Stars and Hearts

Pages

Wednesday, 6 March 2013

♥Weekend at Cameron Highlands - Day 1 (Part 1)♥

Cuti hari Wilayah pada 1 February 2013 hari tu...kami telah ke Cameron Highland (CH)...memandangkan ada 3 hari cutikan dari Jumaat to Ahad..pada asalnya, aku memang malas nak ke mana2 cuti hari Wilayah ni, just nak rest kat rumah sebab baru sangat balik dari Langkawi minggu lepasnya....

Tapi, adik aku pulak plan nak ke CH dengan husband and anak dia..aku pun macam tertariklah...hahaha....akhirnya, last minute punya plan ni..aku pun decide nak follow dia..so, kami car pool saje ke sana...lebih senang, lebih jimat..hehehe...yelah, kami bukan nya ramai pun...masing2 3 beranak jer..hehehe...anak2 duduk atas riba...

Selepas Subuh, siap2...pukul 6.30 aku keluar rumah pergi ambil adik aku dulu..nasiblah rumah kami ni berdekatan saja..tak sampai 10 minit pun...so, senanglah cerita...jadinya..dekat pukul 7 tu kami dah pun memulakan perjalanan kami ke CH...
♥Dari KL, kami ikut highway PLUS dan keluar ikut tol Tapah..before exit ke tol Tapah, kami singgah di R&R Tapah dulu..tujuannya, nak mandikan anak2 dulu...hehehe...as usual lah kan, dah keluar pagi2 tu, takkan nak mandikan diorang pulak...hehehe...kami sampai di area Tapah, dalam pukul 9 lebih jugak..about 2 hours from KL...

Dah keluar dari Tol Tapah, kami meneruskan perjalanan ke CH..memang sangat excited sebab aku dah lama sangat teringin nak ke CH ni..tapi, asyik tak jadi jer..planned beriya-iya, tapi tak jadi..kali ni, last minute planned, nasib baik jadi...kalau tak, memang kecewalah...

♥On the way nak naik ke CH tu, kami singgah sebentar di Hutan Lipur Lata Iskandar (HLLI)...bukan nak mandi yer..sekadar bergambar jer..nak mandi, balik KL nanti pun boleh pergi je Ulu Yam ke, Templer Park ke, Sg Congkak pun ada..hehehe...masa kami sampai sana, tak ada orang pun..cuma ada satu group budak2 muda jer...
♥Kami singgah sekejap jer..aku tak turun pun kat bawah tu..just tengok dari jauh jer..hehehe....sebab hati ni dah tak sabar nak sampai cepat2 kat CH tu..

♥Alhamdulillah...perjalanan kami sangat smooth...selamat tiba di Tanah Rata, CH..kami sampai kat atas tu, dah pukul 11 lebih camtulah..sebab, jalan nak ke CH ni memang berselekoh dan bersimpang-siur..lagi2 kalau kat depan tu lori kan..terpaksalah follow perlahan-lahan...tempat pertama yang kami pegi di CH ni, Ladang Teh Bharat Group..

♥Teruja betul tengok ladang teh ni...sangat cantik..masa pergi KK dulu, singgah jugak ladang teh dia, tapi sebab hujan, tak dapat jejak kaki kat ladang teh tu..kali ni, memang puaslah..hehehe....
♥Mari kita jungle tracking di ladang teh...hehehe..baru turun sikit pun dah mengah2..itupun kami turun dekat2 jer just untuk ambil gambar...ada jugak orang turun sampai bawah, tapi aku fikir nanti jenuh pulak aku nak daki balik..ohh, tak sanggup aku..

♥Bergambar lagi before proceed ke tempat lain...

