Stars and Hearts

Pages

Tuesday, 5 March 2013

♥Qeera Birthday - Subway + Desa Water Park + Pizza Hut♥

2 March 2012 yang lepas..genap umur my baby Qeera 2 tahun..erm..sekejap jer masa berlalu..macam tak percaya jer rasanya..sekelip mata dia dah besar...hehe...

Erm..bersempena dengan birthday dia ni..aku dan husband aku dok fikir nak buat apa or pergi mana untuk celebrate birthday dia..macam last year..kami pergi holiday kat Melaka ngan family husband aku..tahun ni..nak bawa gi holiday..macam malas nak travel sebab bulan lepas baru balik Cameron Highland and Langkawi..pastu next month pun nak gi travel jugak..so..kami decided nak bawa area KL jugak dan buat something yang Qeera suka...

Erm...since dia suka swimming..kami planned bawa dia pergi water theme park..erm..tu pun kena fikir jugak nak gi mana..sebab..kat KL ni pun banyak jugak water theme park..so..kami buat pilihan antara Sunway Lagoon, Shah Alam Wet World, i - City water theme park & Desa Water Park..

Akhirnya kami decide nak pergi Desa Water Park (DWP)..setelah 3 lagi tempat tu direject atas sebab2 tertentu...tapi jangan salah faham pulak..bukan sebab 3 tempat tu tak bagus yer...salah satu sebab kami pilih DWP tu sebab dekat ngan area KL jer...

So, Sabtu lepas..selepas selesai kerja2 rumah..kami pun bersiap2 ke DWP ni..sebelum ke DWP..pergi beli barang2 keperluan dulu..dan singgah Subway dulu untuk breakfast + pre-lunch...hehe...pre-lunch sebab dah nak pukul 11 baru makan..huhu...

♥Tengah tunggu turn ni nak order..nasib tak ramai orang time tu..perut dah kelaparan tahap maksima ni...huhuhu...♥

♥Ok..turn kami pulak..Bday girl ni pun sibuk2 nak order jugaklah tu...lepas bayar, kami take away saja..makan dalam kereta..nak cepat kan..nanti makin lewat sampai DWP tu...♥

♥Yeay..kami sudah sampai di DWP...erm..dah tengah hari jugak time tu..lebih kurang pukul 1 lebih kami sampai sana..sebabnya on the way ke sana, jalan jammed..huhu..biasalah hari Sabtu, tengah hari pulak time orang sibuk2 nak keluar lepak2 dan berhibur with families and friends...♥

♥Map di DWP tu..nampak macam besar kan..tapi tak boleh lawan Sunway Lagoon lah...hehehe....okay, di sini aku cerita serba sedikit tentang DWP ni okay...pertama sekali, entrance fee dia..RM30 (dewasa) dan RM20 (kanak2)...DWP ni..kalau weekend/ public holiday / school holiday buka dari jam 10 pg hingga 6 petang..tapi kalau weekdays dari jam 10.30 pagi hingga 6 petang....

Di DWP ni ada pelbagai attraction jugak..bukan setakat swimming pool biasa je tau...cuba tengok map kat atas tu, under Water rides and slides dia..ada about 12 rides and slides untuk dicuba...and bagi aku, semua pun menarik dan sesuai untuk peringkat umur...bagi family yang ada anak2 kecil tu memang sangat sesuailah...tapi, dalam 12 rides and slides ni, time aku pergi tu, banyak jugak yang tutup antaranya yang aku frust tu Bubble Pool..huhuhu..Bubble Pool ni ala2 mandi dalam jacuzi lah...huhuhu...

