Stars and Hearts

Pages

Sunday, 6 October 2013

♥Annyeonghaseyo Korea...Part 3 - Day 3 : Everland Theme Park♥

Salam semua....pastinya ada yang ternanti2 entry saya yang seterusnya...(erm..ada ker ek? hahaha...perasan lebih2 kan..) tak apalah...I just sharing all the info for those yang nak tahu lah...hehehe....

Okay, hari ketiga kami di Korea...plan kami ke Everland Theme Park...satu hari suntuk okay kami di sana...konon2 nak tunggu sampai bunga api before Everland tu tutup..sebab frust masa pi Hong Kong Disneyland kami tak tunggu sampai pertunjukkan bunga api...tapi tapi tapi....sekali lagi frust sebab no fireworks show due to rainy...huwaaaa.......sedih....memang....sepanjang kami di Everland..on the way ke sana hujan sangat2 lebat...dah masuk tengah hari baru reda tapi mendung ajer...and start kul 6 lebih tu hujan turun balik....huhuhu...tak apa, nanti kita pi repeat Hong Kong Disneyland or mungkin ke Tokyo Disneyland..hehehe....Ok, lets enjoy with all the pics sepanjang kami di sana....

Note : Peringatan! Entry kali ini pun penuh dengan gambar2 yer...harap bersabar...sebab sayang dengan semua pics..rasa macam nak letak semua kat entry ni...hahaha....

Kami keluar dari Hotel memang awal pagi tau...sebab perjalanan ke sana ambil masa 2 jam...naik subway..naik bus..naik shuttle bus dia lagi...memang penat sikit..so kena keluar awallah sebab nak sampai sana sesudah Everland buka..hahaha...

 ♥Sebelum aku memulakan celoteh aku ni...nak bagi tips untuk memudahkan korang untuk ke mana2 tempat dengan menaiki subway / MRT di Seoul yer...kalau korang malas nak bawa map Subway dia yang besar dan serabut tu, bolehlah korang download application ni - Jihachul..kalau korang tak ada kemudahan internet kat sana..tak apa..download siap2 dari Malaysia dan pastikan before ke Korea korang dah siap2 update..sebab, application ni tak memerlukan internet...sangat user friendly okay...just search by Depart Station and Arrival Station yang korang nak pergi..nanti dia bagitahu LINE apa yang korang kena naik..nak transit kat station mana..berapa banyak station..berapa masa perjalanan...nak keluar ikut pintu mana...hehehe...pendek kata sangat bergunalah..cuma pastikan handphone / tab / ipad korang ada battery yer...sepanjang kami di sana..Alhamdulillah..tak pernah sesat dan tak memerlukan map Subway dia pun...hehehe...SEKIAN tips kali ini..hee..
 
♥Dari Chungmuro Station (LINE 4 arah Danggogae) --> Stop di Dongdaemon History Culture Park --> Transit to Jamsil (LINE 2 Arah Seongsu-CW) --> exit 10
♥Dalam Subway...senang jer sebab dia ada display next station apa dan nak keluar ikut pintu kanan or kiri...setiap kali aku naik subway..mata tak lekang dari pandang screen ni..takut terlepas station...hahaha....memang ada announcement bagi tahu next station apa..cuma takut aku ni tersalah pendengaran...hahaha....
♥Ok..sesudah sampai Jamsil Station...exit 10...terus lintas jalan tau...kat tengah2 jalan tu ada bus stop....naik bus no 5800 / 5700...time tu kami naik bus 5700...turun dekat station Everland..jangan risau..dalam bus pun ada announcement untuk setiap station...aku risau jugak kalau terlepas...sebab announcement dia ada dalam English jugak tapi Korean Version...hahaha...dengar tak dengar jer...kami nyaris terlepas...cepat tanya driver bus tu..terus dia suruh turun...hehehe...tapi korang agak2lah dah naik bus dalam 40 minit tu standby arr nak turun..hehehe..pastu dah nak dekat sampai dah banyak dah signboard tulis Everland...
♥Pastikan bus stop yang korang tunggu tu ada tulis no bus yang korang nak naik tau...bus stop kat situ panjang...bus akan berhenti ikut bus stop dia jer...
♥Dalam Shuttle bus Everland...dek kerana excited plus hujan lebat...lupa nak ambil gambar Station Bus Everland tu...hehehe.....jangan risau...dari bus station tu ada tulis direction untuk Shuttle Bus ke Everland...
♥Kami sudah sampai!!! Welcome to Everland Theme Park...

