Stars and Hearts

Pages

Friday, 18 October 2013

♥Annyeonghaseyo Korea...Part 5 - Day 4 : Nami Island♥


Sebulan sudah berlalu...rasanya baru sajer kami ke Korea hari tu...dah sebulan rupanya...cepat betul masa ni bergerak yer...erm, nak update cerita pasal Korea ni pun berrtangguh2...bukan saja tak ada masa..malas pun ada..hati ni memang berkobar2 lah...hahaha....

Ok2, toksah bebel panjang lebar...meh sini aku sambung cerita kami di hari ke-4 pulak yer...hari ke-4 ni kami pergi dua tempat..tempat yang memang ditunggu2 iaitu Nami Island dan jugak di Petite France...Dua tempat ni amatlah berdekatan..so disarankan untuk pergi keduanya dalam satu hari yer...

Actually, dua tempat ni korang boleh naik Shuttle bus dia..kami pun bercadang nak buat camtu jugak..tapi sebab terlepas bas..so, terpaksalah kami pergi sendiri jer...tapi, korang boleh refer dekat blog ni tau...sangat berguna information dia..jimat dari segi wang dan masa... En. Orga..mohon share info yer..hehehe...http://skampung.blogspot.com/2013/03/fly-to-seoul-day-2-petite-france.html

Alhamdulillah...cuaca hari tu sangatlah cerah..tak macam semalamnya kami ke Everland..mendung dan suram ajer..haaha...pagi tu kami keluar lewat sikit dalam kul 9 pagi..sebabnya penat semalam tak habis lagi, malas nak rushing2..Qeera pun tidur jer..so bagi dia chance rest lebih sikit..hehehe...lagipun kami plan nak catch bus pukul 11.25 pagi di Cheongpyeong Station...ikut time dari Chungmuro Station ke Cheongpyeong Station dalam 2 jam...erm..tapi malangnya...kami sampai Cheongpyeong Station dah pukul 11.40 pagi..so tahu2 dah tak sempat catch bus pukul 11.25..kami terus proceed ke Gapyeong Station untuk ke Nami Island dulu...
♥Dari Chungmuro Station (LINE 4 Arah Danggogae) --> Stop di Dongdaemun History Culture Park --> Transit to Wangsimni (LINE 2 Arah Seongsu-CW)
 
♥Dari Wangsimni (LINE Jungang Arah Yongmun) stop di Mangu --> then transit to Gapyeong (LINE Gyeongchung Arah Chuncheong)..sekiranya korang nak ke Petite France dulu, korang stop di Cheongpyeong station..2 station before Gapyeong station..
♥Dalam Subway...ada tempat khas untuk stroller / wheelchair...yang penting ada tempat duduk khas untuk OKU / Veteran / Pregnant Lady / mommy with baby..hehehe...memang kalau tak ada orang yang berkaitan, kosong je tempat tu..tak macam kat sini..orang2 yang muda and bertenaga jer yang duduk..
♥Yang aku perasan, ramainya warga tua yang naik subway ni dalam pukul 10 pagi camtu..agaknya memang time diorang keluar kot lepas semua orang muda pergi kerja / sekolah...kagum sekejap sebab tengok diorang ni yang macam nenek2 and atuk2 kita independent jer keluar sendiri...
♥Landasan yang besar dan lebar..tak ingat ni kat station mana..hehehe...
♥Sampai sudah di Gapyeong Station...
♥Singgah di Tourist counter dulu...sebab nak tanya lebih lanjut pasal Shuttle bus tu kot2 ada di station Gapyeong..hehehe..padahal tahu dah timetable bus tu memang tak ada di Gapyeong Station time kami sampai tu dalam kul 11.45 pagi...so dia suggest suh naik taxi, and nak ke Petite France pun ambil taxi sebab kami memang dah tak sempat nak catch shuttle bus tu..so, disarankan pada sesiapa yang nak menggunakan khidmat Shuttle bus tu, silalah datang awal yer..

