Stars and Hearts

Pages

Friday, 12 October 2012

♥Trip to Guangzhou-Hong Kong (Feb 2012) - Day 3♥

Erm...sudah hari ketiga kami di bumi China ini...dan pagi ni kami tak adalah kelam kabut sangat nak rushing2 sebab akan menghabiskan masa di GZH sahaja sehingga hari esok....memandangkan perjalanan semalam yang memenatkan...kami just relax2 bersiap jelah.....

So..hari ketiga ni kami decide nak jalan2 sekitar Bandar Guangzhou...tengok mana2 yang sempat jelah....tapi yelah..setiap tempat bukannya dekat2...so boleh cover berapa tempat sahaja...hehehe....

Biasanya...orang nak gi GZH ni nak shopping and borong barang2..kami pergi ni pun..kot2 boleh jugakkan cari peluang bisnes...hehehe....

Dalam kul 10 pagi jugak kami keluar dari hotel...1st place yang terfikir nak cari kedai makan untuk isi perut ni yer...dah 2 hari tak makan nasi...hahha.....


♥As usual..while waiting for mommy bersiap...Qeera main dengan papa dulu yer...tengok mata dia merah2 tu..menangis sebab tak sabar nak gi jalan2 dah...hehehe... 

♥View from our room...nampak tak sungai di sebalik building2 tu...tu nama dia Pearl River...malam nanti kami akan naik cruise menyusuri Pearl River tu yer....

 ♥Di Lobi hotel..minta tolong guard ambilkan pic kami...tapi gambar Qeera tak termasuk...huhu....tak apalah...

♥Inilah hotel yang kami duduk...tingkat bawah tu shopping complex...tapi kami tak pergi singgah pun...hehehe.....

♥Keluar sahaja dari Hotel...mula terasa kesejukkan mencucuk tulang aku...yelah..suhu time ni 7 degree...huhuhu...siap asap keluar ikut mulut tu...jakun sekejap....turun2 jalan besar..tengok jalan jammed...erm...Sabtu pagi2 dah jammed jalan?erm...

♥Jalan ke depan sikit...tengok jalan besar dia tutup dengan pagar besi yang macam kat dataran merdeka..eh2..ada acara apa ni...pandang atas building, nampak ramai polis beratur memerhati ke bawah...orang terlalu ramai berkumpul sampai sesak nak jalan....

♥Kami jalan ke depan lagi...oohhh...ada acara perayaan rupanya...patutlah jalan ditutup sebab ada perarakkan...tapi aku tak tahulah acara apa yer...ada sesiapa tahu pada tarikh 11 February 2012..diorang sambut apa yer??hehehe...

♥So..kami pun tumpang tengok sekali...hehehe...menarik jugak...selalu dalam tv jer nampak diorang pakai baju2 macam ni...

♥Macam2 costume ada...

♥Sambil berjalan ke restoran untuk breakfast..sempatlah kami tengok...tapi terpaksa pusing jalan jauh sebab jalan besar yang kami nak lalu tu dah ditutup sebab perarakkan tu kan...kalau kami tahu jalan lain..oklah jugak...ni nak harapkan satu jalan ni ajelah...tu pun sebab lalu malam tadi nya...hehehe...

♥Tengoklah orang kat belakang tu...sesak giler..pening aku tengok..nak ambil gambar pun susah...nasib husband aku tinggi sikit..bolehlah panjangkan sikit tangan untuk snap pics...

♥Hahaha...tadaaa....sempat pulak menyinggah beli boot ni sambil otw ke restaurant and sambil bersesak2 tu...hehehe....tahu tak berapa RM boot aku ni???RM14.50 jer ok...and sangat selesa...hahaha.....

♥Oh....akhirnya sampai jugak di restoran yang aku maksudkan...Indian Chef Restaurant....Owner dia of course orang Islam..berasal dari Kedah, tapi dah ikut mak ayah dia migrate di GZH since umur dia 6 tahun...tapi masih pandai cakap melayu tau....so, dia yang layan kami....seronok rasanya dapat jumpa orang kita...oh lupa, Restaurant ni memang terletak di Beijing Road...

♥Ni deco dalam restaurant nya...deco tetap tak boleh lari dari ala2 chinese style yer...memandangkan time kami pergi ni baru lepas Chinese New Year...

♥Okay...ambil order dulu....

♥Qeera pun sama nak tengok menu jugak...apa agaknya yang dia nak makan yer...hehehe....

♥Makanan sudah sampai.....Gambar atas : Seafood Fried Rice for mommy..
Gambar Tengah : Beef Fried Rice for Papa...
Gambar Bawah : Roti Paratha for baby Qeera.....
Nyum nyum...food dia memang sedappp...erm..tak pun dah lapar kot...hehehe....

♥Erm...senang nak jumpa restaurant ni...sebab bersebelahan dengan KFC..tapi yang muslim jangan ke KFC pulak yer...non-halal...
Erm..my husband bergambar dengan basikal delivery KFC...kat sana memang most of them naik basikal or motor...susah nak nampak kereta..kalau ada pun taxi...sebab..kebanyakkan semua naik MTR dia..yelah...ke mana sahaja nak pergi ada MTR..buat apa nak penat2 drive...jalan raya pun lengang jadinya...

