Stars and Hearts

Pages

Friday, 1 March 2013

♥Trip To Pulau Langkawi 25-27 January 2013 : Day 2♥

Selamat pagi...Hari kedua di Langkawi...bangun2 jer dah rasa segar balik..malam pertama tu, kaki aku sakit and lenguh sangat2..yelah, banyak berjalan siap daki T7 tu..mana tak lenguh..dah tu, tak bawa minyak panas pulak..erm..next time, kalau berjalan jauh2 tu, bawalah minyak panas..atleast, kalau sapu kat kaki, bolehlah redakan sikit rasa sakit tu...hehehe...tips untuk kali ini yer...

Hari kedua ni banyak lagi tempat yang kami nak cover..so, pagi2 lagi kami dah bangun yer bersiap2 untuk memulakan perjalanan kami...
♥Since bilik kami ni sea view...before turun breakfast kami tengok matahari terbit dulu..1st time nampak dari bilik sendiri yer..tak perlu lepak2 tepi pantai ker..hahaha...♥

♥Mari kita breakfast...♥

♥Saat terindah..breakfast sambil bertemankan udara yang segar dari laut...♥

♥Qeera in a good mood..breakfast sambil pandang2 orang sekeliling..tengok kapal2..sambil borak2...♥

♥Environment sekitar Awana Porto Malai..♥

♥Dah siap breakfast..ready untuk jalan2...sebelum tu, ambil pics dulu di sekitar hotel..♥

♥Di sepanjang laluan main entrance hotel ni, di sebelah kiri dan kanan terdapat kolam ikan koi...ada banyak sangat ikan2 kat situ..tak silap, setiap hari pukul 6 petang ada fish feeding kat situ..tapi kami tak sempat pun nak tengok...huhuhu...♥

Dari hotel, kami terus ke Cable Car (CC)..target nak naik yang awal pagi punya sebab untuk elak kena beratur panjang lagi...since hari tu hari Sabtu, mestilah ramai orang yang akan ke sana kan....

♥On the way nak ke CC, kami singgah bergambar di Perdana Quay (PQ) dulu...di PQ ni terdapat banyak boat2 persendirian...tak silap, kalau kita nak sewa pun boleh...dekat sini juga terdapat kedai roti The Loaf milik Tun M..tapi kami tak pergi pun cari kedai tu sebab perut masih kenyang...hahaha....♥

♥Ok, sampai sudah di CC...Alhamdulillah..orang tak ramai lagi time kami sampai tu..cepat2 beratur beli tiket sebelum orang sampai...tiket nak naik CC ni RM15 seorang (dewasa)..tapi kena tunjuk myKad untuk setiap orang...♥

♥Tiket dah beli..mari kita naik...hehehe....♥


♥Sementara tunggu turn nak naik CC...time kami naik atas tu, panjang jugak barisan dia..adalah dalam 10 minit tunggu turn...pada sesiapa yang bawa anak kecil, ada tempat duduk khas untuk menunggu..contohnya..ibu dengan anak kecil tunggu kat kerusi, bapa beratur..bila dah sampai turn, staff yang jaga akan panggil ibu dan anak kecil tu...erm..bagus2 at least tak potong Q kan...dan ibu pun tak penat berdiri...hehehe...♥

♥Yeay..CC kami dah sampai....♥

♥Dalam CC..Qeera yang kegayatan.haha..tapi memang tinggi wei..bayangkan..tengok bawah penuh pokok2 yang besar2..macam dalam hutan rimba tu..♥

♥Pemandangan dari dalam CC...kita akan sampai ke puncak tu lah..paling atas..♥

♥Nak dijadikan cerita, sesampai je kami di atas, tengah sibuk2 nak ambil gambar, terjumpalah pulak kawan husband aku satu office kat Kuching dulu..dia datang ngan wife dia honeymoon ..hehehe..kecilnya dunia...♥

♥Ni puncak yang paling atas...sangat sejuk dan angin pun sangat kuat..rasanya cam angin tu menolak2 badan kita..hahaha....♥

♥Bila sampai kat puncak yang paling atas tu...kita telah berada 700 meter above the sea...tinggi kan...♥

♥Pemandangan dari atas puncak...tak pasti ni pulau apa..orang kata dari atas boleh nampak negara Thailand..tapi aku tak pastilah yang mana satu...hahaha...♥

♥Pic ni taken dari dalam CC..air terjun tu dari T7..,gambar blur sikit tapi bolehlah...nampak kan waterfall tu..hahaha...♥

♥Ni jambatan gantung kan...tapi tak tahulah nak naik dari mana or boleh naik ke tak..♥

♥Turun2 jer dari CC,,,terus makan ice cream..hehehe...bila turun bawah tu, cuaca dah sangat panas..orang pun dah beratur panjang..fuhh..nasib baik kami datang awal pagi..♥

♥Qeera merenung masa depan ke tu...♥

♥Ada tasik kat situ...♥

♥Bergambar di main entrance CC tu..actually, CC tu terletak di Langkawi Oriental Village..kat dalam tu, selain CC ada macam2 lagi attraction dia..ada 6D theatre jugak..tapi kami tak masuk sebab Qeera kecil lagi..♥

♥Selepas balik dari CC, kami terus ke Beras Terbakar (BT) pulak..mak ai, memang panas giler kat sana rasa macam nak terbakar jer...memang sesuai dengan nama tempat..hehehe...♥

