Stars and Hearts

Pages

Sunday, 6 October 2013

♥Annyeonghaseyo Korea...Part 2 - Day 2 : A day tour at Jeju Island (East Course)♥

Annyeonghaseyo....hehehe....Hari kedua di Korea...pagi2 lagi dah bangun bersemangat nak explore Jeju Island ni...walaupun waktu Korea ngan Malaysia beza Korea awal sejam jer..tapi pukul 5.30 pagi dah cerah okay...terasa macam kat Sabah pulak..hehehe...dekat kot Sabah ngan Jeju Island...hahaha....erm..tapikan, flight yang kami naik dari Gimpo, Easter Jet...ada flight direct ke Jeju Island dari Kota Kinabalu tau...erm...senang arr orang KK nak pi Korea..naik flight ke Jeju dulu then baru gi Seoul kan...erm..tak yah banyak kali transit macam kami...huhuhu....

Okay, berbalik kepada Jeju Tour kami...di Jeju, kami ambil pakej dengan Yeha Tour...pakej untuk seorang KRW 69,000...sepatutnya KRW 79,000...tapi disebabkan kami stay di Yeha Guesthouse, kami dapat discount KRW 10,000...hmm...oklah kan...jimat RM30, untuk dua orang dah jimat RM60..hehehe...untuk keterangan lanjut, boleh refer SINI okay...

Jeju Island Tour terbahagi kepada 2 bahagian iaitu West Course (Monday, Wednesday & Friday) dan East Course (Tuesday, Thursday & Saturday)...disebabkan tour kami on Tuesday, so kami pergi East Course sajer...actually..kalau korang nak cover semua tempat..kena pergi 2 hari tau...so, kena stay di Jeju 3 hari 2 malam...disebabkan kami pergi Korea ni 7 hari 6 malam jer, jadi tak boleh stay kat Jeju lama2..nanti tak sempat cover tempat2 di Seoul pulak...tak apalah..janji dah jejak kaki di Jeju Island kan..hehehe...

Erm..apa2 pun...lets enjoy with our Trip...hahaha...peringatan! Entry ni agak panjang dan dipenuhi banyak gambar2 yer...aku malas nak buat banyak entry untuk Jeju Island ni...untuk Daily Tour ni kami pergi 6 tempat...ok, enjoy reading...

♥Before start our journey...kami breakfast dulu...di Yeha Guesthouse ni ada sediakan breakfast ringan..ada roti bakar...dia bagi sekali jem / cheese / telur...tapi telur kena masak sendiri...ikut suka koranglah nak masak apa...hehehe....disebabkan kami nak kejar masa...ada 20 minit jer time untuk breakfast...so makan roti jer lah...Yeha Tour akan pick up kami pukul 8.40 pagi...
 
♥Di wall Yeha Guesthouse ni memang banyak sangat gambar digantung..rasanya gambar2 diorang yang penah stay kat situ kot...

♥Receptionist counter...macam2 benda ada...hahaha..

♥Board di Yeha Guesthouse...

♥Main entrance...

♥Ok...dah check out and ready for our Jeju Tour...

♥Dalam Bus dah....

♥Tempat pertama yang kami pergi....Trick Art Museum...sangat menarik tempat ni yer...pastikan battery camera anda penuh yer...sebab banyak sangat gambar yang nak di snap yer...Actually, Trick Art Museum ni ada jugak kat Seoul..so, pada sesiapa yang tak pergi ke Jeju Island..boleh pergi di Seoul jugak..cuma aku tak survey cara nak ke situlah..you all kena cek sendiri yer..hee..♥

♥Pic pertama jer dah over kan...hehehe...

♥Oh gajah...jangan pijak suamiku!!!

♥Amboi..hebat aku ek dapat menumpahkan air laut tu...

♥Ni lagi hebat....angkat seorang jer....

♥Tolong jangan makan saya...hehehe...

♥Lepaskan aku....

♥Errkkk...jangan ambil kepalaku...

♥Bagi Giraffe makan...

♥Entah apa2 jer dia ni tau...hehehe...
 
