Stars and Hearts

Pages

Wednesday, 5 November 2014

♥Kak Ros Mee Udang Berasap Sungai Baru♥


Mee Udang? Mee Ketam? Mee Sotong? Siapa yang suka makan seafood plus makan mee ni..mesti terliur baca entry aku ni nanti…aku ni memang peminat seafood dan juga mee okay..meh sini aku nak story satu restaurant yang jual mee seafood ni..tapi ni lain wei..memang marvellous punya..sebab dia berasap…hahaha….
 
Cuti hari Malaysia haritu aku gi rumah adik aku kat Taiping..dia lah yang bawa kami ke sana sebab dekat ngan rumah dia..Kedai ni terletak di Sungai Baru , Tanjung Piandang. Kedai dia dekat tepi jalan jer dan betul-betul berhadapan dengan Sekolah Kebangsaan Sungai Baru.


Ini lah kedai dia..Kak Ros Mee Udang Berasap Sungai Baru..
 
Kalau korang datang dari Kuala Kurau, kedai dia disebelah kiri dan kalau datang dari arah Parit Buntar kedai tu di sebelah kanan. Landmark dia memang senanglah…cari jer Sekolah Kebangsaan Sungai Baru tu..hee…

Mee ni dinamakan mee udang berasap sebabnya mee ini dihidangkan kepada pelanggan menggunakan hot plate...macam sizzling mee tu..Jadinya selepas mee tu dimasak ianya terus dihidangkan dengan hot plate tu sekali dalam keadaan yang sangat panas dan berasap tu. Siap terpercik lagi wei..jaga2 if ada anak kecil yer…
 
 ♥Tu dia..berasap-asap wei..siap terpercik sampai ke tray..jaga2 tau..hee..♥
 
Harga dia sangatlah berpatutan…bagi aku memang murah..kat KL tak dapat wei price camni..Sesuai lah sebab seafood kan . Untuk setiap jenis set akan ada tiga choice, Biasa , Sederhana dan Banjir .
 
Apa yang bestnya yang banjir bukannya kuah dia tapi adalah seafood tersebut..best kan? Contohnya..kalau ambil Mee ketam dia..Mee Biasa ada seekor ketam, sederhana ada 2 ekor dan banjir ada 3 ekor ketam…giler ko 3 ekor ketam berenang dalam hot plate tu..hahaha…Tapi kalau udang pulak, Mee Biasa ada 3 ekor udang, sederhana ada 6 ekor dan banjir ada 9 ekor udang..memang puas hati sangat2…
 
 ♥Ini Mee Udang Biasa....nak best lagi ambil mee udang lipan kot..besar2 udang dia..♥
 
 ♥Ini Mee Ketam Biasa...tengok berasap lagi kan...♥
 

♥Rasa dia memang sedap wei...teringat aku sampai sekarang...tengok ketam dia besar2..heee.....♥
 
 
Tapi..sesiapa yang nak pergi tu, aku sarankan jangan pergi malam..sebab banyak sangat nyamuk..huhuhu...maybe pihak restoran kena lakukan sesuatulah untuk mengurangkan atau menghalau nyamuk2 tu...huhuhu...tapi, bila korang dah makan mee tu..hilang jap rasa gatal kena gigit nyamuk...hahaha....
 
 
Harga makanan dia sangat berbaloi wei...tak rugi singgah...

Mee
Biasa
Sederhana
Banjir
Mee Udang
RM5.50
RM7.50
RM10.00
Mee Ketam
RM8.00
RM12.50
RM16.50
Mee Sotong
RM8.00
RM12.50
RM16.50
Mee Udang Lipan
RM8.00
RM12.50
RM16.50

Selain mee...ada jugak jual satay...45 sen secucuk..kakak aku kata sedap...nasi goreng pun sedap...so jangan risau kalau ada family yang tak suka makan mee tapi terpaksa pergi, boleh order makanan lain yer..hee....
 
Untuk minuman, aku order coklat 3 musim...memang sedap..tapi, lupa ambil gambar...hahaha...ok, selamat mencuba...♥♥♥

5 comments:

  1. Assalam marissa,
    salam perkenalan yer..
    akak baru terjumpa blog ni sebab dok cari info pasai mee berasap he3
    thanx ya for this entry
    akak dah p try dah mee ni SODAP uols
    wajib REPEAT he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan jugak...:-)
      kan2..sedap..asyik teringat jer..tapi nak ke sana jauhlah pulak dari KL...huhuhu...
      kalau ada peluang gi area sana lagi, memang akan singgah lah..hee...

      Delete
    2. Di dengkil pun ada satu..konsep sama..rasa pun lebih kurang..

      Delete
    3. Oh ye ker?apa nama kedai nya yer..dr KL ke dengkil x jauh sgt..boleh try ni..

      Delete
    4. Restoran santap. Dekat uptown dengkil..konsep mcm foodcourt..ada jual mee udang berasap kt situ.. rasa lebih kurang mee udang kak ros..berbaloi cuba

      Delete