Stars and Hearts

Pages

Friday, 1 March 2013

♥Trip To Pulau Langkawi 25-27 January 2013 : Day 1♥

Percutian pertama kami pada Tahun 2013...sebelum aku terlupa detail tentang langkawi ni, baik aku siap2 update dulu dalam blog ni...bersempena dengan cuti Maulud Nabi dan Thaipussam yang jatuh pada hujung minggu, kami telah pergi ke Pulau Langkawi untuk bercuti dan juga shopping...oh, shopping adalah satu kemestian yer kalau berjalan2 tu...heheh...

Flight kami dari KL jam 7.30 pagi...so, seawal jam 6.30 pagi dah terpacak kat LCCT tu...erm, mesti Qeera boring je kan..setiap kali travel kena bangun awal2 pagi...about 7 am tu semua penumpang dah siap sedia duduk dalam flight..awal sungguh dia panggil kami..biasanya flight awal pagi jarang delay....tapi, tunggu punya tunggu...flight tak gerak2 pun..rasanya semua orang dah get ready...geram jugak rasanya and tak ada pun apa2 announcement mengatakan ada masalah ker apa ker...aku pun jenguk ke luar..tengok hujan turun dengan lebatnya..erm..patutlah...atleast, bagitahulah diorang ni yang kapal terbang tak boleh terbang due to heavy rain...ni senyap jer...almost 1 hour jugak kami stuck dalam flight tu...sebab, masa flight nak take-off, aku tengok jam pukul 8.30 pagi...huhuhu....
 ♥Aksi Qeera dalam flight...
i) mula2 naik..happy jer...tengok2 menu..main2 dengan mommy...
ii) dah boring dah sebab dah start garu2 badan..garu2 kepala...
iii) Semakin boring...jenguk luar tingkap dulu tengok hujan turun dan tengok apa2lah kat luar LCCT tu..sebab ramai orang kan kat luar tu dan ada banyak kapal terbang..
iv) Dah tak tahu nak buat apa...sebab dah boring sangat..minta mommy buka tab nak tengok baby tv...
v) Last sekali..dah tak boleh tahan..terus tidur sampai Langkawi...
Okay..sekian sahaja activity Qeera dalam Flight..saja nak bagitahu sebab nak highlight betapa lamanya kami tunggu dalam flight tu yang sepatutnya dah sampai Langkawi pun...huhuhu....

 ♥Finally...kami sampai di Langkawi...hoorey...this is second time aku visit Langkawi...1st visit lebih kurang 3 tahun yang lalu..tapi masa tu aku single lagi and pergi dengan family aku ramai2.. 

 ♥Sampai airport..terus ambil luggage dan cari baby room...sebab nak mandikan Qeera..yelah, pagi2 bangun, mana boleh mandikan dia..sejuk wei budak2 mandi kul 6 pagi tu..and, time pun sedang elok jer..lepas siap mandikan Qeera, owner kereta yang kami sewa tu pun sampai..dekat sini, kami sewa kereta Saga BLM..satu hari RM100..since kami datang 3 hari di mana hari ketiga tu kami balik lewat petang, jadi dia charge RM250, untuk 2 hari setengah...
Ooh, pic di atas ni map Langkawi di mana ada senaraikan tempat2 yang menarik di Langkawi yang mesti dikunjungi...

Tempat pertama yang kami pergi dari Aiport, ialah Langkawi Cable Car..tapi..sampai di sana jer tengok penuh orang beratur wei..yelah, time tu dah pukul 11 pagi...jadinya, kami tunda untuk pergi pada hari kedua nanti...nasiblah tempat2 di Langkawi ni berdekatan sahaja..so boleh ulang2 jer tempat2 dia...Jadinya, disebabkan kami tak jadi nak ke Cable Car, kami terus proceed ke Telaga Tujuh (T7) sebab dia sebelah sahaja dengan cable car...nak masuk T7 ni free jer..tapi kena bayar parking RM2 per entry..

♥Pemandangan di sekitar T7 ni..kat pondok2 kecil tu, kebanyakkan ada orang menjual makanan2 ringan untuk dibawa naik ke atas ni...♥

♥Sejarah T7 ni...T7 ni adalah satu kejadian geologi yang menakjubkan di mana air terjun terbentuk daripada pecahan tujuh telaga semulajadi. Menurut lagenda, puteri-puteri dari kayangan sering mandi manda di situ..♥

