Stars and Hearts

Pages

Monday, 10 September 2012

♥Trip to Guangzhou-Hong Kong (Feb 2012) - Day 1♥

Ok..new story...entry kali ni aku nak story trip kami ke Guangzhou (GZH) and Hong Kong (HK) pada February 2012 yang lalu...erm...dah 7 bulan berlalu pun...tapi sebab tak sempat2 nak update kan....tak apa lah...just nak sharing info dengan u all so that kalau ada sesiapa yang nak plan ke sana...bolehlah ambil sedikit info yang berkenaanlah...

Kami ke sana menaiki Air Asia as usual lah...ada jer promo ticket...cepat2 lah grab....pada asalnya kami hanya nak ke GZH sahaja...itu sebab aku beli tiket untuk 4 hari 3 malam sahaja...tapi biler aku survey2 rupa2 nya from GZH ke HK dekat sahaja about 2 hours kalau naik train....so aku pun memanjangkan langkah kami ke HK lah pulak.....

Oh sebelum terlupa...kalau nak ke China kita diwajibkan memohon Visa untuk memasuki China yer....memandangkan kami akan keluar masuk dari GZH ke HK nanti ...so kami applied double Visa....jadi..aku sarankan pada sesiapa yang nak ke HK and any of place kat Tanah Besar China ni...better ambil dari Malaysia ke HK and balik dari China ke Malaysia...so tak payah apply double Visa...single visa sahaja..murah sikit...Kenapa perlu ambil double Visa? Sebabnya...nak ke HK kita tak perlu Visa..tapi nak ke China perlukan Visa...so kami dari KL masuk GZH perlukan Visa...then kami keluar pergi HK...lepas tu kami masuk semula ke GZH perlukan Visa...itu sebabnya kena ada double Visa....tapi sekiranya dari GZH ke HK dan terus balik Malaysia...tak perlulah double Visa...Single Visa dah cukup.....

Erm...bunyi macam susahkan dengan Visa2 ni...hehehe...tak susah mana pun....cara nak apply pun tak susah...just pergi China Embassy dekat 1st Floor, Menara OSK Jalan Ampang....jangan lupa bawa passport and 2 keping gambar passport yer...for double Visa charge dia RM58 tapi kalau single Visa dalam RM30...lepas dah isi form..hantar sahaja pada counter..lepas tu dalam masa 2@3 hari baru datang balik ambil and buat payment...senang jer kan...tapi..pada sesiapa yang ke sana menggunakan khidmat travel agency..tak perlu pening2 kepala lah semua mereka yang uruskan....macam kami sebab pergi sendiri kan...so kenalah uruskan semuanya sendirian.

Ok..berbalik pada trip kami ke sana yer...flight kami pada 9 February 2012 jam 5.35 pagi...mak ai..paginya kan...pukul berapa kami ke airport???? Yer...seawal yang mungkin...kami tiba di LCCT jam 4 pagi....hehehe...paling kesian my baby Qeera lah...mengantuk dia...sampai LCCT terkebil2 dia...tapi tengah beratur dan check in luggage dia dah tidur dah....perjalanan ke sana mengambil masa 4 jam...so kami tiba di sana pada jam 9.35 pg...nasib flight tak delay....waktu di sana sama sahaja ngan waktu di Malaysia...tapi sana cepat gelap jugak...lebih kurang macam di Jakarta.....

Ok..for info...masa kami pergi tu..kat sana tengah musim sejuk...suhu 7-10 degree yer...sejuk sampai ke tulang...and nasib kami memang dah buat preparation awal....so, dah siap2 bawa winter jacket....tapi kat GZH and HK tak ada salji...ada certain2 daerah di China sahaja yang bersalji...tapi suhu yang sebegitu rendah...tersangatlah sejuk....yelah...suhu kat KL average 20 degree ++ kan...sekali kena 7 degree...tak ke menggeletar...sedangkan pasang aircond pun suhu 17 dah menggigil...hehehe.....