♥Di sepanjang Beijing Road (BR)...BR ni adalah one of the most famous shopping centers in GZH...kiri dan kanan dia penuh dengan butik2 baju, kasut dan macam2 lagi and semuanya berjenama...memang gilerlah wei dekat situ...disebabkan time ni musim sejuk..memang banyaklah winter jacket yang dijual..macam2 fashion and color..and..yang pastinya murah...semurah RM30...kita beli kat KL..beratus2...huhuhu...design tak secantik mereka pun...

♥BR ni bukan sahaja tempat shopping..ada banyak view yang cantik jugak untuk bergambar yer....aku pun tak tahulah tugu apa kat belakang kami tu...tapi sebab cantik..snap ajer...

♥Memula ingatkan apa ramai2 ni serbu kiosk ni..ingat jual kopi ker sebab budak2 pun ada..rupanya...jual lottery...cehh...nasib aku tak serbu sama...maklumlah...pantang nampak sales...hehehe....

♥Ni pun aku kurang pasti apa yang diorang cuba pamerkan...yang aku tahu...dalam tempat berkaca tu ada banyak serpihan2 batu..zaman dahulu kala punya...

♥Pics lagi...

♥Okay..dari BR tu kami terus berjalan ke station MTR Gongyuanqian..tempat malam tadi kami exit tu..rupa-rupanya dekat sahaja dengan hotel kami duduk...dalam 10 minit walking distance...cumanya malam tadi terlalu gelap....so rasa entah mana-mana kami ni...hehehe...dari station tu kami nak ke Zhongshanba Station...tempat 1st day kami pergi...nak sambung shoping baju Qeera...Tengoklah penuh sesak orang sebab Sabtu kan...

♥Dah sampai di area Zhongshanba...kat area sini memang ramai orang muslim jual fresh juice, kebab...air tebu...dan banyak lagi...jual arnab pun ada...hahaha...erm, bangga sejekap...cuba tengok gambar my husband tu...building tu siap tulis Jawi lagi...

♥Oh..sejuknya cuaca...siap keluar asap...memula ingat apa yang terbang2 kat hidung aku warna putih ni...hahaha...jakun sekejap...

♥Belek-belek jer...mahal....kat KL pun leh dapat....

Kami di area Zhongshanba agak lama jugak...tapi aku terlupa nak snap pics...sebab terlalu bz membeli-belah...hahaha....

Selepas ke Zhongshanba, kami kembali ke MTR station untuk ke Yuexiu Park (YXP) pulak...so ambil station Yuexiu Park yer...

♥Keluar dari YXP station...terus nampak restoran ni yang tersergam indah...A Thousand and One Nights Restaurant...restoran Arab...Ingatkan nak makan lunch kat sini...tapi dah abis time pulak..hahaha...dan perut pun masih kenyang lagi sebab tadi breakfast makan dah lewat and makan nasi pulak kan....
Kat area YXP ni memang ramai orang Islam...tapi diorang tak pandai cakap English...so susah untuk bertanya apa2....
 ♥Kami terus ke YXP...dekat sahaja dari station tu jalan kaki dalam 5 minit...YXP adalah taman terbesar di pusat bandar GZH di mana YXP ni mempunyai 3 tasik buatan dan 7 bukit Gunung Yuexiu.

YXP adalah gabungan sempurna peninggalan kebudayaan dan pelancongan ekologi, terkenal untuk air yang cantik dan bukit serta peninggalan budaya. Tempat-tempat menarik yang utama termasuk The Sculpture of 5 Goats (Symbol of GZH City), Menara Zhenhai tapak Dinasti Ming City Wall, dan Tapak Cannon Square
...


 The Sculpture of 5 Goats (Symbol of GZH City) 


 Cannon Square 


 Menara Zhenhai  

 ♥Pics lagi.... 
 ♥Selepas keluar dari YXP..dah agak lewat..kul 6 dah...kami nak ke Muzium Makam Diraja zaman dinasti Han dulu...memandangkan berdekatan sahaja dengan YXP ni...tapi..sampai sana dah tutuplah....hari sabtu tutup awal kot...jadinya kami cuma bergambar di luar bangunan sahaja....huhuhu...makam ni adalah saksi sejarah Guangzhou lebih 2,000 tahun. Ia terkenal dengan makam yang dipelihara dengan elok dan pengebumian kuno dari Dinasti Han, serta seni bina yang elegan dan besar. Pemilik makam ini adalah raja kedua Makam, Zhao Mo (R. 137 SM - 122 SM)

 ♥Berhadapan dengan Muzium Makam ni...ada satu lagi restoran Halal...restoran Lubnan..melalui pembacaan aku, dekat area YXP memang banyak Restoran Halal.. 


 ♥Apa tu?erm...tu payunglah...pada sesiapa nak beli payung...masuk coin jer...macam beli air kan machine tu...hehehe.... 