Satu lagi pesanan aku..kat DWP ni tak boleh bawa makanan dari luar..sebelum masuk tu, memang dia cek beg satu persatu siap seluk dalam2 lagi takut kita sembunyikan makanan..jadinya, tak perlulah nak masak nasi lemak ke, sandwich ke and apa sajalah..huhuhu...nasiblah beg susu Qeera diorang bagi bawa masuk...♥

♥Okay...bday girl dah siap salin baju mandi dah ni...dah tak sabar nak masuk dalam air tu..siap jerit2 suruh mommy cepat...erm..alahai anakku...♥

♥Okay..yang pertama kami pergi adalah 'Surf Shark'...Surf Shark ni macam water playground untuk kanak2lah...ini tempat yang paling menarik untuk kanak2 dan jugak Qeera..even mommy Qeera pun suka mandi kat sini...hahaha..tempat dia sangat luas dan selesa..air pun sangat bersih...tak macam aku gi kat A Famosa Water World dulu...air dia kotor dan keruh...♥

♥Tengok tu Qeera...tak ke seronok dia tersengih2...senyum lebar dia bila dapat masuk dalam air ni...mommy pun dia tak pedulilah siap say bye kat mommy sambil ajak papa naik slide tu...♥

♥Siap lepas tangan papa tu tak bagi pegang dia..macamlah dia tu pandai berenang...♥

♥Tengok tu..siap jerit2 lagi menunjukkan betapa seronoknya dia..hehehe...♥
♥Bergambar dulu before meneruskan activity dia...♥

♥Lagi pic...♥

♥Tangga untuk menuju ke atas untuk naik slide..nampak tak floor warna biru tu? kat DWP ni satu yang aku suka..floor dia ni tak licin sebab dia macam ada getah..aku pun tak sure bahan apa yang digunakan..tapi serius, even basah lantai dia ni, tapi tak licin pun...so, budak2 kalau lari2 pun susah nak tergelincirlah...♥

♥Peace mommy...dah tak sabar dah tu nak naik slide..asyik ulang2 jer..penat mommy kena gilir2 ngan papa nak bawa dia naik slide..♥

♥Dah sampai atas...♥

♥Yeay....tengok tu..dia tak takut pun naik slide ni..aku pun mula2 nak naik pun takut jugak...hehehe....♥

♥Hah tengok tu...muka excited giler..papa dia pun excited sama...♥

♥Okay..turn naik ngan mommy pulak lah...♥

♥Tadaa...ohh..mommy muka excited + gayat + takut + seronok..hehee...♥

♥Ini pemandangan dari atas...(amik pic dari website DWP..)♥

♥Ini bahagian tepi Surf Shark..tapi area ni tak ramai sangat budak2 main..semua suka naik slide tu...♥

♥Ini bahagia belakang pulak...pun tak ramai yang main kat area sini...♥

♥Masih di area Surf Shark..ada cendawan air...nak berteduh sekejap dari panas matahari yang terik...kalau korang letak bahu / belakang badan kat air yang turun tu pun best jugak..terasa macam diurut..free massage..hahaha...♥

♥Okay..ni pulak 'Thunderbolt'..(Pic ambil dari website DWP)..The longest and the first gravity-defying water coaster in Asia...actually ni macam family rides jugak..satu pelampung besar boleh naik ramai2 satu family about 6 to 7 persons but depends on body size lah...aku pernah naik dulu masa pergi Bukit Gambang...memang best..tapi kat DWP ni kami tak naik sebab Qeera tak boleh naik..kecik lagi...♥

♥Ini kat bawah Thunderbolt tu...bila ada orang naik air akan jatuh2 kat bawah...macam hujan..hahaha...♥

♥Ini pulak Super Tube..slide dia sehingga 30 kaki tingginya...nak naik ni kena guna pelampung besar...tapi aku tak naik..husband aku jer yang naik...♥

♥Ini pulak 'Water Factory'...pun tempat kanak2 jugak..nampak tak macam ada machine 2 biji tu...boleh guna untuk tembak air di kawasan situ..tapi kami tak cubalah..sebab, macam rosak jer..hahaha...kanak2 pun tak ramai di area sini...♥

♥Tengok ni..macam lapang je kan tak ada orang...hahaha...♥

♥Ada buaya..boleh rides dengan buaya ni..hahaha...buaya ni jenis getah..so, boleh tolak perlahan2 keliling tempat ni...♥