♥Qeera yang terkulat2 kul 4 pagi dah kat airport....memula mata bulat jugak...tapi belum sempat check in luggage dah tertidur..sampaikan dalam flight pun tak bangun2...♥ 

♥Safely arrived at Guangzhou Airport....dah bulat dah mata budak kecil ni...♥

♥I'm ready.....dah siap pakai sweater dah..suhu pun about 7 degree...sian Qeera tak ada winter jacket lagi..kat KL tak jumpe jacket for baby lah...tapi aku pakaikan berlapis2 baju and seluar + stokin untuk dia...siap ada glove and topi...tapi dia pakai sekejap sahaja....♥

♥Okay...kami sudah ready untuk melancong....♥

♥Dari Guangzhou Airport...kami nak ke stesen keretapi Guangzhou dulu sebab nak beli tiket train ke HK nanti...so beratur kat kaunterlah sebab kami tak ada small change nak beli guna mesin tiket tu...sekali dia tukarkan small change pulak...hahaha...♥

♥Erm...kena beli tiket kat mesin jugaklah...erm..memula pening jugak lah dok tengok banyak sangat line yang colorful tu...tapi orang kat kaunter dah explain dah ambil line color apa dan sampai stesen apa...♥

♥Ni rupa tiket dulu...memula excited tengok tiket yang macam syiling..balik KL sekali adik aku cakap kat KL (Putra/Star LRT) pun dah guna tiket macam ni...hahaha...nampak sangat dah lama tak naik LRT...♥

♥Dalam LRT dia...kosong ajer...yelah..sebab station Airport tu 1st station...tengok Qeera...1st time naik LRT dia tidur pulak....♥

Dari Airport kami ke Guangzhou East Railway Station (GERS) dulu..tapi lupa nak snap gambarlah...selepas beli tiket untuk ke HK, ada masa 5 jam lagi kami pun decide nak pergi window shoping dulu...bayangkanlah dengan luggage yang besar tu kami seret pergi shoping...hahah...semua orang tengok jer...yelah...kat GERS tu tak ada locker yang boleh simpan barang....huhuhu.....

♥Ok..dari GERS kami nak ke area tempat shoping baju budak kat area Zhongshanba..so kami naik LRT sampai Zhongshanba Station...dah keluar station tu cam confuse pulak nak ke tempat shoping tu...hahaha...tapi dari situ dah penuh dah kedai2 jual baju2 budak2 and ladies...disebabkan confuse and tak nak sesat, aku pun tanya seorang lady ni..dan kebetulan dia memang nak ke situ..so kami follow lah dia...♥

♥Gambar kat atas...tulah lady yang tolong kami....nasiblah ada dia tunjukkan kami...kalau tak, tah mana2 kami pergi...hehehe...nak sangat jalan2 sendiri tanpa agent kan...♥

♥Antara tempat2 yang kami pergi hari tu....sempatlah rembat WInter Jacket untuk Qeera...sian anak mommy dah kesejukkan...♥

♥Sedang on the way back to LRT Zhongshanba Station, ternampak pulak orang arab ni jual Sate and Kebab Kambing...lepas tu ada seorang perempuan cina Muslim makan sekali kat situ (yang pakai tudung besar coklat duduk tepi aku tu)..kami pun rest and makan jugak...bayangkanlah tak makan apa2 lagi kan sejak pagi...huhuhu...sedap betul kebab ni..yelah...cuaca tengah sejuk..makan panas2...hehehe...♥

♥Ok..now time to move to HK...very excited sebab aku dari kecik lagi memang teringin sangat nak gi HK ni...yelah...masa kecik2 dulu suka sangat tengok drama2 HK kat TV3 petang2 tu...hehehe...Lupa nak story...tiket kami dari GZH ke HK ni RM80 seorang...beli terus jer kat kaunter dia....tak ramai orang pun yang beratur....♥

♥Ni rupa Train dia...cam komuter jer tapi color jer lain...hehehe....Qeera excited sebab 1st time jugak naik train....Train kami bergerak dalam kul 5 petang...perjalanan ambil masa dalam 2 jam lebih...♥

