Stars and Hearts

Pages

Thursday, 5 November 2015

♥Road Trip to Hatyai - Krabi May 2015 : Day 1♥

Hai..finally saya kembali dengan cerita travel saya...hahaha...rasanya macam dah lama sangat kot tak update pasal cerita jalan-jalan ni..hee..al maklumlah, sejak ada si Dhani tu, I dah tak naik flight you all...sebabnya macam tak confident nak usung anak2 and barang2 yang akan penuh lori tu..hahaha....

And, this round jugak aku travel tak naik flight okay...Its a ROAD TRIP --> maksudnya travel guna jalan raya a.k.a naik kereta..hee..mudah jugak..boleh angkut seberapa banyak barang aku nak..siap bawa iron okay..hahaha...

Okay, make it short..sebab banyak lagi cerita aku nak story ni...hee..kali ni, aku travel dengan family husband aku sekali..lagi ramai lagi meriah kan..and kami pergi satu kereta jer...total 6 dewasa 2 kanak2..hahaha...angkut semua satu kereta sumbat macam ikan sardin..hee...

Kali ini kami ke Thailand cover Hatyai & Krabi Island..6 hari 5 malam..apasal lama sangat??? Sebab perjalanan jer dah ambil masa 2 hari wei pergi dan balik..jenuh wei..kebas punggung..apatah lagi driver and co-driver kan..

Ini route kami untuk hari ini : KL --> Bukit Kayu Hitam --> Danok --> Hat Yai

♥Hee..seawal 6 pagi Qeera and Dhani dah bangun wei...struggle mommy kejutkan diorang and mandikan sebab nak berjalan punya pasal..hahaha...
And you know, mommy pulak seawal 4 pagi dah bangun..siapkan breakfast untuk anak2 ku..Mushroom Soup & Garlic Bread..yelah, anak2 aku ni lagi2 si Qeera tu, kalau travel mesti kurang makan..so aku bekal kan favourite food dia, mesti dia nak makan..perut dah kenyang, nanti mesti diorang tidur sepanjang perjalanan..jauh wei..nak sampai ke sempadan pun ambil masa 6-7 jam..♥

♥Aku keluar dari rumah sesudah subuh..pergi amik family in law dan tepat pukul 7 kami telah bergerak menuju ke PLUS highway arah utara melalui DUKE Highway...sebab nak elak jammed punya pasal tak nak rebut2 dengan orang nak pergi kerja...

Kami singgah di R&R Rawang untuk breakfast..hmm..memang berselera Qeera & Dhani makan bekal yang mommy bawa..hee...kami singgah makan sekejap jer tak sampai sejam pun sebab nak kejar masa..lagipun breakfast jer pun kan..tak kan nak makan beriya..

Dari R&R Rawang kami direct ke Bukit Kayu Hitam..berhenti sekejap di beberapa R&R pergi toilet and tukar driver jer..Alhamdulillah..kami tiba di area Changlun dalam pukul 1 tengah hari..terus lunch di salah sebuah restoran berdekatan..lupa nak ambil pic..hehehe..lapar sangat...♥

♥Lepas makan, kami teruskankan perjalanan kami..kami singgah di CTC (Changlun Terminal Centre) untuk buat Insurans kereta selama seminggu..RM15 untuk seminggu..dekat sini jugak kami boleh tolong isikan Departure Card (White Card)..bayar RM1 seorang..lebih mudah kan tak yah korang penat2 nak isi..diorang type jer wei..jimat masa dan tenaga...

♥Akhirnya..kami selamat tiba di Bukit Kayu Hitam..mula-mula akan lalu Imigration Complex Bukit Kayu Hitam untuk pemeriksaan Imigration Malaysia dulu..ni senang jer..kereta lalu, berhenti dekat pegawai pemeriksaan bagi passport then jalan..macam drive thru jer...

Lepas tu masuklah kita ke sempadan Thailand...sila parking kereta di tempat yang disediakan, kemudian sama-sama jalan pergi untuk cop passport anda yer..oh ya, jangan lupa letakkan duit RM1 dalam setiap passport..kitorang tak letak tau, lepas tu pegawai tu minta..garang muka dia..huu...adik ipar aku letak, senyum jer muka pegawai tu...ceh...upah minum kopi kononnya...

Bagi kami yang drive sendiri ni, lepas cek passport, pergi dekat counter 3 pulak untuk car clearance..pastikan korang bawa geran original tau..untuk urusan di immigration Thailand ni, since kami pergi sana pada hari Selasa, hari orang bekerja, sangatlah cepat..less than 30 minutes, settle semua...so..WELCOME TO THAILAND..



Kami melintasi border Thailand dengan jayanya...hahaha...sempadan situ adalah pekan Danok..kami stop sekejap di 7 Elevan berhampiran, di luar 7E tu ada orang jual kad top up..aku malas nak roaming kan line aku..dahlah mahal..entah coverage ok ke tak kan..so, aku ambil kad dari telco AIS..Kad RM10, topup untuk internet unlimited selama seminggu RM10..memang sangat laju wei..dalam hutan pun ok..tak macam kat Malaysia ni, line apa pun, nak buka pic kecik kat FB pun loading sikit punya lama..huhuhu...


♥Alhamdulillah..perjalanan lebih kurang satu jam dari Danok, kami sampai di Hatyai...terus pergi check-in hotel sebab dah pukul 3 pun...Di hatyai untuk 1st day ni, kami menginap di V.L. Hatyai hotel..hotel sangat cantik, bersih dan kemas..bilik pun besar dan selesa...

♥Ni bilik kami..tak silap rate dalam RM120 per night..

♥Dua beradik ni bukan main seronok lagi yer..dalam almari pun sempat diorang main...bilik air ada bath tab, sangat sesuai penat2 travel jauh tu, kita berendam dalam hot water..hee...

♥Lepas check-in tu kami rest puas2 dulu..bagi budak2 ni tidur and rehat..lepas maghrib kami keluar..kami ke Asean Night Bazaar..dia ala-ala uptown gitu tapi berbumbung..tempat dia berdekatan dengan Station Bus hatyai..kami ke sana naik Tut-Tut...driver tu siap tunggu sampai kami habis shopping dan makan..lebih 2 jam jugak..dia charged RM36.. hmm..pasrah..tak tahu kena ketuk ke tak..

♥Asean Night Bazaar ni dua tingkat..tingkat atas tempat makan..macam food court lah..tingkat bawah tempat shopping barang-barang...jangan risau untuk cari makanan dekat sini..most of them adalah Islam...makanan memang sedap-sedap dan murah..

♥Lepas beli makanan, korang boleh duduk jer di mana-mana meja yang disediakan...tempat duduk tak ikut kedai yer..kami ambil seat menghadap tingkat bawah..sambil makan, sambil tinjau2 barang apa yang boleh dibeli..hee...

♥Lepas makan, kita pergi shopping...hee..tapi tak ada apa sangat pun yang kami beli..maybe sebab penat kot, so feeling nak shoping tu kurang...hee...


Ok..kita bersambung lagi yer untuk next entry...kami proceed perjalanan kami ke Krabi pulak...

No comments:

Post a Comment