Stars and Hearts

Pages

Friday, 1 March 2013

♥Trip To Pulau Langkawi 25-27 January 2013 : Day 3♥

Hari terakhir di Langkawi...pagi tu kami just santai2 jer sebab dah tak banyak tempat nak pergi..cumanya nak shopping sikit2 jer dan pergi kilang Minyak gamat...so, pagi tu awal pagi dah bangun dah..kemas2 barang sebab nak terus check-out jer pagi tu even flight kami pukul 5 petang..yelah, takkan tengah hari tu nak balik hotel semata-mata untuk check-out kan...

Pagi tu, dah kemas2 apa yang patut, Qeera pun dah bangun, kami terus siap2 untuk breakfast dulu...breakfast kat Awana ni yang aku tengok, tak banyak sangat pilihan makanan dia..since tak banyak pilihan, kami pun tak lepak lama sangat kat situ...


♥Qeera dan tembikai dia..memang favourite dialah tu..suruh breakfast roti or hotdog pun tak nak..nak makan buah jugak...♥
♥Dah siap breakfast, kami jalan2 sekitar hotel sebelum nak masuk dalam swimming pool...♥

♥Happy Qeera and mommy...Qeera kalau pergi holiday, mood dia baik jer..♥

♥Okay, sementara tunggu pool ni buka, kita rehat2 dulu yer kat tepi tu sambil borak2...♥

♥Yeay...pool dah buka..tak buang masa lagi...seronok bukan main Qeera..dahlah tak ada orang lain kat situ..kami berdua jer tau...♥

♥Naik gelongsor pulak....♥

Kami mandi pun tak lama sebab tak nak buang masa sangat..mandi pool ni bila2 pun boleh kan..hehehe...so, lepas mandi, naik atas..mandi lagi siap2 dan terus check-out..

♥Ready for check-out...♥

♥Activity wajib..before tinggalkan hotel mestilah nak bergambar kenangan di setiap ceruk hotel kan..hahaha...♥

♥Di perkarangan Awana...♥

♥Lagi pic di Awana...♥

♥Tempat pertama yang aku tuju adalah Idaman Suri (IS) di pekan kuah..tujuannya nak borong kuali dan periuk Tefal yer..kat sana murah2 compare to price kat KL..yelah, Langkawi kan duty free..hehehe...kat situ, ada satu periuk aku beli beza RM70 dengan yang dijual di KL..mana aku tak borong..hahaha...

Selain kuali and periuk, pinggan mangkuk brand terkenal macam Corelle, Vision, Luminac and Vantage pun murah2..rambang mata aku wei...tapi aku tak belilah sebab tak cukup berat dah..so, akan ada next trip ke Langkawi untuk borong pinggan mangkuk yer..hahaha....♥

♥Selepas ke IS, kami kembali ke HIG sebab nak beli beg baru..barang2 yang dibeli dah tak cukup beg...takkan periuk2 aku tu nak letak dalam plastik jer..nanti pecah naik flight...beg2 kat HIG murah2..banyak design yang menarik..di IS tu pun ada, tapi tak banyak pilihan...sebab, bagi akulah IS ni yang bestnya untuk kitchen & dining appliances...memang rambang mata...hahaha....♥


♥Erm...nilah kuali dan periuk Tefal yang aku beli...siap ada sudip lagi yer..hahaha...♥
♥Habis sahaja memborong di HIG dan IS, kami terus ke kilang minyak gamat di Nusantara Maju Enterprise (NME)..NME ni terletak on the way dari Pekan Kuah ke Pantai Cenang..dia belah kiri..senang jer nak tahu tempat dia..dahlah tepi jalan, ada botol minyak gamat yang sangat besar kat luar dia...♥

♥Jangan pulang tanpanya yer..hehehe..malangnya time kami pergi tu, minyak gamat botol kuning tutup merah yang kecil2 tu dah habis stock...huhuhu...dengarnya kat sini murah..kalau kat BT, 12 botol RM10..kat sini boleh dapat 12 botol RM8...♥

♥Taadaa...nilah botol minyak gamat yang besar tu...hehehe..sanggup tu berpanas sebab nak bergambar kat botol ni...♥

♥Ni main entrance dia..♥

♥Nilah tempat masak minyak gamat dia...actually, kita boleh celup tangan kita kat dalam kuali tu tau..walaupun minyak tu tengah mendidih, tapi tak panas pun dan confirm tak melecur...tak percaya?? cubalah...aku nampak ada seorang pak cik celup tangan dia depan mata aku, dia cakap tak panas pun...tapi tangan berminyaklah lepas tu..♥ 

♥Ni kat dalam kedai dia pulak..time kami pergi tu ada 4 buah bas baru sampai jugak..rombongan cik kiah entah dari mana..itu sebab time tu ramai orang...♥

♥Yang ini bahan mentah dia kot..hahaha..aku pun tak tahu untuk apa..dia macam akar kayu kot..memang untuk perubatanlah..♥

♥Pelbagai produk yang dijual kat situ..bukan setakat minyak gamat jer, ada lotion, sabun mandi, ubat jerawat, minyak urut, jeli gamat dan macam2 lagi tapi semuanya dari gamat...♥
♥Selepas ke NME, kami terus ke Laman Padi..kononnya nak tengok sawah padi lah..hahaha....kat situ jugak ada museum padi / beras..ada tunjuk macam2 jenis beras..tapi tak boleh ambil gambar...♥

♥Di luar museum dia...♥

♥Habis melawat laman padi, kami terus ke pantai cenang untuk cari minyak gamat..dah sampai Langkawi, takkan tak beli minyak gamat kan...erm, tapi hampa..tak ada orang jual pun..jadinya, kami singgah makan dulu di restoran melayu masakan kampung...betul2 berhadapan dengan Underwater World...erm..food boleh tahan..tengok udang yang aku pegang tu..besar yer..tapi, harga sekor tu RM8...but, rasanya sangat sedap...hehehe...♥

♥Selepas makan, kami meneruskan perjalanan untuk mencari di mana jualnya minyak gamat...sambil drive sambil berfikir mana nak cari dan akhirnya kami tiba semula di Beras Terbakar (BT)...hahaha...sudah tentu2 ada jual dekat situ kan..hehehe..dah alang2 singgah, macam2 lah aku sempat beli..bajulah, tuala..dan macam2 lagi...♥


♥Dari BT, kami terus ke Airport...dari BT ke Airport sangatlah dekat..tak sampai 10 minit pun...sampai sana, terus check-in luggage..fuhh, lega..39.2kg..aku beli luggage 40kg..nasib tak lebih muatan...hahaha...♥
♥Sementara menanti flight, kami solat dulu dekat Airport..tapi kena take turn lah siapa nak jaga Qeera pulak...sambil tunggu mommy, Qeera main2 ngan papa dia..siap posing kat jet ski tu...♥
♥Dah naik flight...posing lagi...Qeera sambil makan coklat pun nak posing jugak...♥

♥Alhamdulillah...selamat tiba di LCCT...tengoklah punya ramai orang nak claim luggage diorang..patutlah HIG malam tu penuh orang sampai sesak nafas aku..hahaha...♥

♥Okay...posing sat dengan luggage kami yang dah beranak pinak tu...♥

Sekian cerita aku sepanjang trip kami di Langkawi...3 hari 2 malam di sana..tak cukup actually sebab kami tak sempat pergi Island Hopping ke Tasik Dayang Bunting pun...huhuhu..maybe next time lah yer...ok, adios...♥♥♥


No comments:

Post a Comment