♥Ok...welcome to HK!!!! Ni kat luar Steten Keretapi Hung Hom...dari GZH, train akan stop kat Hung Hom Station..kat belakang tu gambar Hotel kami...1st night ni kami menginap di Habour Plaza Metropolis Hotel..aku sengaja pilih hotel ni sebab dekat ngan ng LRT station...jalan kaki jer....♥

♥Ni kat lobi hotel...penuh sentiasa lobi hotel ni...agaknya orang lain pun sependapat ngan aku kot...dengan ngan LRT station kan...♥

♥As usual...masuk2 hotel suka ambil gambar bilik kan...ni gmbar bilik air and pantry...bilik dia besar...siap ada ruang tamu and pantry...♥

♥Ruang tamu dan bilik tidur...♥

♥Ok...lepas letak2 barang tu kami bersiap untuk ke Ladies Night Market (LNM) dekat jalan kowloon kot...hehehe.....lupa pulak apa nama jalan dia...O lupa nak bagitahu..nilah winter jacket yang aku beli kat GZH tadi untuk Qeera...murah ajer RM25 jer...tapi sangat tebal and selesa untuk Qeera...♥

♥Kami kembali ke stesen Hung Hom tadi...nak ke LNM ni pun kena naik LRT jugak...tapi dekat ajer...dalam 2 stesen jer...dari Hung Hom station kami turun di Mong Kok East station..jalan kaki dalam 10 minit jer...♥

♥Antara gambar2 yang sempat di snap sepanjang kat LNM tu...♥

♥Kami beli souvenier sikit2 jer and t-shirt bertulis I ♥ HK...Pada pendapat aku barang2 kat situ mahal lah...cam kat KL boleh dapat lagi murah...♥

♥Kami kat LNM tak lama sangat pun dalam 2 jam jer...lepas tu balik hotel balik...yelah..penat naik flight pun tak habis lagi...hehehe...sebelum naik ke bilik..sempatlah bergambar kat luar hotel sekejap...♥

Ok..itu sahaja cerita hari pertama kami di GZH-HK...nanti sambung lagi next entry cerita sepanjang di HK pulak yer....♥♥♥

20 comments:

  1. ada sambungan x entri untuk trip ke guangzhou..nak baca lbh lanjut :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi...ada sambungan nnt...xsmpt nk update lg...hehe...

      Delete
  2. hi, sy nk ty, time nk beli tket ke hongkong tu, ade gune octopus card ke? or gune cash biase

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi..saya guna cash jer sebab saya di HK sekejap jer...klau pergi sana lama, better guna octopus card lah..nanti tak perlu beratur setiap kali nak naik mrt dia..

      Delete
  3. oh yer? sy pon stay sane 1 day je. from baiyun airport tu, then trus ke hongkong. then blk guangzhou blk. so, no need eh beli octopus card tu? mcm klu nk nek train pergi mana2, blh gune cash jgk ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..guna cash jer..boleh terus beli kat mesin tiket tu jer...xde duit kecil, pergi kat kaunter nanti dia tukarkan..
      jgn risau, orang2 kat sana kita tanya jer diorg akan jwb and ada yang baik hati tu mmg explain betul2...lagipun, direction kat sana sangat detail dan mudah difahami...

      Delete
  4. satu lg, kt ats tu ade mention, kena tnggu 5 jam utk ke HK, knp yer? xbleh trus naik train ke Hk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...boleh, sebab kami sengaja beli tiket petang sebab nak jln2 kat GZH dulu..kalau ikut orang kat kaunter tu, dia terus je nak bagi tiket train yang yang terawal masa kami sampai tu...so bolehlah terus jer naik train ke HK..

      Delete
  5. Salam,
    dari guangzhao ke hongkong kena isi borang x sbb merentas negara kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi..yup kena isi form..before nak cek imigresen, kena isi form tu..form tu ada kat tepi jer dkt ngan imigration counter..