Dari Muzium tu kami terus balik ke hotel semula...sebab nak sambung jalan2 dah tak larat dengan membawa hasil belian sepanjang hari kan...siap putus2 beg plastik...hahaha....

 ♥Otw ke hotel..kami lalu satu jalan ni..penuh dengan kedai2 bunga...dah siap digubah sejambak2....cantik2 dan rasa fresh sangat2...hehehe.... 

 ♥Jalan depan sikit...ada jual durian pulak...besar giler buah durian dia....entah jenis apa tah...tapi kami tak belilah...tetiba pulak nak makan durian kan...hahaha... 

 ♥Jalan depan lagi tengok orang ramai mengerumuni satu kedai ni...kami pun cepat2 pergi nak tengok apa yang dijual nya...erm...jual mug????Penjualnya pakcik yang pakai kupiah putih tu...erm..kusangkakan sales apalah tadi...hahaha...mug pun diorang berebut jugak...hehehe.... 

 ♥Okay...lepas balik hotel...rest2 sekejap buat apa yang wajib dan patut...kami keluar balik...nak isi perut...dah lapar ni...hehehe...kami kembali ke BR...oh...jalan dah buka semula...so, cepatlah sikit sampai restorannya....suasana malam di BR sangat meriah yer...kat BR ni memang ala2 Jalan Bukit Bintang sikit....orang pun sentiasa ramai... 

 ♥Kami makan di restoran yang sama...sebab kat BR ni..restoran ni saja yang ada yang halal...hehehe...erm, nilah owner restoran ni...dia jugak yang buatkan air untuk kami...siap tanya...coffee ni nak kaw ker? hahaha...macam kedai mamak pulak kan... 

 ♥Malam ni kami order nasi berlauk yer...yang dalam tempurung kelapa tu adalah chicken coconut soup...chef ni yang rekemen kan...dia kata makanan tradisi orang Cina...betul ker tah ek...hahaha...lepas tu yang coklat2 tu adalah Rosted Duck...1st time makan itik...sedap...sweet jer daging dia...dan yang merah tu ikan....overal..food dia memang sedap.... 

 ♥Oh anak mommy ni...mula2 datang elok jer dia main2...tetba dia nak tidur pulak...hehehe...kesian dia...nasib sofa dia sangat selesa untuk tidur yer.... 

 ♥Okay..selepas perut kenyang...kami pun bergegas untuk ke Jetty Pearl River...dari BR ni kami decided ambil taxi sahaja sebab nak kejar masa..last cruise pukul 10 malam...Tips: Kat GZH ni..kalau nak naik taxi kena berebut yer...even kita yang tahan taxi tu, kalau lambat kejar taxi tu stop..orang lain akan kebas...nasiblah teknik aku rebut2 naik LRT kat KL tu skill dia masih ada...hahaha.....erm..gambar kat atas tu bukan taxi dia yer...tu polis peronda... 

 ♥Sudah sampai di Jetty Pearl River...time untuk ber'cruise'..hehehe....tiket naik cruise ni..2 orang RM60..

 ♥Atas deck Cruise ni...atas sekali...mak ai...sejuknya saat cruise ini mula bergerak...mana taknya...dahlah cuaca sejuk...angin menampar2 tubuh semakin menyejukkan...huhuhu...mari masuk dalam... 

 ♥View di sepanjang Pearl River ni...tinggi2 jugak building kat GZH ni... 

♥Di luar cruise.... 


 ♥Dalam cruise...di setiap meja diorang akan hidangkan hot tea...sambil menikmati keindahan malam di Pearl River ni...ada seorang host akan bercerita kisah2 mengenai GZH and Pearl River ni...tapi..sayangnya dalam mandarin...macam mana aku nak paham...huwaaa... 

 ♥Bosan dengar cerita yang tak faham ni...kami keluar semula bergambar lagi...hehehe...sayanglah pulak kalau setakat duduk dalam je kan... 

 ♥Qeera with papa...nasib malam ni kami tak bawa stroller...siap2 dah bawa carrier Qeera... 

 ♥View sepanjang Pearl River... 

 ♥Okay...sudah habis lawatan kami...jam pun dah pukul 11 lebih...nak balik ke hotel kemas2 barang pulak...sebab flight kami esok pagi yer... 

 ♥Lagi pics di jetty Pearl River... 

 ♥Pics lagi...hehehe...tak tahu nak snap pic kat mana lagi sebab hari dah gelap... 

 ♥Bergambar di kaunter tiker Cruise tadi...tadi nak cepat..so tak sempat..hahaha...padahal counter dah close dah... 

 ♥Otw ke hotel...snap jer mana2 pic yang sempat...erm...tengok pokok tu...siap berbaju...hahaha.... 

Sampai di hotel...Qeera pun dah tertidur..sebelum naik..kat bawah hotel kami ada souvenier shop...so, sempatlah shopping mana2 yang boleh...okay..setakat ni sahaja cerita aku untuk hari ketiga ni...

Esok...kami akan kembali ke Malaysia ku tercinta...flight seawal jam 9.30 pagi lah...so malam ni kena packing barang sebab esok selepas Subuh dah kena gerak ke Airport....  


No comments:

Post a Comment