♥Tempat kejadian beras terbakar ni...kawasan rumput yang ada board kecil warna hitam tu..yang dalam piring kecil tulah sisa2 beras terbakar yang tinggal..♥

♥Sesudah melawat BT, kami terus ke Makam Mahsuri (MM)..antara MM dan BT ni, dekat2 jer...♥

♥Patung2 lakonan saat2 Mahsuri ditangkap..♥

♥Di rumah keluarga Mahsuri..♥

♥Telaga Mahsuri...♥

♥Lepas balik dari MM, kami singgah di Pekan Kuah untuk makan tengah hari...kami makan di food court dekat Pekan Kuah tu..makan nasi ayam sambil plan nak ke mana lagi...cadangnya petang tu nak shopping kat Haji Ismail..tapi memandangkan cuaca yang panas sangat, kami tukar plan balik ke area Pantai Cenang dan pergi ke Underwater World (UWW) dulu...sebabnya, shopping malam pun boleh..UWW nanti petang dah tutup..tak sempat pulak masuk situ nanti...♥

♥Dah sampai UWW...tiket masuk sini RM28 seorang (dewasa)..pun kena tunjuk myKad..kat langkawi ni, yang bestnya entrace fee untuk orang Malaysia, semua ada discount...untuk pelancong mahal sikit..♥

♥Penguin pun ada..comel2 sebab dia jalan terkedek2...hahaha...♥

♥Ikan jerung pun ada tau...♥

♥Ikan pari...siap lalu kat atas kita..besar gila ikan pari dia wei...♥

♥Ni masih lagi dekat UWW..tapi kat taman kat luar tu...♥

♥Qeera tengah excited tunjuk ikan Nemo....♥

Habis melawat UWW, kami terus kembali ke hotel untuk rest dan bersihkan diri...nasiblah UWW tu dekat saja dengan hotel yang kami duduk...Awana tu dekat area Pantai Cenang...balik hotel, kami cepat2 mandi, solat, rest gitu2 jer dan dalam pukul 6 tu kami keluar balik...sebab kami nak jalan jauh sikit..nak ke Dataran Lang di Pekan Kuah...dari Pantai Cenang ke Pekan Kuah ambil masa lebih kurang 20 minit jugak..


 
♥Dah sampai Dataran Lang...♥

♥View dari belakang Tugu Helang ni...♥

♥View dari depan pulak...erm, sangat susah nak ambil gambar sorang2 sebab time kami pergi terlampau ramai orang..so, redha jer pic kita ada muka orang lain jugak..♥

♥Kami di situ sekejap sahaja..just nak ambil pic ngan Tugu Helang tu.tengok2 jugak kot2 ada burung helang sebab orang cakap time petang2 tu banyak burung helang akan berterbangan di situ. tapi, nasib tak menyebelahi kami, seekor helang pun tak ada..♥

♥Habis tengok Helang...since dah nak maghrib..kami pun cepat2 beredar dari situ..♥

♥Dari dataran Lang, kami ke EE Burger Trimula Cafe untuk dinner pulak...EE burger ni pun aku tengok dari blog2 orang kata menarik...yelah, yang menariknya, menu dia macam frame gambar..hehehe...tapi berat, susah nak tengok menu2 dia..♥

♥Suasana di sekitar EE Burger..EE Burger ni terletak dia area Persiaran Mutiara..Disekelilingnya terdapat deretan kedai2 makan. Kalu korang tak pernah sampai EE Burger mungkin akan tercari2 kerana ia terselindung disebalik dua buah gerai makanan cina (kena jenguk ke dalam sikit).  Untuk lebih mudah, EE Burger betul2 terletak di belakang Hotel Bella Vista tapi tak boleh lalu dari belakang hotel sebab ada sebatang sungai yang menghalangnya..♥

♥Lepas makan kami terus ke Haji Ismail Group (HIG) nak borong coklat..tengok pic ni, gila ramai orang datang nak shopping...nak jalan pun susah..akhirnya kami terus keluar dari HIG ni dan pergi ke kedai berdepan dengan dia nama Langkawi Saga...tak ramai orang, nak shopping senang...harga coklat pun sama jer..hehehe...♥

♥Balik dari borong coklat..kami lalu depan Al-Ikhsan..masih lagi bukan even dah pukul 10.30 malam and time tu ada sales..terus kami singgah...hahaha...sempatlah beli kasut untuk si Qeera ni...murah ajer..RM60 after 60% discount..hehehe...color pink lagi...♥


♥Selepas shopping di Al-Ikhsan..kami terus balik ke Pantai Cenang...singgah sekejap kat area Pantai Cenang nak cari souvenier..yelah, esok dah nak balik dah...hehehe...kami sampai area Pantai Cenang dah jam 11 lebih..masih banyak lagi kedai2 yang buka..lagipun malam minggu kan...♥

Selesai shopping di Pantai Cenang, kami terus kembali ke hotel since dah pukul 12 lebih..mata pun macam dah tak boleh buka, kaki pun dah terasa sakit...sekian dulu yer, nanti sambung untuk cerita hari terkahir kami di sana...♥♥♥

2 comments:

  1. nk p breakfast kena beratur ke kt pintu 2? nmpk mcm beratur ja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan beratur apa pun..nak bagi coupon breakfast tu jer..kat dalam style buffet..tak yah beratur..:-)

      Delete