Stars and Hearts

Pages

Friday, 8 March 2013

♥Weekend at Cameron Highlands - Day 1 (Part 2)♥

Ini sambungan dari entry yang lepas..sepanjang kami di CH untuk hari pertama Part 1 boleh refer balik kat SINI yer...Erm, banyak sangat activity kami kat sana..plus terlalu banyak gambar yang aku nak upload nak tunjuk kat u all untuk references...tu yang sampai bersambung2 entry kita ni...hehehe...

Okay, apa2 pun, enjoy reading untuk entry kali ni...walaupun hanya pergi satu tempat tapi kena buat special post untuk dia jer...hehehe...Selepas kami check-in di Jasmine Hotel tadi, rehat2 sekejap dan solat, kami bersiap2 untuk keluar semula...seperti yang pernah aku cakap dulu, kalau bercuti tu buat apa nak lepak2 kat bilik hotel..baik duduk rumah je kan..hehehe...

Selepas check-in, kami terus menuju ke Time Tunnel..(TT)..TT ni terletak berhampiran dengan Kea Farm jugak..sebelum sampai kat TT tu akan nampak signboard besar...Actually, TT ni tempat2 pengumpulan barang2 lama..memang sangat lama sampaikan aku pun tak pernah tengok..hehehe...aku rasa barang2 sebelum merdeka lagi...hehhe...

♥Ni map untuk ke TT ni...(Gambar map ambil dari website TT ni..)..nak masuk TT ni kena bayar RM5 seorang...nampak macam mahal ker??? Masuk dulu..memang berbaloi..hehehe....TT ni buka dari jam 8.30 pagi hingga 6 petang... 
♥Di main entrance TT...dari luar nampak memang macam kecil je TT ni..tapi sebenarnya dia memanjang ke belakang...

♥TT ni terletak di Main Road, Brinchang...so, agaknya ini signboard zaman dulu2 kot..
♥Antara barang2 lama yang dipamerkan di main entrance dia..masuk2 jer terus nampak barang2 ni dulu...nampak macam biasa2 je kan...tapi adalah sentimental value dia..

♥Ada beca jugak kat depan tu..siap boleh naik...hahah..jalan jer tak boleh..mula2 macam takut jugak nak naik..takut runtuh ke patah ke nanti...tapi, tak adalah pulak tulis 'dilarang naik'..hehehe..so, naik ajelah kan...

♥Lagi Pic di awal2 entrance TT ni...nampak tak pic yang atas ni..seperti yang aku cakap tadi, TT ni memanjang ke belakang...

♥Antara benda pertama yang menarik perhatian kami...ada ruang untuk keluarga macam pada zaman dahulu...hehehe...dekat situ, ada satu baby coat yang kecil..nampak tak yang anak buah aku duduk tu...tu baby coat zaman dulu2 yer...hehehe...siap ada gelung2 kecil kat atas tu untuk jadikan permainan diorang...hehehe....tengok diorang ni, siap berlakon yer konon2 tengah minum2 petang...

♥Chopstick dan sudu design lama...

♥Ni apa daa...topi askar dan botol air...topi dia tu, berat giler wei..macam batu..tengoklah diorang ni...sampai bongkok badan tu nak imbangkan sebab topi berat sangat...

♥Kuda mainan kanak2...

♥One of the interesting benda kat dalam ni...ni adalah calculator zaman dulu...kami test memang betul conton 3 x 3 = 9...just tolak jer papan tu ke nombor 3 untuk baris atas dan baris bawah manakala baris tengah simbol darab...menarikkan???

♥Studio photoshoot..hehehe...sampai anak lentok2 pun mommy ngan papa ni tak perasan..

♥Tv zaman dulu..duduk dalam almari..hehehe...siap berlakon ketuk2 tv tu cari channel yang lari...

♥Kedai gunting rambut pulak..hehehe...dua orang pelakon ni memang berbakat sungguh....hehehe...

♥Model air botol kickapoo..hehehe..design botol ni dari dulu sama jer...rupa-rupanya, air kickapoo ni ada banyak perisa..yang aku tahu botol hijau dan air dia yang warna cam kuning2 tu...
♥Main catur pulak...tengoklah budak 2 orang ni..pun berlakon sama jugak kan...

♥Ini adegan yang paling menarik...hahaha....
♥1) Tokeh kedai (pakai tudung oren) tengah ambil order....

♥2) Tokeh kedai buat air yang dipesan tadi...

♥3) Pelanggan nak tambah order lagi...

♥4) Minuman yang di pesan dah sampai...relax2 sambil makan kacang bersama anak2...

♥5) Dah habis makan, sila bayar yer...

♥6) Tokeh kedai yang rajin...dialah yang ambil order, buat air, hantar order, jadi cashier..dan akhir sekali..dia jugak tukang masaknya...hahaha....menarikkan..kami kat dalam tu asyik ketawa jer sebab excited sangat tengok benda2 tu...dan kebetulan pulak, macam tak ramai orang, kami pun syok sendirilah...hahaha....

♥Lagi pic kat dalam TT ni...memang banyak sangat barang2 lama yang kita tak pernah jumpa or ada barang2 masa zaman2 kanak aku dulu tapi dah tak ada lagi sekarang ni...tu yang excited tu..

♥Oh..ada lagi lakonan ni...berlakon konon2 main mahjong...hahaha..padahal tak tahu pun camne nak mainnya...adik ipar aku berlakon pegang kepala nak fikir strategi nak menang...

♥Satu lagi barang yang menarik...walker baby...giler sempoi kan...kalau sekarang ni punya, besar gedabak untuk elakkan baby melompat dan jatuh..kalau Qeera lah naik walker camni, dah lama tumbang dah...
♥Di kedai tempah baju...sorang sibuk menjahit tempahan, yang seorang lagi tengah iron baju pelanggan yang dah siap...