♥Entrance fees dia KRW44,000..tapi untuk foreigner ada discount KRW35,000...jimat RM27 ok....so, before ke sana sila print coupon discount kat website dia yer di SINI...
♥Pastikan korang beli tiket di sini yer...di Group Ticket Office..jangan beli di kaunter tiket..nanti tak ada discount....di mana letaknya Group Ticket Office ni??? Dari main entrance dia (seperti gambar aku kat atas yang Welcome to Everland tu)...korang jalan ke arah kanan...dia dekat hujung sekali....
♥Bersama gadis kaunter tiket...hehehe...sporting je bila aku cakap nak ambil pic..hehehe...
♥Yeay...tiket sudah berada di tangan...hujan pun tinggal renyai2 sikit jer...mari kita explore Everland Theme Park ni yang sangat2 besar ok....pastikan tiket ni korang simpan elok2 tau sebab kebanyakkan tempat mesti nak tengok tiket before korang boleh masuk...erm..kan senang kalau pakai wrist band...at the end of the day, hancur dah tiket ni sebab asyik keluar masuk beg...huhuhu...
♥Terlalu banyak attraction kat Everland ni...memandangkan cuaca pun mendung semacam and kadang2 hujan renyai2..memang tak boleh cover habis okay...so, kitorang plan cuma pergi tempat2 yang boleh menggembirakan si kecil kami ni...untuk mommy and papa...apa yang Qeera suka, kita pun suka...hehhe...dalam banyak2 kat pic ni kami cuma pergi Lost Valley & Pororo 3D Adventure...Qeera tersangat suka dengan si Pororo ni...memang tempat pertama nak pergilah...

♥Yang ni pulak kami cuma pergi Global village jer...huhuhu....di Magic Land ni memang ada banyak sangat game untuk kanak2...tapi sebab Qeera bukan berani sangat nak main game2 yang gayat ni...kang satu Everland dengar suara dia menjerit...
♥Yang ni naik Royal Jubilee Carousel jer...hehehe...erm..bila tengok balik..rupanya tak banyak tempat yang kami cover ek...tapi duduk seharian...hahaha....sebab..tempat2 yang kami pergi ni mostly tour dia lama...tu yang tak cover abis...hahaha....lagipun hujan banyak yang tutup...

♥Both places kami pergi...best...

♥Di K-Pop Hologram...yang ni ambil gambar dari luar jer...bagi peminat K-Pop sure nak masuk kot...hahha...aku artis K-Pop pun tak kenal...hehehe...♥

♥Kizcovery...yang ni aku tak masuk sebab kena bayar extra KRW5,000..ish..tak nak aku....setakat nak main permainan yang ada kat Jusco Au2 tu...bola2..gelongsor...hahaha....♥
♥Penuh bunga2 jer kat sana...cantik...♥
♥Global Village...yang ni ala2 dekat HK Disneyland yang What's A Small World tu...naik boat kecik pastu jalan kat sungai...kiri dan kanan ada patung2 kecil dari seluruh dunia...but so sad..tak ada Malaysia...huhuhu...♥
♥Dalam sampan....♥

♥Pororo 3D Adventure...untuk budak2 yang memang sukakan cerita Pororo ni..memang syoklah dia masuk sini...macam Qeera...hari2 tengok Pororo kat Channel Disney Junior tu..tak cukup tu tengok dalam Tab dia lagi...memang excitedlah Nampak Pororo ni...tapi...yang tak bestnya show dalam bahasa Korea...hahaha....buat2 paham ajelah k...♥
♥Tengok Qeera...bukan main focus lagi...padahal bukan paham pun....erm...mula2 masuk sini akan duduk ramai2 kat bawah ni....♥
♥Untuk tengok show ni yer....magic apa benda tah....hahaha...dah habis baru kita masuk ke dalam untuk tengok 3D show...♥
♥Excited tengok seat dia punya cover gambar Pororo...♥

♥Before 3D show start..semua mascot2 dalam cerita Pororo buat show dulu...bukan main excited si Qeera ni....selalu tengok dalam tv je kan...erm..tapi sayanglah dia tak ada session untuk bergambar dengan Pororo and the geng lah...kalau tak mesti lagi best...♥

♥Ok, 3D show dah start...sempat snap pic ni jer sebab staff dia tak bagi ambil pic...♥

♥Cover seat Pororo...hehehe....♥


♥Dah abis show dah...total show dalam 30 minit jugak...keluar2 jer dari theater 3D tu terus tembus kedai souvenir & barang2 Pororo...tengok price...mak aii...mahal bebenor...so tak beli apa2 pun untuk Qeera...balik Malaysia..nyesal..huhuhu...

