Stars and Hearts

Pages

Saturday, 14 March 2015

♥Baked Cheese Macaroni ♥

Hai semua..saya kembali lagi dengan menu pilihan Qeera..Baked Cheese Macaroni..ni menu breakfast tadi..hari minggu kan hari untuk masak best2 untuk family..memandangkan kami tak ada ke mana-mana kan..bolehlah masak sepecial2 sikit...okay..jom pakat tengok resepi saya ni..hee...

                            ♥Bahan-bahan asas..sausage di hiris nipis2..

                                                ♥Crabstik pun dihiris nipis2...

 ♥Rebus macaroni...♥

 ♥Toskan macaroni yang dah lembut direbus..♥


Ini bahan-bahan untuk sauce dia pulak...

♥2 Sudu besar butter..

♥500 ml Susu Dutch Lady Full Cream..

♥1 sudu besar tepung gandum..bancuh dengan air..

♥2 slices cheddar cheese..

♥120 gram cream cheese..kalau beli macam ni..guna separuhlah..

Panaskan periuk..dan masukkan butter untuk dicairkan..pastikan api sangat perlahan yer sebab butter ni mudah hangit..

♥Masukkan tepung..kacau rata...

♥Kemudian masukkan susu...kacau sehingga mendidih..pastikan kacau tanpa henti supaya campuran tepung tadi tak berketul-ketul..

♥Masukkan cheddar cheese slices tu..kacau sehingga cair dan rata..

♥Masukkan  cream cheese..kacau sehingga cream cheese ni cair dan white sauce manjadi pekat dan likat..


Sekarang, cara-cara nak bakar macaroni pulak yer..


♥Sapukan butter pada casserole..

 ♥Letakkan macaroni yang sudah ditos tadi..gaulkan bersama hirisan sausage dan crabstik..kalau nak guna ayam pun boleh..tambahkan dengan cendawan butang..mesti lagi enak..hee...

 ♥Letakkan sauce tadi..kuantiti ikut kesukaan sendiri..aku suka banyak-banyak..macam roti canai banjir..hahaha...tak ada kena mengena ek..

 ♥Letakkan kepingan cheddar cheese di atas permukaannya..

 ♥Kenudian bakar selama 30 minit dengan suhu 180...

♥Baked cheese macaroni kita siap untuk di makan...sedap sehingga menjilat casserole..hahaha...selamat mencuba..

4 comments:

  1. Assalam laila,
    hamboih3
    bertingkek2 uols nyer cheezy weezy n milk yer he3

    ReplyDelete
  2. W'salam Sha..
    Hahaha..haruslah cheezy weezy..lagi sedap dan menyelerakan...lemak pun bertambah2..hahaha...

    ReplyDelete
  3. Salam sis..kat mana nak beli cream cheese tue ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..kat Tesco..dekat tempat peti sejuk sekali jual dengan butter & cheese..

      Delete