Stars and Hearts

Pages

Friday, 18 May 2012

♥Trip to Ho Chi Minh City, Vietnam - Day 1♥

Oh...setelah sekian lama...dah 8 bulan berlalu..barulah ada masa nak update blog ni pasal percutian kami 3 beranak ni ke Ho Chi Minh City (HCM), Vietnam.....walaupun lambat upload, tapi niat nak share cerita kat semua..kot2 boleh jadikan references....

Kami ke HCM ni selama 4 hari 3 malam...cukuplah kot dan kami gamble pergi sendiri and tak ambil mana2 travel agent pun....Kami pergi sana seminggu lepas hari raya....6-9 september 2011...

Kali ni pergi kami naik Air Asia....dapat tiket promo...sorang dalam rm100+++...oklah tu kan...kalau nak dapat yang betul2 murah, nanti x pergi berjalan pulak...kerja penat2, kenalah reward diri kan...

Flight kami ke HCM awal pagi...pukul 9.15 pagi...so dalam pukul 7 pagi dah terpacak kat LCCT tu...sian Qeera kena bangun awal pagi sebab nak pergi HCM ni...tapi tak apa...Qeera memang suka jalan2 pun...hehehe.....

Kami selamat tiba di HCM lebih kurang jam 10.10 am (waktu HCM)...nasib flight tak delay...waktu di HCM cepat 1 jam dari Malaysia...so perjalanan ke sana mengambil masa lebih kurang 2 jam jugaklah....
♥Just arrived at Tan Son Nhat International Airport, HCM...Tengok Qeera tue..teruja nyer dia dah sampai Vietnam...Baru bangun tidur tu...nasib baik sepanjang dalam flight, dia tidur ajer...♥
♥Selepas buat pemeriksaan dengan imigration, ambil luggage kami pun keluar dari Airport dan ambil cab untuk ke hotel...melalu pembacaan dan survey aku kat internet, ramai yang syorkan ambil Cab Company Vinasun atau pun Mai Linh sebab dua company ni guna meter and tak tipu punya...kalau taxi yang lain takut diorang tipu kita...so, untuk ke Hotel daripada Airport, kami baik Cab Vinasun...♥

 
♥Pemandangan di sepanjang perjalanan ke Hotel...dari Aiport lebih kurang 30 minit ke bandar HCM tu...Menarik di sepanjang perjalanan :-
i) Bangunan dia kurus2 dan tinggi...serta rapat2....sangat jarang nak dijumpai di Malaysia ni...
ii) Di sepanjang jalan, kedai2 makan kecil semuanya menggunakan meja dan kerusi2 kecil macam dekat tadika...
iii) Helmet yang di pakai comel2 and pelbagai corak...kalau kat Malaysia tak boleh pakai helmet macam tu...
♥Ok...dah sampai hotel....untuk hari pertama kami duduk di Kingston Hotel...Hotel dia ok, nice decoration...katil pun besar...bilik mandi ada bath tab...sesuailah untuk Qeera nak mandi....♥
♥Ok...sampai bilik kita rest dulu....tengoklah..excitednya baby Qeera ni....senyum lebar....♥
♥Dah rehat sekejap kat bilik, kita kena mulakan perjalanan kita yer....erm, kat HCM ni, semua tempat2 melawat dekat2 saja...boleh jalan kaki sajer...tak payah sewa kereta....kalau tak larat sangat barulah amik cab...dalam 2 Dollar ajer sekali naik....kat HCM ni kita boleh guna dua currency, sama ada US Dollar atau pun Vietnam Dong....♥
♥Tempat yang mula2 kami tuju....Parkson...bukan nak shopping yer...tapi sebab nak makan...hehehe....Kat food court dia..level 4 kalau tak silap, ada 2 kedai yang halal...kedai Pakistan....Kami makan nasi beriyani ayam, nasi putih curry ayam dan mango juice...so total dalam RM22...erm, kat HCM ni makanan memang agak mahal sebab tak banyak restoran Halal...tapi makanan dia banyak..rasanya satu hidangan boleh share 2 orang...so price dia berbaloi lah...♥
♥Lepas makan, kami pun sambung perjalanan kami...tak ke mana pun...jalan2 sambil tengok2 suasana bandar HCM jer....Tengoklah banyaknya motor2 dia...kat sana memang motor tu pengangkutan utama....dan diorang bawa laju sangat..bersimpang siur especially kalau kat simpang empat...lepas tu tak ada traffic light pulak tu...bayangkanlah camner nak lintas jalan kan...huhuhu...tapi kat sana, kalau nak lintas jalan, lintas jer dan diorg akan elak kita...kalau kat KL, abis dah mati kataklah jawabnya....♥
♥Ni dekat Saigon Centre...one of shopping mall kt HCM..tak beli apa pun... kami masuk just ambil2 gambar jer...tak tahu nak beli apa pun...♥
♥Pastu proceed to Opera House....tak masuk pun..amik gambar dari luar ajer...♥
♥Ni Pulak Tugu Ho Chi Minh...♥
♥Sempat update facebook tu....♥
♥Its Dinner Time...nyum nyum...kali ni kami makan di Halal @ Saigon....food dia sedap sangat and yang paling best sekali Iced Coffee dia..the best kat HCM ni....hehehe...♥
♥After dinner...kitorang sambung jalan2 sekitar bandar HCM lagi...pegi night market dia...cuci2 mata dulu tengok barang apa yang boleh dibeli nanti....lepas tu terus balik hotel....♥

9 comments:

  1. mase nih umur baby bape bulan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azi, masa ni Qeera baru umo 6 bulan....Alhamdulillah dia ok jer even bawa dia pi Delta Mekong pun dia behave jer...:-)

      Delete
  2. wahhhhhh bagus nyer qeera.behave betul yer qeera nih.

    ReplyDelete
  3. Nak pi Delta Mekong tue nak amek package katner ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi...kitorang amik dekat hotel...cakap jer kat receptionist hotel yang kami stay tu dia arrangekan...nnt esoknya agent dtg pick up...

      Delete
  4. hotel awak stay nih berapa rate nya satu malam?dekat2 ngan ben thanh market x?agak2 total duit untuk bawak sana dalam berapa ratus ye?just nak beli sesikit je.=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Wana...dekat jer ngan Ben Thant Market...jalan kaki jer....hotel tu tak silap rm120++ satu malam...

      erm...saya xberapa ingat bawa berapalah...tapi saya xshoping sangat pun sebab tak banyak yang berkenan...rasanya total duit untuk makan + shopping dalam less than rm500...

      Delete
  5. Xperlu apply visa kan.. just book flight ticket and pergi kan... First time nak travel without agent..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai..tak perlu visa..bawa passport jer..:-)

      Delete