♥Aksi Qeera bersama Pororo....Alhamdulillah..mood dia okay jer sepanjang di Everland..cuma asyik nak berdukung jer...penat...

♥Lepas abis tengok Pororo...singgah jap dekat Baby Services ni...berdekatan antara Pororo 3D ni dengan Kizcovery tadi....erm...apa yang menarik di dalam ni...memang menarik..hehhe...dah alang2 nak tukar pampers and buat susu si Qeera ni..aku explore sekali dalamnya...

♥Pic atas : Tempat tukar pampers / baju....kemas...bersih....
♥Pic bawah : Baby chair kalau nak bagi baby makan...menarikkan...siap ada seat untuk ibu dia duduk...
 
♥Siap ada baby coat kalau baby nak tidur and ibu2 boleh rest sekejap...nursing room dia pun selesa...ada sofa and bantal...

♥Sinki kecil untuk si kecil anda....siap ada microwave kalau nak panaskan food untuk baby...bottle warmer ada...water dispenser (hot / cold) ada...so, senang nak buat susu...hehehe....tak silap aku, Baby services ada di beberapa tempat dalam Everland tu...so senanglah kalau nak singgah...

♥Sky Cruise ni cable car...kalau malas nak jalan untuk ke bawah...boleh naik ni...kami naik time kami nak balik...dah jalan jauh2 dalam Everland tu..dah tak larat nak patah balik ke main entrance...nak2 pulak..Everland ni sangat luas dan berbukit...

♥Double Rock Spin..ambil pics jer...ingat aku berani nak naik...hahaha...

♥On the way ke Zootopia...tengok...kena turun bukit okay...bayangkanlah nak naik nanti balik...huhuhu...actually ada elevator kat tepi untuk naik ke atas...tapi time kami pergi tu tutup...tengah service...

♥Zootopia...tempat wajib pergi jugak yer...especially yang ada anak2 kecil yang sukakan animal macam Qeera....

♥Cuba tengok Guide Map dia...bukan main besar okay...memang tak boleh cover in 1 day!

♥Di Go Africa...kat dalam ni ada pamerkan burung2 dan haiwan spesis dari Africa...

♥Oh My baby Qeera...she love to see animal....dalam Disney Junior and Baby TV kan kebanyakkan watak nya semua animal...♥

♥Cantikkan....macam kat kampung jer rasa...Kampung di Africa...hehhe...

♥Kawasan sekitar Zootopia...sangat cantik waterfall buatan ni...

 
♥Harimau yang kekenyangan....
♥Beruang....besar giler wei....♥

♥Penguin pun ada....Qeera kata Pingu!

♥Dalam Bird Paradise...tak banyak sangat burung yang ada...banyak flamingo jer...

♥Monkey Valley....of course lah ada monyet kan...hehehe...

♥Sea Lion...kebetulan time kami lalu tu...Sea Lion nak buat show...so singgah kejap tengok...

♥Next kami naik Amazon Express...menarik ok...konon2 kita sedang merentasi sungai di Amazon lah...nasib tak ada Anaconda...hahaha...Qeera pun boleh naik tau...
 ♥Ni ler Amazon Express...(Pic dari Everland Resort)..

♥Jambatan di Amazon Express...

♥Next to Lost Valley...pun tempat wajib tau...lets explore The Lost Valley Safari Adventure! Masuk sini kita akan menaiki amphibian vehicle! Dari jalan darat kita akan masuk jalan air pulak untuk explore Safari ni..memang sangat dekat dengan wild animal macam lion, tiger, cheetah, giraffe...

♥Ok..ready to explore????

♥Tak ada orang Queue pun kan...hehehe...system sana sangat cepat...sepanjang kat Everland ni memang jarang kena tunggu lama2...
 