♥Okay..masih lagi di Tanah Rata...selepas balik dari Bharat Tea, kami ke YZ Agro Farm (YZ)...YZ ni terletak dalam kawasan Perkampunggan Melayu namanya Kampung Taman Sedia (KTS)..kalau dari Tanah Rata ni, KTS ni belah kanan nanti ada satu Signboard besar betul2 dekat tepi simpang KTS tu..jadi kena alert lah dengan signboard tu..takut terlepas...dalam KTS ni ada banyak lagi Strawberry Farm..dia macam ala2 rumah orang tapi diorang buat strawberry farm..sebab aku tengok, banyak jugak rumah2 persendirian kat dalam tu...YZ ni jugak adalah tempat pergambaran cerita Vanilla Coklat..tu yang excited nak pergi sini..hahaha...

♥Strawberry farm dia..tapi, time kami pergi tu, strawberry macam tengah nak masak kot..sebab banyak yang hijau2 jer..huhuhu...YZ ni dimiliki sepenuhnya oleh bumiputera...jarangkan kat CH ni strawberry farm dia dimiliki oleh orang melayu..kebanyakkannya milik chinese and indian..

♥Kat YZ ni jugak ada gerai makan jual macam2 food jugak...so, dah alang2 kami belum breakfast, kami pun singgah makan sebab kat sini ada jual desert yang famous kat CH ni nama dia Scones...

♥Kami order nasi lemak dan laksa..dekat gerai tu ada macam2 makanan jugak..lepas tu, aku order strawberry milk shake..fresh strawberry dia blend okay...mesti orang cakap, sejuk2 pun minum sejuk ker? erm..masa sampai sini, cuaca sangat terik sampai berpeluh yer..mana nak pakai jacket bagai...panas...hahaha....food dia murah jer..nasi lemak and laksa tu, RM2 satu pinggan..sedap dan banyak pulak tu...♥

♥Inilah rupa scones tu...entah apa yang famous nya kat CH ni sebab semua orang datang CH cari Scones ni..adik akulah yang promote...erm, oklah rasa dia...yang macam roti tu, di keras..so sapulah butter and strawberry jem tu...satu set price dia dalam RM3 kot..♥

♥Budak kecik ni..dah habis makan..dia nak turun main2 pulak..nasiblah kawasan situ tak besar sangat..so, tak adalah mommy risau biar dia main sorang2...♥

Dari Tanah Rata, kami terus naik ke Brinchang..tak jauh pun antara 2 kawasan ni..dalam 10 minit jer...aku advise, kalau nak ke CH, better cari penginapan di area Brinchang sebab kat situ ada banyak sangat hotel..dan kebanyakkan tempat2 menarik untuk dilawati pun semuanya kat Brinchang...kalau duduk kat Tanah Rata, kan macam susah nak turun naik ke Brinchang...

♥Tempat pertama yang kami tuju di Brinchang adalah Cactus Point..konon nak surveylah harga cactus2 kecil ni nanti boleh compare dengan price kat pasar malam...sudahnya, sorang pun tak beli cactus bawa balik KL..hahaha...♥
♥Ada pelbagai jenis cactus dijual di sini..dari yang size kecil sampailah yang besar untuk letak kat taman tu...♥

♥Ni kat cactus point jugak...ada jual bunga2 jugak yer...tengoklah adik ipar and adik aku tu, siap berdrama pulak..hehehe...♥
♥Kat Cactus point ni jugak ada jual pelbagai jenis Teh Cameron..♥


♥Yang aku perasan sepanjang kat CH ni, setiap tempat tu..dekat main entrance dia mesti ada game untuk kanak2 yang macam ni..nak main kena guna token or masuk syiling 50 sen 2 keping...pandai jugak diorang buat side income..kalau tak beli apa2 pun kat dalam tu, bila kanak2 tengok nak main, sure dapat income jugakkan...erm, nasiblah Qeera nak main gitu2 jer..tak bergerak pun tak apa..hehehe...♥