♥Oh my Prince Frog...hehehe...

♥Jangan lari....

♥Alamak...terkoyak pulak...hee...aku suka pic ni...aku sibuk nak tarik lukisan tu...Qeera sibuk tarik aku...hehehe...

♥Haus...air..air....

♥Shhhh.....saya tolong dia ni...

♥Go away...let me go...

♥Tertonggeng...

♥Riding with Santa Clause....Qeera tak rela...hahaha...

♥Lihatlah sayap kami....

♥Qeera sangat suka dengan Rabbit...datang Korea pun cari Rabbit...

♥Mari merentasi titi ini...hati2 yer...heee...

♥Nak turun ke mana tu...

♥Masuk lubang pulak...

♥Habis dah...hmm..sebenarnya ada banyak pic lagi...tapi nanti aku takut korang termuntah pulak tengok aksi2 kami tu..hehehe...okay, lets move to 2nd place...Seongeup Folk Village...♥

♥Mendengar penerangan dari Tourist Guide kami, Mr. D tentang sejarah Seongeup Folk Village....aku dengar tak dengar jelah dia cerita pasal batu ke apa benda tah...hehehe...sebab cuaca panas sangat, so nak cepat2 masuk dalam...

♥Belatar belakangkan Folk Village...dalam banyak2 rumah2 tu ada jugak yang ada penghuni...tapi orang tua lah yang tinggal kat situ...

♥Kebetulan, group kami ada 2 orang gadis dari Malaysia jugak..sonok sikit ada geng...tak adalah bosan sangat sebab kami ada rakan berborak...ada jugak yang dari Indonesia..pun boleh borak2 jugak...

♥Pics di sekitar Folk Village...

♥Ni salah satu rumah yang berpenghuni...kami nak masuk area rumah untuk bergambar sebab tengok cantik dan bersih jer..sekali dengan orang jerit2 tak bagi..rupanya penghuni dia bagi amaran jangan masuk..huhuhu...

♥Penerangan lagi dari Mr. D...

♥Habis melawat dah...ni pic dari luar Folk Village tu...erm..tak nampak macam ada perkampungan pun kat dalam tu kan....ok, now move to the next place...LUNCH TIME!!

♥Kami lunch di area Seongeup Folk Village tu jugak..ada beberapa restaurant kat situ...tapi aku lupa pulak nak snap pic signboard dia...ni pic depan kedai tu...

♥Kami diberi Lunch Bibimbap...nasi putih bersama sayur-sayuran / telur goreng / Kimchi / sup...erm..jadilah kan dari tak makan langsung...

♥Close up pic makanan...kena campurkan semua bahan2 tu...campur sos sekali...gaul2 dan makan...huhu...tapi..aku cuma makan nasi and telur goreng jer...lagi sedap...hahaha...

♥Di sekitar restoran tu ada banyak kedai jual souvenir jugak...

♥Now...at 4th place....Woman Diver Show...mari kita lihat perempuan menyelam untuk mencari seafood...diorang ni siap pakai suit getah tau...dan kebanyakkan mereka dah berusia sangat...macam nenek2 kita jer..tapi masih kuat nak bekerja dan berenang..
♥Erm...tengok diorang berenang tu...air tu sejuk tau...bayangkanlah macam mana diorang boleh bertahan kan demi sesuap nasi..hehehe...tapi tu zaman dululah...sekarang ni diorang buat untuk suka2 jer...boring duduk rumah..

♥Siap bawa jaring untuk letak hasil laut yang berjaya ditangkap...

 ♥Orang lain sibuk2 tengok woman diver...kita ambil pic jelah...cantik sangat pemandangan kat situ...

♥Antara hasil laut yang dijual disitu....lupa pulak nak cerita..Woman diver ni ada jugak buat show before diorang pi menyelam tau...kebetulan time kami sampai tu diorang baru nak start buat show...sempatlah tengok..tapi sebab ramai sangat orang, susah nak ambil pic...tapi bukan show apa pun..diorang ramai2 nyanyi lagu apa tah dengan jaring diorang tu..hehehe...