♥Ini pulak dalam bilik darjah..hehehe...cikgu dia garang betul siap ada rotan bulu ayam tu...

♥Ini pulak budak penghantar barang runcit...

♥Meja solek zaman dulu dengan cermin kecil tu...siap ada radio lama ok..sambil bersolek sambil dengar lagu..

♥Bergambar bersama Tunku Abdul Rahman...Merdeka!!!
♥Ni apa yer?hehehe...aku rasa ni paip zaman dulu tapi besar wei..camner diorang hisap paip ni...hehehe....
♥Jenis2 telefon...

 ♥Colgate dan Darlie...dulu, asal nama Darlie ni adalah Darkie dan gambar yang ada pada ubat gigi ni, orang dia pun hitam..hahaha...macam tak sesuai kan dengan ubat gigi yang putih ni...so, diorang pun tukar kepada Darlie dan gambar orang tu pun dah putih...hehehe...

 ♥Susu dan nestum old packaging...sekarang dah lain dah packaging dia..pastu dah tak banyak yang dalam tin..semua dalam kotak...senang..

♥Okay, sekian sudah lawatan kita di TT ni..actually ada macam2 barang lagi kat TT ni..tapi, tak terlarat lah pulak aku nak upload semua gambar kan...jadi, sesiapa yang nak tahu lebih lanjut, pergilah TT kat CH ni..hehehe...oh ya, bagi sesiapa yang masuk dalam ni, bolehlah minum2 di TT Cafe dengan diskaun sebanyak 20%...tapi, kami tak pergi pun...hehehe...

 ♥Hah..nilah TT Cafe tu..sebelah jer dengan TT tu...

Dari TT, kami terus kembali ke Hotel kami...parking kereta siap2 dekat area hotel tu..yang tak syok kat hotel2 budget ni, parking sangat limited...so, kenalah pandai2 cari yer...lagi petang, lagi susah nak cari...erm, dah dapat parking, kami terus jalan kaki untuk dinner pulak..time tu dah jam 6 lebih dah..saja makan dinner awal sebab lepas maghrib, nak keluar pergi night market..kalau lapar, bolehlah beli apa2 lagi makanan kat situ...

 ♥Untuk dinner hari ini, kami makan di Nik Ikan Bakar dan Tomyam...kedai ni betul2 dekat pekan Brinchang tu..so, dari hotel kami jalan kaki jer kat situ sebab kedai dia opposite hotel kami jer...

 ♥Untuk lebih lanjut, restoran ni betul2 berhadapan dengan Apartment Golden Wing dan bersebelahan dengan Hotel Star Regency..

♥Time kami sampai tu memang dah ramai orang dah..order siap pun lebih kurang 30 minit jugak..dekat restoran ni bukan sahaja terdapat makanan thai dan ikan bakar, steamboat pun ada jugak...yelah, kat CH ni sejuk2 memang sedaplah kalau makan steamboat kan...

 ♥Muka gembira makanan dah sampai...masing2 dah menggeletar kelaparan ni...hahaha...sebab masing2 tak makan lunch seronok sangat kan dapat jalan2 kat CH ni...kami order tomyam, ikan sweet & sour dan telur bungkus..total makanan + air = RM61...murah kan...sedap pulak tu..hehehe....

 ♥Burrppp...Alhamdulillah..kenyang..habis licin semuanya ek...sesiapa yang datang CH ni, bolehlah try makan kat sini...kitorang tahu kedai ni pun sebab ramai blogger yang recommend kan...so kami pun trylah..memang sedap dan harga pun berpatutan...

♥Lepas makan, kami balik ke hotel untuk mandi dan berehat sebentar...tengoklah si kecik ni..before mandi boleh relax2 sambil tengok tv..siap angkat kaki tu...dah mandi, minum susu pulak...isi tank before keluar untuk ke night market pulak...


 ♥Lepas maghrib, kami terus keluar untuk ke night market..dari situ ke night market memang sekejap jer..jalan kaki adalah dalam 5 minit...memang tak terasa pun sebab sepanjang jalan tu ada orang jual2 barang..so, sambil belek2 tu..dah sampai...
 
  ♥Di Night Market ni memang menjual macam2 barang...tapi, yang banyaknya selain makanan, banyak orang menjual baju2 dan jugak souvenier seperti key-chain dan fridge magnet...so, untuk beli buah tangan untuk keluarga, kawan2 dan orang tersayang, bolehlah beli kat sini yer...tapi, apa yang aku perasan, baju2 kat sini harga dia mahal sikitlah even baju budak2 pun mahal...

 ♥Ini pulak madu asli...elok untuk kesihatan...kebetulan masa pergi CH ni husband aku batuk..so, dia trylah makan madu asli ni..hehehe...

♥Dah habis berjalan2 dan shopping kat night market, on the way nak balik hotel tu, kami singgah beli burger kat tepi jalan tu..perut memang cepat jer rasa lapar kalau kat CH ni sebab cuaca yang sejuk...since dah beli burger dan jugak beberapa makanan ringan kat night market tu, kami terus ke food court berhampiran hotel kami..lepak2 sambil makan dan minum milo panas...hehehe....

Selesai sudah activity kami di hari pertama kami di CH...selepas makan di food court tu, kami balik ke hotel masing2 untuk berehat dan tidur sepuasnya...sebab, esok ada banyak lagi activity kami untuk sepanjang hari itu..tapi, aku cerita dalam next entry lah k...daaa......

1 comment:

  1. hahaha, pandai akak suami isteri berlakon berdrama ye :)))

    ReplyDelete