♥Sebelum naik ke atas tu..sempat aku interview makcik yang jual kat bawah tu berapa jauh untuk sampai ke atas tu..makcik tu cakap..kalau nak naik sampai waterfall tu..10 minit jer daki tangga2 tu..tapi, kalau nak sampai ke telaga2 7 biji tu, kena daki sampai 20 minit...OMG, aku tengok tangga2 yang meninggi tu...dah tak larat dah..baru tengok ajer ok...hahaha...so, aku pun decide nak naik sampai waterfall jer...erm..nasiblah husband aku faham...hehehe...kalau ikutkan dia memang nak naik sampai atas..tapi stamina aku ni tak cukup wei..cukuplah sampai waterfall jer...Pic ni baru kat awal2 nak daki tangga2 ni yer...♥

♥Okay..kita dah makin hampir ke waterfall..sesiapa yang nak tengok T7 tu, sila terus daki lagi yer..kalau nak tengok waterfall ajer, belok kiri..turun lagi tangga..sampai dah..♥


♥Alhamdulillah...berjaya mendaki ke atas tengok waterfall...erm..jauh jugak arr...berpeluh jugaklah walaupun less than 15 minit jer dok mendaki..hehehe...tengoklah pemandangan waterfall dia..sangat2 cantik..segar jer mata tengok keindahan ciptaan Allah swt.♥

♥Before turun balik bagi Qeera main air dulu..mula2 dia masuk kaki jer..sekali tu dia terus duduk rendam dengan baju2 dia sekali...aduhai..dahlah tak bawa baju spare and pampers dia..huhuhu...sudahnya turun bawah balik dengan baju2 basah..bukan baju dia jer yang basah..baju mommy and papa pun basah sekali sebab dukung dia gilir2..huhuhu...ok, moral of the story, siapa2 nak naik atas tu, bawa baju spare okay..sebab, nanti tengok air dia memang terasa nak berendam..hehehe....♥

♥Papa muka lega sebab dah sampai bawah..penat tu dukung si Qeera ni dengan baju basah lagi...Qeera muka puas dapat mandi manda...♥

♥Tu dia...turun2 jer bawah, salin baju and pampers, minum susu, terus tidur..hehehe..♥

♥Dari T7, kami terus ke area Jalan Ayer Hangat untuk ke Galeria Perdana (GP)..GP ni tempat pengumpulan koleksi Anugerah & Cerderamata Tun Dr Mahathir dari seluruh dunia..entrance fee RM5 and kalau ada camera kena tambah RM2..♥

♥Antara gambar2 kat dalam GP tu...memang macam2 ada kat dalam tu dan sangat menarik untuk dilawati..kami kat situ dalam satu jam jugak..♥

♥Selain cenderamata, terdapat jugak banyak gambar2 lawatan beliau...jugak terdapat gambar2 personal beliau yang dilukis oleh peminat setia dia..hehehe....♥

♥Gambar yang dilukis oleh peminat beliau...♥

♥Ni pun sama...happy tu Tun M naik speed boat nak pergi holiday kot...♥

♥Suka tengok gambar ni...loving couple..hehehe...♥

♥Decoration dekat GP ni sangat cantik..tengok sajelah siling GP ni...cantikkan..hee...♥

Okay..Dah habis melawat GP, kami solat dulu dekat GP tu..surau sangat besar dan selesa yer...sebab, lepas ni kami nak ke Bird Paradise & Wildlife Park (BP)  pulak ..nanti kat situ macam susah jer nak solatkan...actually, GP dengan BP ni sangat dekat..dalam 1km jer...tiket nak masuk sini, RM12 seorang...

♥Di main entrance Wildlife Park @ BP..tapi position gambar tak menarik kan..huhuhu..almaklumlah, camera tak canggih..huhuhu...♥

♥Before masuk..kami ambil gambar dengan parrot dulu...♥

♥Dekat luar BP tu ada satu cafe..since kami belum lunch lagi, kami makan light lunch dulu kat situ,,,dalam menu ada macam2, ada nasi lemak, nasi goreng, spagethi.. tapi bila order..ada sandwich jer...ceh..jadilah, boleh isi perut sikit...so, kami order 2 sandwich hotdog..tapi lupa nak snap pic sebab lapar sangat..hahaha...♥

♥Qeera teruja tengok flamingo...hehehe...♥

♥Kat dalam ni, bukan sahaja ada burung tapi ada jugak animal yang lain macam ular, binturung, kambing, keldai, ikan, arnab dan lain2 lagi...♥

♥Colorfull bird..hahaha..tu nama aku yang bagi sebab bird dia memang ada banyak color...burung color2 ni duduk dalam sangkar besar yang tertutup..once kita masuk tempat tu, memang burung2 berterbangan atas kepala kita...♥

♥Ada ostrich jugak...bila kita lalu jer..masing2 jenguk kepala kat tepi pagar..nak ambil gambar dekat2 macam takut kena patuk...hahaha...♥