Kenapa aku kata jimat naik shuttle bus ni? Sebab..tambang bus dia KRW 5,000 per pax jer..untuk 1 day trip tu..so 2 orang baru KRW10,000..Macam kitorang..dari Gapyeong Station Naik taxi nak ke Nami Island, kena dalam KRW5,000..Dari Nami Island nak ke Petite France, Naik taxi Kena KRW 10,000..tu pun sebab share ngan orang lain..kalau tau KRW20,000 okay...pastu dari Petite France patah balik ke Gapyeong Station..kami dapat naik shuttle bus tu..bayar lagi KRW5,000..so total, dah KRW 20,000..dua kali ganda okay...huhuhu...sedih2...tapi, pada sesiapa yang pergi bergroup tu..jimat kot naik taxi..hehehe...

Ok, di sini aku attach kan sekali time table untuk Shuttle Bus tu...

 ♥Ini time table untuk dari Gapyeong Station --> Nami Island --> Petite France : Dari Gapyeong Station, bus paling awal pukul 9.10 pagi untuk ke Nami Island...then korang boleh catch bus tu untuk ke Petite France petang tu pulak maybe dalam kul 2.15 petang ke kan...sebab last bus dari Petite France ke Gapyeong pukul 5.50 petang...so, pandai2lah korang manage time korang yer...
 Ini pulak time table untuk dari Cheongpyeong Station --> Petite France --> Nami Island : 1st bus dia pukul 11.25 pagi..tu yang kami terlepas tu...hehehe....

♥Inilah rupanya Shuttle bus tu...senang jer nak cari...
♥Naik taxi untuk ke Nami Island...taxi tu dekat jer bila korang exit Gapyeong Station ni...♥
♥Dalam taxi...macam2 button ada kat depan driver ni..hahaha...Taxi dia KIA Optima K5 ok...jadi taxi jer kat sana..hahaha...
♥Yeay...dah sampai di Nami Wharf..tak sabar dah ni..terus pi beli tiket...KRW8,000 seorang yer...
♥Immigration inspection dulu..hehehe...sesaje jer letak tu...ada orang cek tiket jer kat situ..tak ada maknanya nak cek2 badan macam kat airport..hahaha...
♥Family pic...tengok si Qeera..aksi sangat tu minum susu...isi tank penuh2 dulu...
♥Wah2..bangga sekejap okay ada bendera Malaysia...
♥Dalam ferry dah...korang boleh pilihlah sama ada nak duduk kat bahagian dalam (ada aircond) or bahagian luar...alahai..kejap je pun tak sampai 10 minit pun...mana2 pun ok kan..hee...
♥Okay...kita hampir sampai di Nami Island...
♥Wah2...sekali lagi aku bangga menjadi rakyat Malaysia...hehehe...bendera kita berkibar2 megah okay...