♥Lagi pic di Water Factory...♥

♥Oh..Dolphin pun ada..siap ada air pancut keluar lagi..hahaha...♥

♥Slide yang besar ni pun kat Water Factory jugak..tapi tak syok sebab bila turun, dia perlahan jer...♥

♥Ni pulak..cafe dia...dah penat2 mandi tu..sure lah lapar kan...♥

♥Okay..Qeera berselubung dulu setelah puas mandi manda..bawa naik jer dia mulalah kesejukkan...♥

♥Okay..dah penat mandi...kita makan dulu...food kat dalam ni boleh tahan jugak mahal dia..nasi lemak and burger ni, harga dia RM5 satu...hot dog and nugget ni, RM2.50 setiap cucuk..erm, apakan daya dah lapar menggigil..beli jugaklah...nasib sedap..♥

♥Dah kenyang, mari sambung lagi...yang ini pulak namanya 'Tarzan in Town'..erm..perasan tak nama2 rides kat sini canggih2 kan...hahaha...♥

♥Lepas tu..kami dengar siren yang kuat..oh, ombak dah datang...kami cepat2 terus ke 'Shock Wave' ni...Qeera memang seronoklah dapat main dengan ombak...hehehe....ombak dia macam non-stop jer...hahaha...♥

♥Dah penat main ombak...kita berehat di gigi pantai pulak...hahaha...yer jer gigi pantai nya kan....duduk kat tepi2 tu pun dah best dah bagi budak2...♥


♥Bagi bapak budak...of courselah kena naik guna tube ni..baru syok main ngan ombak...♥

♥Ini pulak nama dia 'Action River'..tapi kebanyakkan water themepark paggil dia Lazy River..sebab apa..we just relax jer atas tube tu..dan jalan perlahan2...hehehe..tapi, aku rasa dekat sini panggil action river, sebab dia ada ombak sekali dan laju jer...sesetengah tempat..sangat2 slow sebab tak ada ombak yang tolak tube kita tu..♥

♥Mommy and Qeera pulak..papa tolong ambil pic dulu..pastu baru join kami duduk kat belakang...2 round jugaklah...Qeera siap dah nak terlena dah sebab relax jer kan...♥


♥Dah habis main kat Action RIver tu, kami terus bersiap2 untuk balik...masa tu dah nak dekat kul 5 dah..nanti kalau salin baju dekat time nak tutup, ramai orang...erm..lebih kurang 3 jam jugak kami kat dalam tu..and rasanya puas hatilah dapat bawa bday girl buat activity yang dia suka....balik dari DWP, kami terus balik ke rumah untuk mandi bersihkan diri dan rest before sambung lagi activity kami...♥
♥Lepas dah balik rumah rehat2..malam tu kami keluar untuk dinner..kami ke AEON AU2 jer...dekat dengan rumah...and makan di Pizza Hut...bday girl suka makan garlic bread + mushroom soup + spagethi bolognaise tu....♥

♥Antara food yang kami order..biarpun biasa jer setakat makan pizza hut, tapi sebab bday girl suka kan...mommy bawalah...nanti bawa gi makan kat restoran hotel 5 bintang, bukan dia suka pun...betul tak?♥

♥Oh..tu dia..sudah bersandar kekenyangan setelah habis sepinggan spagethi...♥

♥Habis makan di pizza hut, teman mommy shopping barang rumah pulak...♥

Dah habis shopping, kita baliklah yer sayang Mommy..and that day, i can see her happy face...mood pun okay..makan pun berselera..and its seems like she know that the day is very special day to her...hehehe..yelah, since morning mommy keep on singing bday song to her..and Qeera pun asyik tersenyum setiap kali mommy menyanyi untuk dia...oh...masa berlalu begitu cepat..2 tahun sudah berlalu..terima kasih Allah kerana mengurniakan anak yang comel, sihat, bijak seperti Qeera...


No comments:

Post a Comment