♥Ada ikan Arowana, Arapaima & Ikan Koi...♥

♥Before keluar dari situ, kakak staff kat situ (yang pakai tudung hitam ni..), offer kami nak main dengan rabbit tak? hehehe..kami pun ok jer...so, dia pun bukalah kandang rabbit tu..terus jer rabbit2 tu datang serbu kami...hehehe..kami masuk sekejap saja bagi dia makan, masing2 takut..hahaha...♥

Okay, dah habis melawat BP, kami terus ke Pantai Cenang untuk check-in hotel..yelah, time tu pun dah pukul 4 lebih...before ke hotel, kami singgah makan laksa dulu di belakang airport..tepi pantai...di sepanjang jalan belakang airport tu memang ada banyak lori jual laksa dan rojak..kena pandai pilih lah...

♥Kami singgah di sini...memang ramai sangat orang so macam sedaplah kan..tapi, aku rasa, biasa2 jer laksa dia..dahlah ramai, tunggu turn pun agak lama..dekat satu jam jugak hanya untuk makan laksa..disebabkan baca blog2 orangkan kata laksa di area situ sedap, so aku pun nak try lah..tapi, maybe kami salah pilih lori kot sebab lori tu yang 1st kami nampak...so, on the way ke hotel tu..lalu ikut jalan belakang airport tu selepas lori yang kami singgah ni, kami jumpa ada banyak lagi lori2 putih jual laksa....ohh, frust2..maybe yang salah satu dari lori tu kot yang sedap...huhuhu...♥

♥Before sampai ke Hotel, kami singgah pulak di Pantai Cenang...kononnya nak bawa Qeera mandi lautlah..sekali tengok cuaca sangat2 panas terik walaupun time tu dah pukul 6...erm..tak jadilah mandi sebab takut Qeera demam dan panas yang melampau ni dengan silau lagi macam tak selesa, kami pun decide nak terus check-in ke hotel...♥

♥Dari Pantai Cenang, kami terus ke hotel kami..kali ni kami menginap di Awana Porto Malai...♥

♥Hotel dia ada 4 tingkat macam tu...tapi memanjang...so, dari lif untuk ke bilik kami..kena jalan jauh lah..keluar2 lif, nombor bilik yang berdekatan start nombor 1xxx...kami punya bilik start dengan nombor 3xxx...aduhai...rasanya dalam 200 meter jugak kot kena jalan...huhuhu...tu yang akhirnya aku suruh Qeera jalan sendiri jer..kesian dia sebab mommy dah tak larat nak dukung sambil gendong beg lagi..papa dia memang dua2 tangan penuh tarik troli beg...♥

♥Lega...sampai bilik jugak...kami sewa bilik deluxe..ada 2 buah katil Queen okay..sangat selesa...hehehe...cuma bathroom dia agak kecil...tak ada bath tub...♥

♥Bilik kami sea view..boleh tengok sunset and sunrise..hehehe....♥

♥Erm..disebabkan tak jadi mandi laut, lepas check-in kami cepat2 tukar baju bawa Qeera mandi swimming pool...tengoklah betapa happynya dia...♥

♥Lepas maghrib, kami cepat2 siap untuk dinner pulak..yelah, tempat2 perlancongan ni mana2 kedai makan pun ramai orang..so, malam tu kami makan di Restoran Thai & Seafood Haji Jelani, berhampiran dengan Laman Padi..kedai ni pun aku baca dari blog2 orang..ramai yang recommend kedai ni sedap...♥

♥Ni lah makanan kami...Kami order Butter Prawn (ada 6 ekor = 300gram), Ikan merah sweet & sour dan tomyam campur...tahu tak berapa total food kami + 2 nasi putih + air laici + teh o panas...RM97...erm...a bit pricey dan rasa tak berbaloi sebabnya, tunggu order satu jam + ikan sangat2 pedas & masin + tom yam pedas & penuh sayur2 jer + udang pun masin...erm...frust betul tau jadi terasa mahal...apa komen u all???♥

♥Disebabkan frust sangat + Qeera pun dah tidur, kami terus balik ke hotel untuk berehat..yelah, hari tu kami bangun pukul 5 pagi..dari KL terus sambung jalan2 kat Langkawi ni..memang penat sangat2...huhuhu...tengok Qeera dah lena dibuai mimpi...dua katil tu kami cantumkan..asalnya ada meja lampu di tengah2..refer balik gambar di atas...tapi kami angkat dan rapatkan..baru best dapat katil besar...hehehe...♥

Sekian dulu cerita aku untuk Day 1 di Langkawi ni..nanti aku continue untuk Day 2 pulak, kami pergi naik Cable Car, Makam Mahsuri, Beras Terbakar, Underwater World, Dataran Lang dan Shopping di Haji Ismail...

No comments:

Post a Comment