♥Dalam amphipian vehicle...kat setiap belakang seat ada pic animal dan nama dia sekali...bagi yang tak tahu nama2 diorang lah..hahaha...
 ♥Nilah rupanya Amphibian Vehicle nya...(pic dari Everland Resort)...time ni jalan atas darat..tengok terlalu dekat kan dengan animal kat situ...
 ♥Dah masuk jalan air pulak...(pic dari Everland website..)

♥Tengok...giraffe siap jenguk kepala okay...hehehe....dalam ni ada tourist guide jugak...tapi, sekali lagi..in Korean okay...buat2 paham jer...

♥Antara yang ada...

♥Habis melawat Lost Valley..kita ke Safari World pulak...memang lebih kurang jer...tapi yang ini kita naik bus...

♥Numbers of animal in the Safari World...

♥Ni Safari Vehicle yang akan kita naik untuk melawat Safari World ni...

♥White tiger...cantik sangat...tak pernah tengok dari jarak dekat camni...risau jugak buatnya dia jerkah kita nanti...hahaha...

♥Lion...

♥Brown Bear....sangat bijak ok..pandai merayu minta makanan...hehehe...

♥Habis melawat dah....

♥Now...to horror Village...

♥Apa yang menarik???? Rumah hantu ker???

♥Eii...tengkorak...

♥Yup...ni lah tarikkan dia...T-xpress....Roller Coster Kayu...the steepest ride in the world with a top speed of 104km per hour and a 77-degree angle. The world's superb wooden roller coaster....ada berani nak naik???

♥My husband nak naik...tapi Queue dia punya panjang...mahunya sejam menunggu...

♥Ambil pic background T-Express jelah...nanti anak2 dah besar boleh datang lagi...

♥Ada yang tertanya2 tak kenapa pics kami banyak sangat halloween ni..erm..sebab time kami datang ni memang tengah Time Halloween...erm..sebab hujan kan tak adalah show halloween malam tu..kalau tak..seram jugak kot nanti keluar hantu2 tu pulak...

♥Madasgacar show...tapi tak sempat catch show time..dah habis dah time kami sampai situ...huhuhu...
♥Tak dapat tengok show..kita bergambar jelah ngan patung2 dia yer...Qeera muka cam tak puas hati je kan..hahaha....

♥Four season Garden...kat sini penuh dengan bunga2 jelah...orang cakap..time musim bunga lagi cantik..penuh ngan bunga Tulip...

♥Halloween di mana saja...huhuhu...

♥Masa dekat four season tu hujan turun dengan lebatnya...berlari-lari anak kami 3 beranak...hehehe..terus naik Royal Jubilee Carousel...ala2 naik kereta kuda diraja yer..hehehe...

♥Habis naik carousel ni...kami dah blank tak tahu nak gi mana...hari dah gelap...hujan makin lebat...tetiba datang staff diorang tanya kami nak ke mana...tanya dia pasal Night Parade and Fireworks show...dia cakap cancel due to rainy..erm..terus kami cakap nak balik then dia suh kami naik sky cruise ni sebab akan turun terus ke main entrance....nilah kami di dalam sky cruise...nasib staff nya peramah...tak perlu kami mendaki tangga / bukit untuk ke main entrance....tengok..sky cruise ni boleh angkut stroller sekali..tak yah lipatkan pun...hehehe....

Perlu diingat..dekat sini tak ada halal food..so, pandai2 korang yer untuk bawa makanan awal2..di sini boleh bawa makanan luar masuk..so, tak ada hal kalau korang nak bawa nasi lemak ker..hahaha...
Surau / prayer room jugak ada di sini...dia berada di Mystery Mansion..berdekatan dengan T-Express jugak..tapi kena ambil wuduk dekat toilet dulu yer...

Okay...sekian sajer cerita panjang lebar aku kat Everland Theme Park ni...memang panjang lebar yer...hehehe...overall puas hati pergi sini but sedikit frust tak dapat tengok fireworks show...kena datang lagi ni...hahaha....

Ok, next entry aku akan strory kami balik dari Everland naik Train Baru..tak payah susah2 hati nak tunggu bus @ takut bus tak lalu @ tak tahu nak turun mana..hehehe...then kami pergi makan di Yoogane Restaurant...tungguuuu....♥♥

No comments:

Post a Comment