Stars and Hearts

Pages

Thursday, 14 February 2013

♥Jalan-Jalan di Penang - Day 1♥

Bulan May 2012 yang lalu...kami telah ke Penang untuk menghadiri majlis perkahwinan officemate husband aku...wah..bukan main excited aku bila dapat tahu majlis perkahwinan kawan dia akan diadakan di Penang..apa lagi, aku ambil kesempatan untuk jalan2 lah...memandangkan aku dah lama giler tak pergi ke sana..kali terakhir adalah 15 tahun yang lalu...hahahha..

Since kenduri tu pada hari Ahad, jadi kami mengambil peluang untuk berjalan2 dululah di Penang pada hari Sabtu...atleast tak adalah rasa boring sangat kan...hehehe...so, pagi2 Sabtu tu dalam pukul lapan pagi kami memulakan perjalanan kami menyusuri PLUS Highway...


♥Perjalanan bermula..Qeera nampaknya happy nak pergi jalan2 ni..

♥Dah menjadi satu kemestian...setiap kali lalu PLUS highway menuju ke utara, mesti singgah R&R Rawang untuk beli kebab ni..kebab ni memang marvelous..sedap giler..dah bertahun2 aku menjadi pelanggan dia..hahaha...kat R&R Rawang tu ada satu kedai jer yang jual kebab ni, so tak kan tersalah kedai lah..price dia tak silap aku dalam RM4 kot...so, kepada sesiapa peminat kebab, lalu kat area situ bolehlah try..

♥Alhamdulillah..cuaca yang indah lagi ceria menyambut kedatangan kami ke Penang ni...perjalanan dari KL ke Penang lebih kurang 4 jam..traffic sangat smooth..maybe sebab bukan cuti sekolah kan...

♥Welcome to Penang Bridge...hehehe...

♥Sampai2 sahaja di Penang, kami terus menuju ke Kedai Nasi Kandar yang famous tu..Nasi Kandar Line Clear (NKLC)...actually aku ni bukanlah peminat Nasi Kandar, tapi since dah sampai Penang, dan orang asyik promote jer kedai ni..aku pun nak rasalah jugak...nasib baik time kami sampai tu dah habis lunch hour, so orang pun tak ramai yang beratur...

♥Tu dia...kari kepala ikan...besar giler kepala ikan ni..tengok gigi dia..tajam2 macam piranha..hahaha...

♥Ni nasi kandar kami...dah campur macam2..dah tak nampak mana nasi mana lauk..huhuhu...sebab dah lapar sangat, makan ajer...komen aku pasal food dia? erm..ok2 jelah..sama jer kot ngan mana2 nasi kandar mamak..hahaha....(komen dari bukan peminat nasi kandar...)

♥Pics di entrance NKLC...before sampai sini, aku bayangkan NKLC ni sebuah restoran..rupanya dia dekat lorong antara 2 bangunan kiri dan kanan..dari segi kebersihan pun okay..cuma panas sikitlah...

♥Lepas makan di NKLC, kami terus check-in hotel..kali ni kami menginap di Flamingo Hotel dekat area Tanjung Bungah...hotel memang tip top..best..luas dan selesa...tengok ajelah pics kat atas ni...

♥Bathroom dia...

♥Qeera..as usual buat room inspection...

♥Lepak2 di balcony...sea view..angin sepoi2 bahasa membuatkan mata pun kuyu..hehehe...tapi, dah sampai kat tempat orang, takkan nak melepak dalam bilik je kan...baik duduk rumah jer...

♥Baby Qeera isi tank dulu b4 sambung jalan2...

♥Activity biasa..tulis diari..hahaha...

♥Dari hotel kami terus ke Padang Kota Lama (PKL)...jalan-jalan cari makan...sampai sana hujan renyai2 pulak turun..kami terus ke food court berhampiran..pekena laksa Penang dulu + coconut shake + pasembur...nyam nyam..sedap...tapi aku tak ingatlah aku makan gerai yang mana satu punya..cuba2 nasiblah sebab aku pun main order jer..hehehe...

♥Sudah makan..hujan pun dah berhenti..kami sambung jalan2 di sekita PKL ni...

♥Main snap jer gambar2 building...masih gah berdiri walaupun nampak design building ni mesti dah lama...

♥Parking lot berhampiran PKL ni..betul2 disebelah Fort Cornwallis...actually apa yang aku cuba nak sampaikan..rate dia murah giler..kalau malas bayar jugak, tak tahulah..hehehe...

♥Lepas dah jalan2 sekitar PKL tu, kami terus ke Fort Cornwallis (FC)..pics kat atas ni gambar pintu masuk dan pintu belakang FC..

♥Tiket masuk RM2 jer...time kami datang ni pun dah nak tutup..so kena cepat2lah nak masuk...tapi tak semua pun aku pegi tengok sebab Qeera masih kecil..tak berani sangat nak bawa dia tengok benda2 bersejarah ni..

♥Tugu Peringatan Francis Light.. 

♥Masuk2 saja FC ni..Patung Francis Light dah menanti...

♥Antara pics yang sempat di snap...hehehe..apa2 jer gambar yang kami ambil ni sebab FC ni dah nak tutup time tu..jadi bergambar mana2 yang kami rasa menarik jer..

♥Ni rumah api dia..yelah, tepi laut kan mestilah ada rumah api...
♥Meriam..FC ni dulu adalah sebuah kubu pertahanan masa zaman2 jajahan British dulu...tu yang banyak barang2 peninggalan sejarah..

Okay, habis sahaja melawat FC ni, kami terus kembali ke hotel sebab dah nak maghrib pun...lepas dah mandi, solat, rest sekejap, kami pun keluar balik untuk sambung bersiar2 balik..kali ni kami ke Batu Feringgi pulak...

♥Di Night Market Batu Feringgi...macam2 barang ada di jual di sini...ala2 uptown pun ada...tapi di tepi pantai..hahha...

♥Dah habis bersiar2 di Batu Feringgi, kami terus kembali ke hotel...macam dah penat sangat rasanya sebab dari pagi kan tak rest dari KL tadi...belakang nilah hotel kami...

♥Di lobi hotel...

♥Oh, kesian..jalan jauh2 cuma makan mcdonald jer? huhuhu...ni gara2 petang tadi dah makan macam2 kat PKL..perut pun kenyang sampai tak terasa nak makan nasi...okay, lepas makan, perut kenyang..mata pun dah ngantuk..kita tidur dulu....


No comments:

Post a Comment