Stars and Hearts

Pages

Wednesday, 11 November 2015

♥Road Trip to Hatyai - Krabi May 2015 : Day 5 & 6♥

♥Hello semua..hari terakhir kami di Krabi..pagi tu kami santai-santai jer..sementara nak tunggu masa untuk check out..dan kembali ke Hatyai...5 hours drive journey, so kena relax-relax lah..nanti driver and co-driver penat..hee...

♥Pagi ni baru ada kesempatan nak ambil pic restoran dekat Aonang Orchid resort ni..hee...selalu makan laju-laju jer sebab nak rushing untuk activity kami..hee..

Lepas breakfast, sempat lagi seround bawa anak-anak mandi kat swimming pool..lepas tu naik bilik, kemas-kemas dan bersiap untuk check out..

♥Selepas check out, kami singgah makan di Street Food di sepanjang Aonang beach..situ memang famous lah dengan halal food..yang paling famous sekali adalah Banana Pancake Yaminlah..memang sedap kami ambil Nutella Banana Pancake..makan panas-panas memang awesome! Hahaha...selain itu kami makan Dried Fry Shrimp..nampak tak dalam paper cup yang panjang2 atas meja tu..hee...pulut mangga pun sedap..dan yang paling best bagi aku Ice Coffee dia..terbaik...hee...

♥Sebelum berangkat ke Hatyai, kami singgah di Pekan Krabi..semata-mata nak ambil gambar dengan Crab Statue ni..hahaha..panas-panas terik tu sanggup berdiri untuk bergambar... 

Lebih kurang pukul 1 tengah hari kami meninggalkan pekan Krabi menuju ke Hatyai...jalan slow-slow jer..bukan nak kejar apa pun sebab kami akan overnight di Hatyai lagi...

♥Alhamdulillah..kami selamat sampai di Hatyai..sebelum check in Hotel, kami singgah di Klong Hae Floating Market Hatyai...Floating market ni hanya di buka pada hari Jumaat hingga Ahad jer dari jam 3@ 4 petang sampai malam..masa kami sampai tu hujan renyai-renyai..risau jugak budak-budak ni demam nanti...

♥Apa yang ada dekat sini? Macam-macam juadah dijual di sini..tapi yang menariknya, diorang yang menjual ni dari atas sampan..

♥So, kalau nak membeli, diorang akan hulurkan barangan tu dalam bakul kecil yang diikat dengan kayu..dan kita letakkan duit kita dalam bakul tu..menarik kan? Tapi hati-hati, jangan terjatuh dalam sungai pulak...hee...

♥Macam-macam food yang ada dijual di sini...paling banyak yang cucuk-cucuk macam sosej and nugget tu..tapi kalau korang ke Hatyai ni, boleh cuba telur sotong bakar..memang terbaik..cicah dengan sos thai..hee..masa 1st day kat Hatyai time kami dinner di Asean Bazaar tu pun aku order Telur Sotong bakar ni..memang sedap...

♥Hmm..sempat pulak tengok ada orang buat penggambaran untuk rancangan tv..hee...agak-agak masuk tau muka kitorang dalam tv Thailand ni..hahaha...

♥Berhadapan dengan tempat diorang menjual ni, ada disediakan pondok untuk kita makan dari hasil tangkapan kita tadi..hee..tak yah tunggu balik hotel untuk makan yer...

♥Dah puas menjelajah Floating Market ni, kami meneruskan perjalanan ke bandar Hatyai untuk check in hotel..hujan pulak di Hatyai ni..lebat pulak tu..
malam terakhir ni kami menginap di Asian Hotel..kali ni lebih dekat dengan Hotel Lee Graden Plaza tu..senang untuk shopping malam terakhir ni..lagi pun, weekend ada night market dekat depan Lee Garden Hotel tu...♥

♥Lepas check in, mandi dan siap-siap untuk keluar balik..kami jalan kaki je untuk ke area Lee Garden Hotel Plaza tu...tapi time tu hujan masih renyai-renyai..huhu..kami lepak di gerai halal di tepi bangunan Lee Garden tu..makan Pulut Durian bersama hot coffee..terbaik wei..hahaha...

♥Tengah-tengah makan, datang pulak gajah kat tepi gerai tu..hahaha..pernah ker korang makan dan gajah lalu tepi korang..macam makan dalam hutan pulak..hee..tapi kesian gajah tu, macam takut jer sebab dia asyik macam jerit-jerit jer..

♥Dekat night market tu ada banyak sangat gerai jual udang galah goreng..satu bekas tu dalam RM10/ RM15 ikut size..tapi aku tak beli..takut plak tah-tah dah goreng beberapa hari..hee...kalau was-was jangan makan yer...

♥Lepas makan, kami jalan-jalan dekat-dekat situ jer..tak beli apa pun sebab hujan makin lebat..takut budak-budak demam, kami terus balik hotel..yelah..esok perjalanan jauh lagi tau..nak balik KL dah...

♥Esoknya, seawal 8 pagi kami dah bersiap untuk check out..sempat bergambar di sekitar hotel sebelum keluar breakfast...

♥Kali ni kami bersarapan di Restoran Hamid..betul-betul berhadapan dengan Restoran Salma..rujuk balik entry hari kedua ni yer..ada detail mana lokasi restoran ni...

♥Lepas breakfast kami sempat shopping dulu sebelum meninggalkan bumi Thai ni..hee..sempatlah Qeera paw mommy beli set patung princess Disney ni..RM25 untuk satu set ni...sengih lebar..selebihnya shopping baju, makanan, souvenir, pes tomyam pun sempat beli..hee...puas shopping, kami terus berangkat meninggalkan bumi Thai ini..sampai ketemu lagi yer...

Untuk balik ke KL, kami keluar ikut Padang Besar..masa datang kan kami ikut bukit kayu hitam..motif ikut Padang Besar? Of course lah nak singgah shopping..hee...

♥Alhamdulillah..kami selamat sampai di Padang Besar..Dari pekan Hatyai ke Padang Besar lebih kurang satu jam jer..sampai padang besar, kami singgah makan dulu sebelum sambung shopping..hee...second round makan pulut durian..kali ni bersama air kelapa muda..hee...

Selepas makan, kami mulakan operasi membeli belah kami...sampai terlupa nak snap pic suasana dalam padang besar besar bazaar tu..hee...dekat 3 jam jugak kami kat situ...puas shopping jugak...

Tepat jam 5 petang kami memulakan perjalanan kami ke KL..perjalanan yang lancar selama 7 jam untuk sampai di KL..Alhamdulillah..kami selamat sampai di rumah kami...pengalaman yang best travel kali ni..macam jalan-jalan cari makan jugak...ok, semoga terhibur dengan cerita aku di bumi Thai ini..harap-harap dapatlah aku share kan mana-mana info yang berguna tu yer..bye...

No comments:

Post a Comment