Stars and Hearts

Pages

Monday, 21 April 2014

♥Annyeonghaseyo Korea...Part 10 - Day 5 : Gwanghwamun Square & King Sejong Museum♥


Bersambung dari episode yang sebelumnya...kami di National Folk Museum..hujan lebat..naik taxi...akhirnya kami di bawa ke Anguk Station...hmmm..lama gak duduk kat station tu..tukar pampers Qeera..lap2 badan dia and kepala dia..pastu keringkan badan dia takut demam pulak nanti...erm..sambil2 tu berfikir nak ke mana yer...fikir punya fikir...kami decide nak ke Gwanghwamun Square and King Sejong Museum...

♥Dari Anguk Station (LINE 3 Arah Ogeum) --> transit dekat Jongno 3 --> Tukar LINE 5 (arah Banghwa) --> stop di Gwanghwamun Station..--> Exit 2

♥Qeera jumpa favourite cartoon dia ..Chiro..kat Anguk Station ni...Subway gate dia ada laluan untuk kanak2 tau..tapi tinggi betul laluan nya..mak kanak2 yang comel macam aku ni pun muat lalu..hahaha...
♥Tadaa....dah sampai Gwanghwamun Square...hujan pun dah berhenti and matahari dah start keluar..hehehe...nyaman je rasa....

♥Tugu2 King Sejong..tengok Qeera..lena dia tidur dalam cuaca nyaman camni..
♥Kisah Gwanghwamun Square..hee...
♥Entrance ke King Sejong Museum..mula2 kami cari entrance dia tak jumpa..then Tanya ada sorang polis kat situ..dia bagitahu di sebalik patung King Sejong Yang besar tu...(Refer pic No 4 di atas... King Sejong tengah duduk atas kerusi tu..
♥Qeera masih tidur....
♥Museum ni terletak di bawah Tanah....
♥Sempoi jer wei..tab dia letak camtu je...
♥Join rombongan kanak2 jap..hehehe...
♥Antara pic dia kat dalam King Sejong Museum ni...
 

♥Aku tak baca sangat pun history kat dalam ni..malas...hahaha...yang aku ada terbaca..King Sejong ni lah yang mencipta tulisan Korea ni..kalau tak..zaman2 dulu dorang gunakan tulisan Cina...

♥Aku takat ambil pic jelah...hehehe...
♥Pic kapal perang dia kot...hahaha...
♥Ala2 duduk di tepi sungai..hehehe...
♥Pic kat dalam kapal..
♥Ok..berangan jadi King and Queen Jap..posing sementara anak tidur..hahaha...
 

♥Tak banyak pun pic kami amik kat dalam tu...tak sampai sejam pun melawat dalam tu..kami terus keluar balik...
 
 
Keluar jer dari museum ni..baru kami perasan yang Gwanghwamun Square ni berhadapan dengan Gyeongbokgung Palace..hahaha...lintas jalan jer..apada...berpusing2 siap naik taxi..naik subway siap transit bagai..at last..sampai balik tempat pertama kami pergi..hahaha....
 
Tengok jam tme tu dah dekat kul 3 petang...cuaca sangat cerah..apa lagi..kami terus laju melangkah ke sana sebab pukul 3 nanti ada Changing Guard Ceremony...hehehe...dah rezeki kami kan...hehehe...
 


No comments:

Post a Comment