♥Okay...now move to 5th Place...Seongsan Ilchulbong..bekas gunung berapi...actually tempat ni ngan tempat Woman Diver tu satu kawasan jer...cuma satu kat bawah satu kat atas...

♥Menuju Puncak Seongsan Ilchulbong...total nak naik atas tu dalam 60 minit...mak ai..memang aku tak terdaya wei...kitorang naik separuh jalan jer...sebab tak larat dan Qeera dah mula meragam nak tidur...pic ni kat kaki gunung lagi...masih happy2 lagi ni...hehehe...

♥Menuju puncak...hehehe...nampak tak laut kat bawah tu..kat situlah tempat woman diver melakukan activity diorang...♥

♥Mari kita mendaki...luckily i have u mr. husband...disebabkan aku memang tak larat dah...dia sanggup dukung Qeera sambil gendong beg susu qeera dan jugak sling bag aku yang 3 kilo tu sambil mendaki satu persatu anak2 tangga itu...

♥Dah separuh jalan time ni..tengok atas...tengok bawah....i surrender!

♥Setakat ini sajalah ye sayang...

♥Walaupun separuh jalan jer...puas hati jugak sebab pemandangan kat situ pun cantik jugak...hehehe...ayat penyedap hati...

♥See the view...

♥Elok pulak kat tengah2 tu ada kedai jual minuman...tapi kitorang tak beli lah..sebab ada bawa air mineral pun..

♥Alhamdulillah...lega sampai bawah dah...huhuh..penat giler wei...maybe sebab kami dengan anak kecil kot...kalau bawa diri sendiri jer tak penat sangat kot...

♥Penerangan pasal Gunung Berapi Seongsan Ilchulbong...

♥Sementara menanti ahli tour yang lain turun dari puncak..kami tengok2 kedai sourvenir...then we move to the last place..Manjanggul Lava Tube...♥

♥Last place before heading to Airport...Manjanggul Lava Tube...
 
♥Penerangan tentang Lava....erm...kitorang masuk kat dalam gua ni sekejap je...malas nak jalan sampai hujung...guanya gelap...jalan licin...tak ada apa yang menarik..hahaha....

♥Kat dalam gua...macam ni jer di sepanjang jalan....tu yang malas...Qeera tidur pulak...berat kena dukung dia lagi..hehehe...
♥Gunung berapi tiruan...
♥Pic di sekitar entrance Gua ni...

♥For detail...boleh masuk sini...macam muzium lah..ada penerangan dia...
♥Kat dalam tu ada camera...boleh ambil gambar sendiri and edit background...pastu print..tapi print kena bayarlah...

♥Ni kat luar muzium tadi...
♥Sementara menanti yang lain habis explore Manjanggul Lava Tube ni, kami beriadah dulu kat kawasan tu...Qeera pun dah bangun..mood dah okay...seronoklah dia main kat situ...

Habis melawat Manjanggul Lava Tube, berakhirlah lawatan kami untuk hari itu...dari situ Bus terus hantar kami dan beberapa pelancong lagi ke Airport terus sebab flight ke Seoul pada malam tu jugak...lepas check out pagi tadi, kami dah siap2 bawa beg kami simpan dalam bus...

♥Sudah sampai Jeju International Airport dah...tour tadi habis dalam kul 6...kami sampai di Airport dalam pukul 6.30 dan flight kami pukul 8.10..erm..sedang eloknya timing dia...tak adalah rushing sangat...Sampai Airport terus check-in...

♥Di Jeju Airport Mall...tak beli apa pun...tengok2 jer sementara nak tunggu boarding time...

♥Mommy and Qeera dalam tv...hee...
♥Aku suka tengok ni...tong sampah dia bentuk beg okay...bersih pulak tu...

♥Toilet kat sana...dahlah siap ada penyandar okay...hahaha...tapi ini toilet untuk OKU / Veteran / Ibu Mengandung / Ibu dengan anak kecil...sepanjang aku kat Korea, kalau pegi toilet mesti masuk toilet untuk OKU sebab ada air..hahaha....kalau untuk orang awam, memang tak ada air okay..pandai2 lah korang bawa botol air...