      Delete
  6. salam,,i plan ke ghz 25-29may ni..bawak baby 2bulan , budak 2 tahun , 11 tahun dgn 6 tahun . senang tak makan ? n i plan nak shopping dan ke HK daily trip .
    boleh ke u suggest i perlu ke i ambik airport transfer dan free and easy tour ? senang tak public transport kalau i pg sndiri ? ap yang u recommendkan ? i need ur advice tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...di HK & GZH, pada i tak perlu amik tour guide sbb MRT / LRT diorang kat sana sgt convenience plus nak pergi ke mana saja boleh naik MRT sebab semua tempat ada MRT..from airport pun memang ada MRT..tapi, if u ada anak kecil, kena struggle sikitlah sebab kena jln banyak kalau nak transit setiap line...kena byk naik turun tangga / esclator..tapi, for me ok kot cuma kena byk bersabar dengan anak2 lah sbb takut diorang penatkan...

      pastu, nape nak gi daily trip jer ke HK? nanti tak cukup masa pulak..sbb dah alang2 smpai HK mst nk ke Disneyland kan..hehehe...kat situ jer dah amik masa lama...hehehe...i mmg tak puas lah ke sana...u dari Malaysia pergi ke HK dulu ke GZH dulu?

      Delete
    2. Lupa pulak pasal makan..dekat HK mmg ssh sikit cari makan..kami pun tak makan kat sana..kebetulan beli makanan lebih dlm flight, so dinner makan tu jer...esok sepjg hari makan roti & coklat & junk food bawa dari KL...
      Kat GZH ok sikit kot..tapi yang paling dekat ialah Indian Chef Restaurant dekat Beijing Road..sebelah dia ada KFC...restoran ni dekat dengan Hotel Lido kat Beijing Road tu...tapi dia berada kat lorong tau..so, bila jalan tu kena jenguk2 sikit setiap lorong..tapi dia sebelah KFC jer..sng nmpak rasanya...

      Delete
  7. Akak pun plan tak nak amik agent...tapi camne ngan transport? Senang tak kita nsk gi ke suatu tempat ke tempat yg lain? Dan bgmana dgn barang2 shopping? Takkan nak ke hulu ke hilir ngan barang naik bus atau lrt? Kalau dibandung ader khidmat pak supir senang nak mengangkut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitorg mmg angkut brg nek lrt..haha...mmg seksa ckit lah..tp brg kami xbyk mne pun..shoping ckit2 jer...klau akak plan nk borong brg byk2 yg guna shipping ke kargo ke pun xde prob sbb diorg terus pos kn..

      Delete
  8. Salam.nk tanya saya n family akan ke gz 15/10 ni.visa ke gz pun dh buat.kalau nk pg hk now ada nk kena apply visa lain ke from msia ni. My current visa kl-gz gz-kl. In between kalau nk pg hk bleh pg macam tu ke ke? Apa line subway mtro dia from gz ke hk? Tqvm ye

    ReplyDelete
  9. Masuk HK tak yah visa..tapi if awak nak ke hk dr gz then masuk gz blk, kena amik double visa tau..sebab dr kl msk gz kena ada visa, then msk hk dr gz tak yah visa tapi nk blk gz dr hk kena visa..

    dr gz nk ke hk xde metro tapi naik train express tu..beli jer kat kaunter kt Guangzhou East Railway Station...train dia byk..tak silap kaunter tiket tu kat tingkat atas...

    ReplyDelete
  10. Ish macam pening plak kan.so g embassy dia bgtau nk selit p hk je la kot.ape2 pun kena urus kat embassy dia kat kl ni jugak kan.

    Hk senang mknn halal ke? Masjid? Kos brg2?

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum wbt
    nak bertanya saya ada planing nak ke guangzhou dari hongkong..nak tahu sewaktu pemeriksaan..imigresen antara sempadan hk dan guangzhou dia buat pemeriksaan yang ketat tak sekiranya kita beli barang elektronik dari hk ke ghzou..

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam...
      Masa saya pergi haritu imigration cuma cek passport n visa sahaja..beg tak cek..so, saya rasa should be ok kot if beli brg elektronik..

      Delete