Habis segala macam jenis show tu, kami lepak bilik along aku..borak2..yang lelaki2 turun bawah tengok bola..lewat jugak kami melepak sambil berborak tu..yelah, esok bukan nak kejar apa sangat pun..setakat nak bawa budak2 main indoor game jer..hee...okay, nanti sambung next entry untuk activity Day 2 pulak yer..

2 comments:

  1. Assalam lailan,
    waaaaaaaa
    pack betui uols nyer itinerary yer he3
    dari bukit tinggi ke genting gitew kan3

    ReplyDelete
  2. W'salam Sha..
    Hee..Nampak mcm pack..tapi santai2 je ni...lgpun 2 tempat ni pun dekat2 jer..
    sesekali berjalan dgn adik beradik n anak beranak kan..hee..

    ReplyDelete