♥Selepas ke Cactus Point, kami ke Rose Valley pulak..nak tengok bunga rose yer..hehehe...nak masuk sini kena bayar RM4 untuk dewasa..kanak2 kena bayar RM2..♥
♥Di main entrance Rose Valley...♥
♥Masuk2 saja Rose Valley ni..penuh dengan bunga rose pelbagai warna...ada merah, putih, pink, hitam, kuning, oren dan macam2 lagilah...yang paling aku suka warna pink kat dalam pic kat atas ni...sangat cantik...♥
♥Masuk dalam lagi..ada kolam ikan..ada macam2 ikan kat dalam tu...tapi yang banyaknya ikan Koi lah..bawa 'ong' kot ikan2 ni...♥
♥Oh my baby Qeera..sementara kita relax2 sekejap kat tepi kolam tu, dia buat activity dia..dia pergi petik daun dan makan ikan makan...hahaha....ternganga-nganga mulut ikan2 tu bila Qeera bagi makanan..hehehe..sekali daun lah...♥

♥Ada buaian jugak...Qeera mula2 tolak sepupu dia, Mia..at last, dia pulak yang naik..♥


♥Sekali jalan lagi kat dalam tu..ada satu sebuah pondok rehat..ada pulak alat untuk tarian tradisional Sabah..Tarian Magunatip kot nama dia..hahaha...tapi ada 2 kayu jelah...♥
♥Ada juga museum Queen of Flowers Roses..kat dalam tu ada pamerkan pelbagai jenis bunga rose...♥
♥Kawasan di luar Rose Valley tu..kat luar tu ada banyak kedai2 jual barangan souvenier, bantal, aksesori dan banyak lagilah...♥

♥Dari Rose Valley tu..kami jalan kaki jer depan tu sikit jer nak ke Bee Museum..♥

♥Antara yang ada kat dalam Bee Museum tu...lebah2 yang diawet..♥

♥Dah selesai tengok Bee..kita proceed nak pergi shopping pulak...kami ke Kea Farm...berhampiran dengan Hotel Equatorial...memandangkan hari kami pergi tu hari Jumaat, so tak ramai sangat orang time tu..aku siap interview ada sorang kakak penjual ni..dia kata hari Sabtu baru orang ramai dan jalan akan jammed sebab orang dari KL memang suka datang CH..♥

♥Mari borong bantal Strawberry..hehehe...bantal kat sini murah2 jugak...Bantal strawberry yang besar RM14..yang kecil RM9...♥

♥Dah borong bantal..kami sempat beli strawberry siap dengan coklat untuk celupkan..hehehe..perut dah rasa lapar balik sebab kami tak lunch lagi since brakfast pun dah lambat tadi..huhuhu...♥

♥Si penggemar strawberry...♥

♥Balik dari Kea Farm, kami terus check-in hotel..kali ni aku duduk di Hotel Jasmine, manakala adik aku duduk di Kowloon Hotel...Hotel kami cuma terpisah dengan 2 ke 3 buah kedai jer..dekat CH ni memang banyak sangat hotel budget yang ala2 rumah kedai tapi diubahsuai jadi hotel..sebabnya, dia memang antara deretan2 kedai...tapi sangat selesalah dan bilik pun besar jer...Antara hotel2 budget yang aku rasa ok..(sebab dah survey kan before ke sana..), selain 2 hotel yang kami duduk ni, Hotel Parkland, Hotel Rainbow dan Hotel Sentosa..bukan saja hotel budget dan selesa, tapi memang betul2 dekat tengah2 Brinchang Town tu..dekat dengan Food Court dan jugak Night Market yang famous kat CH tu..kami cuma jalan kaki jer untuk ke Night Market dia..tapi, antara banyak2 hotel tu, aku prefer hotel Jasmin sebab dia ada lif..hehehe..so, kalau dapat tingkat bilik tingkat 4, tak ke susah nak naik turun tangga..huhuhu....♥

Okay, since aku rasa entry aku kali ni macam dah panjang sangat jer..dan activity kami lepas check-in hotel pun lagi panjang..jadinya aku separatekan kisah hari pertama kami di CH kepada 2 bahagian..jangan lupa nantikan cerita aku di CH yang selanjutnya yer...♥♥♥


No comments:

Post a Comment