♥Welcome to Nami Island....
♥Bergambar dulu ni main entrance...
♥Peta di Nami Island...nampak besar kan tempat dia...
♥Macam berdating je kan...kebetulan time tu tak ada orang..cepat2 minta tolong sesiapa yang lalu situ ambilkan gambar..hahaha...
♥Turn Qeera and mommy pulak...punya happy dia..mana taknya..macam main kat taman kan..tempat luas..cuaca pun cantik redup2 bersama angin sepoi2 bahasa...hee..
♥Lagi pic sekitar Nami Island..memang cantik2 pemandangan kat situ..pic pun terlalu banyak sampai tak tahu nak cerita cmner..hahaha...
♥Actually..selain naik ferry untuk ke Nami Island dari Nami Wharf tadi..korang boleh jugak try naik benda alah ni..nama dia Zip-Wire..macam skyline tapi macam flying fox tu...amat menggerunkan yer...harga tiket KRW 38,000 termasuk entrance fee ke Nami Island dan ferry balik nanti...
♥Pandangan dari jauh...kebetulan time lalu sini ada orang naik...
♥Hahaha...satu2nya pokok yang mula menguning...or memang pokok tu color cenggitu...tapi aku tak kira..aku nak cakap jugak kuning sebab autumn dah start...hahaha....actually, time kami pergi ni tengah pertukaran antara summer dengan autumn..tu yang kadang2 panas kadang2 hujan...nasib ada standby payung..
♥Kat belakang warna biru tu UNICEF Charity Train..sambil naik sambil menderma..tapi kami tak naik pun..
♥Hahaha..gambar wajib ni...mana2 blogger yang ke sini, mesti ada ambil gambar ni..hehehe...tapi salah grammar pulak...Sepatutnya Selamat Datang Ke Pulau Nami..
♥Ni lagi best...macam2 bahasa dari seluruh dunia kot..hehehe...
♥Kali ni turn Qeera and papa pulak..tengoklah si kecik ni..happy mood betul dapat jalan2...
♥Erm..rajinnya siapa yang membentukkan love dengan daun gugur ni kan...erm..
♥First Kiss..dekat sini tempat First Kiss diorang dalam cerita Winter Sonata tu...aku rasalah...hahaha....kan aku tak tengok cerita tu..hee...
♥Aksi seorang pelancong yang sesat di tengah2 Pulau Nami..hehehe...ada tourist information kat sini..bolehlah korang kalau nak tanya apa2..
♥Boleh sewa basikal jugak kat sini...ada single, couple and family ride jugak..
♥Sky-bike pun ada...tapi malas aku nak kayuh2 ni..baik ler jalan kaki jer..hee...
♥Ada pulak playground dekat dengan Bike Center tu..erm..layan dululah si kecik ni main..kang mengamuk satu pulau suara dia..
♥Dah habis main kat playground, main kat pondok pulak...just nice ke design pondok ni dengan size Qeera..hahaha..
♥Nami Library..actually bukan nak pergi library pun...rajin sangatlah kan nak baca buku tengah2 holiday ni...actually surau terletak kat dalam tu..tu tujuan asalnya..so dah alang2, mari kita explore library yang comel ni...
♥Besar giler ok rak buku dia...macam mana nak baca buku yang kat atas sekali tu or habis ker kalau aku nak baca semua buku kat rak tu..hahaha...
♥Susunan buku2 yer...kagum seketika aku...tapi tak berani usik takut runtuh pulak tiang buku ni...sekadar hiasan je kot..
♥Lagi pic di sekitar Library ni...
♥Surau dia ada kat dalam library ni tingkat atas...dekat dengan Baplex...ala..korang masuk jer dalam Nami Library ni..ada signboard dia..dan akan berselisihlah dengan orang2 Malaysia...
♥Lepas solat..kami pergi makan Lunch Box di Drama Cafe...sorry..word Drama ditutupi oleh si Qeera ni...erm..biasalah dia bukan boleh duduk dia time kita nak bergambar...
♥Drama cafe ni dekat jer ngan Nami Library tu...keluar dari Nami Library..korang ikut susur ke kiri..dari situ dah nampak dah...
♥Ok, sila order di counter yer...
♥Antara menu2 nya...aku tak tahu ambil yang mana satu dan price dia sebab husband aku yang pergi order...
♥Sementara tunggu order...ada banyak sangat pic cerita WInter Sonata kat dalam cafe ni...
♥Lunch Box kami dah sampai...dia bagi glove ni sebab box ni panas..besi ok..jadi bila letak nasi panas2..ko pegang tanpa alas memang melecur arr...so, dah pakai glove..korang goncang2 box tu bagi adunan sebati ok...
♥Ni lah hasilnya..lagi kuat korang goncang, lagi sebati...hahaha....tapi bagi aku, tak goncang lagi sedap kot..hahha..pedas giler wei bagi aku yang tak tahan pedas ni..huhuhu...ada telur mata kerbau sorang sebiji..
♥Perut dah kenyang...sambung jalan2 lagi...tidak melepaskan peluang untuk bergambar bersama pelakon..hahaha....macam gambar sebelah2 x..hehehe....
♥Bergambar dengan basikal yang diorang naik masa shooting Winter Sonata...erm..entah betul ke tak tu basikal yang digunakan...siap gantung kat pokok tu...
♥Patung Winter Sonata...Qeera takut ok..hitam ajer colornya...cer buat warna orang betul..menarik jugak kan..
♥Ini bukan basikal kami sewa...tumpang bergambar jer..hahaha...
♥Okay...habis dah jalan2 kat Nami Island...overall..oklah tempat dia...maybe kalau musim luruh dah masuk..cantik kot..sepanjang kami kat sana..panas jer..macam kat KL jer..hahaha....

Lepas kami balik dari Nami Island, kami terus pergi ke Petite France..nanti aku sambung dalam next entry ok..tak larat nak bercerita panjang lebar pulak...takut tak habis2..heee....adios...

No comments:

Post a Comment