♥Dalam toilet OKU ni siap ada baby chair...kot2 ibu nak melepas tu..tak adalah anak nya berlari2 satu toilet...hahaha...tapi..kalau ibunya dok melepaskan yang hajat yang 'besar'..kesian si anak pulak boleh pitam tahan bau..hahaha...
♥Shuttle bus kat Airport...senang..nak naik flight dari terminal tak yah jalan kaki...bas bawa terus ke pintu kapal terbang...

♥Easter Jet...bye-bye Jeju Island...

♥Okay...selamat tiba di Gimpo Airport...sampai di airport lebih kurang pukul 9.30 malam...badan pun dah kelesuan...kami tak tunggu lama terus pi cari bus untuk ke Seoul...kali ni kami naik bus no 6001...satu jam perjalanan dari Gimpo...bus akan berhenti di perhentian terakhir di hadapan Sejong Hotel, Myeong-dong...tambang KRW 7,000 seorang..boleh start guna T-Money dah...pastikan korang naik di bus station yang betul yer..jangan risau..no bus ada tertulis di station bus nya..tak pun ta nya jer kat information counter kat airport tu...

♥Ni sticker untuk beg yang akan diletakkan di bawah bus..senang..nanti korang nak turun, tunjukkan je pada driver bus..dia akan ambilkan beg...dekat bus station kat luar Airport tu, akan ada staff yang jaga...nanti dia lah yang akan tolong tampalkan sticker kat beg...


♥Muka lesu...tengah tunggu bus...hehehe...
♥Dah dalam bus dah...kat luar gelap...jadi nak ambil gambar pun malas...huhuhu...

 ♥Alhamdulillah...dalam pukul 10 lebih kami dah selamat sampai di Seoul...kami menginap di Astoria Hotel sepanjang kami di Seoul untuk 5 hari di sana...dari Gimpo tadi, bus akan berhenti di depan Sejong Hotel...sebaik saja korang turun...Astoria Hotel tak jauh dari Sejong Hotel..jalan kaki dalam 5 minit jer...Boleh nampak pun dari situ...

Direction (by Bus dari Incheon / Gimpo Airport) : Bus akan stop di Sejong Hotel --> Dari Sejong Hotel...korang menghadap Sejong Hotel..sila berjalan ke arah kanan..jalan sehingga jumpa traffic light...lintas jalan besar tu...lepas lintas..terus ke arah kiri korang...tak jauh dari situ sampailah korang di Astoria Hotel...

Direction (by Subway) : Subway Station Chungmuro (LINE 4) --> exit 4 --> dah naik tangga exit 4 to jalan terus jer...korang akan lalu kedai Roti Paris Boutique..lepas tu jumpa Family Mart GS 25...then depan sikit je akan nampaklah Astoria Hotel...
♥Alhamdulillah...lega rasanya dah sampai hotel..hehehe....nilah bilik kami...sangat selesa untuk kami 3 beranak...
♥Bilik mandi dia...toilet dia canggih ok...hahaha...
♥Lepas letak barang2..kami terus turun balik untuk ke Family Mart kat bawah tu untuk beli Instant Rice...maklumlah..malam tak sempat makan lagi...huhuhu...Instant rice tu masak dalam microwave jer..2 minit masak dah....lepas masak terus naik ke bilik hotel...

♥Tadaa...our dinner...nasi + rendang ayam Adabi + sambal ikan bilis Adabi...erm...kenyang..nasi dia sangat lembut dan sedap...Qeera makan nasi saja dekat 3/4 mangkuk yer..hehehe...rendang ayam + sambal ikan bilis brand Adabi pun sedap...sangat disyorkan untuk bawa pi travel yer...tak yah panaskan pun tak apa...boleh terus ngap..hahaha...tapi kami panaskan dalam microwave jugak...

Lepas makan...mandi...solat...kami pun terus tidur sebab esoknya nak pi jalan-jalan lagi...kena refresh balik semua energy...hehehe....jumpa lagi untuk next entry...

No comments:

Post a Comment