Stars and Hearts

Pages

Monday, 14 April 2014

♥Annyeonghaseyo Korea...Part 8 - Day 5 : Gyeongbokgung Palace♥

Aduhai...dah berzaman ni tak habis2 lagi nak update citer pasal korea ni...tapi masa sangat2 mencumburui aku ni..huhuhu...tak apalah kan..aku still nak share cerita ni ngan u all semua..tapi, minta maaf banyak2lah kot2 ada yang tertinggalkan..almaklumlah..dah lebih 7 bulan punya citer ni...hahaha....

Ok, kali ni aku buat secara ringkaslah yer..tak yah type panjang2 sangat kan..hehehe...hari ke-5 kami di sana memang sangat padat sebab nak kononnya nak cover semua tempatlah supaya tak ralat sangat nanti kalau ada tempat yang tak sempat pergi..huhuhu...

Erm..pagi hari ke-5 tu hujan pulak..sepanjang kami di Korea ni..memang gilir2 hujan turan..semalam tak hujan, hari ni hujan pulak..nasib baik hotel kami dekat saja dengan station subway tu..so memang redah ajelah...

Hari ke-5 ni, tempat pertama yang kami nak tuju adalah Gyeongbokgung Palace (GP)..satu2nya Palace kat Seoul yang kami pergi...sebab apa? nak kejar masa punya pasal...ala..lagipun Palace sama je kot..hahaha....
♥Dari Chungmuro Station (LINE 3 - arah Daehwa) direct terus ke Station Gyeongbokgung...4 station jer...

♥Keluar jer ikut jer laluan tunnel tu...nanti mesti jumpa gerbang ni..hee...
♥Keluar2 jer memang terus sampai kat GP ni...tapi hujan masih renyai..nasib ada bawa payung..kesian sangat my baby Qeera ni...asyik kena hujan jer sepanjang kat Seoul ni..nasib kuat pulak badan dia tak demam...
♥Tiket masuk sini KRW3000...sesudah beli tiket jer..masuk dalam tu terus hujan turun selebat2 nya...hmm..tak ada rezeki kami nak melawat keseluruhan GP ni...
♥Berteduhlah kami anak beranak kat istana hinggap ni...hehehe...dekat setengah jam jugaklah hujan ni...erm..frust jugak sebab cadangnya kami nak tengok Changing Guard Ceremony yang akan berlangsung pada jam 10 pagi tu..tapi apakan daya..hujan lebat so dibatalkan...♥
♥Sementara tunggu hujan teduh..kami just round2 tempat yang tak kena hujan..kalau setakat kami berdua memang redah jer..tapi ada si kecik ni..kena jaga2 jugaklah..nanti dia demam..langsung tak boleh kemana kan...
 
♥Pic sepanjang kat dalam tu..sementara nak tunggu hujan teduh..nak ke next place pulak...
 
♥Qeera and Papa...
♥Berpayung pun boleh...yang penting nak bergambar..hehehe...

Lepas hujan berhenti jer..kami pun terus keluar dari GP tu untuk menuju ke Bukchon Hanok Village...ok, apa yang berlaku di sepanjang jalan ker BHV ni akan aku ceritakan dalam next entry..sebab apa? sebabnya..cerita pasal GP ni tak habis lagi...hahaha...

Memang rezeki kani nak tenngok Changing Guard Ceremony kat GP ni...kebetulan dalam pukul 2 tu kami berada di area GP tu..dan cuaca sangat2 cerah...hehehe...kami pun bergegas kembali ke GP...hehehe...
♥Tadaaa....finally dapat bergambar tanpa payung..hehehe...actually tiket yang beli pagi tadi tu boleh digunakan sepanjang hari..tapi, kami malas nak masuk lagi kat dalam tu walaupun tak sempat pun nak explore kat dalam GP tu..hehehe..yang penting dapat tengok Changing Guard Ceremony...
 
♥Sepanjang acara Changing Guard Ceremony...
♥Bergambar bersama guard dia yang memakai costume zaman diraja dulu2...

♥Habis tengok Changing Guard Ceremony..kami terus bergegas ke tempat seterusnya pulak..muka senyum puas hati keluar dari GP tu..hehehe...ok. kat bawah ni aku upload kan video semasa acara Changing Guard Ceremony tu...


 

No comments:

Post a Comment