Stars and Hearts

Pages

Thursday, 11 October 2012

♥Trip to Guangzhou-Hong Kong (Feb 2012) - Day 2 : Part 3♥

Sambungan dari Part 2 ni...kali ni aku nak cerita pengalaman kami yang agak mendebarkan untuk balik ke GZH dari HK..but sangat interesting...atleast jejak jugak kaki ke Shenzhen...hahaha....

Dari HKDL tu...sampai di hotel, kami terus claim barang2 kami yang kami tumpang di hotel kan... dan kami terus bergegas ke Hung Hom MTR Station dan nak beli train tiket ke GZH....plan memang nak ambil last train lah..sebab dah siap2 tengok jadual train dia...

Nak dijadikan cerita, sampai di kaunter, orang kat kaunter kata last train ke GZH dah pergi..HAH???? tergamam aku and husband...kata pukul 8 malam...ni baru pukul 7.30 malam...nak nangis aku di buat nya...camner nak balik sana?nak naik apa? takkan nak tunggu esok..nak tidur mana?? huhuhu....

Then, husband aku tarik aku ke tepi...relax2...tenang2...tarik nafas panjang2...hehehe....then kami ke counter information tanya macam mana kami nak ke GZH dari HK ni....erm, dengan tenangnya perempuan kat kaunter tu ajar kami...agaknya dia tengok muka kami kalut semacam kot...hahaha....

Dia ajar kami siap tulis tau...dari Hung Hom Station ni...dia ajar kami naik East Rail Line then stop di Lo Wu Station...perjalanan hampir 40 minit jugak tau...Lo Wu Station ni adalah border antara HK dengan Tanah Besar China...so keluar sahaja dari Lo Wu Station...ikut sahaja orang2 ramai tu...hehehe....ikutlah signboard untuk cek imigration...sebab, nak keluar dari HK kena cek passport siap and nak masuk ke China plak kena ada Visa yer....

After cek imigration HK...jalan terus jer ikut ramai2 orang yang seret beg2 besar tu untuk ke Imigration China pulak....pergh...memang serabut kat sini tau..dan jalan pun kena laju2 sebab kami kejar masa...takut sampai GZH dah lewat malam sangat...time kami sampai Lo Wu Station pun dah jam 9 lebih dah...sampai gambar pun tak sempat snap...huhuhu....

Selepas check imigration China...kami pun cari kaunter train ke GZH...(erm..sekarang ni kami dah berada di Shenzhen Station Keretapi...lepas keluar dari Lo Wu Station tadi...check imigration tu dah sampai Shenzhen lah...hehehe...jalan kaki sahaja yer dari HK ke Shenzhen...hehehe...kat tempat beli tiket tu ada banyak ticket machine..kami pun beratur nak beli..nasiblah ada seorang Apek ni tegur kami, tak boleh beli guna machine..kena pergi kaunter sebab nak cek passport....nasib dia ada...hehehe...teruslah kami ke kaunter...tiket dari Shenzhen ke GZH RMB48 @ RM29 camtu...lega rasanya dapat tiket pukul 10.15 malam....Tuhan sahaja yang tahu macam mana perasaan kami yer....huhuhu.....

♥Erm...ada hikmahnya jugak kami tertinggal train kat HK tu...dapatlah kami naik bullet train ni...hehehhe....

♥Baby Qeera dah siap tukar baju dah...hehehe...salin dalam train ajer..tu yang happy and selesa dia siap nak bersilat....sampai seorang pramugari train ni tegur tengok Qeera naked dalam train..."wow..she so cute..hehehe..."...hahaha...cute tak berbaju yer...hahaha...erm..Tak lama lepas tu Qeera pun dah terlelap lepas minum susu...

♥Okay...now time for mommy and papa nak rest pulak...after a long journey from HK...hehehe....

Sampai sahaja di GZH..Guangzhou East Railway station...kami terus transit naik Metro ke station Gongyuanqian...sebab hotel yang kami duduk nanti berdekatan dengan station tu...Sepanjang di GZH kami menginap di hotel Grand Continental..berdekatan dengan tempat2 shopping jugak yang famous tu...Beijing Road...tapi, siapa yang nak ke GZH..aku sarankan ambil Hotel Lido..sebab dekat sangat2 ngan Beijing Road tu..hotel kami duduk jauh sikit sebab dekat hujung Beijing Road..tapi in term of keselesaan kat Hotel Lido tu aku tak pasti...hehehe...tapi ramai jugak orang Malaysia duduk hotel tu...

Kami sampai di Station Gongyuanqian dah agak malam...kul 12 jugaklah rasanya...so jalan dah gelap..orang pun tak ramai...kami pulak tak tahu arah mana yang patut kami lalu...badan pun dan sangat penat...kaki dah sakit sampai otak pun tak boleh berfikir...huhuhu....nasib kami terjumpa seorang lelaki...tanya dia...tapi dia tak pasti kat mana...tapi dia dengan murah hati...dia nak tolong kami cari sama2 sampai kami jumpa hotel tu...Alhamdulillah..sampai juga di hotel tu...terima kasih banyak pada lelaki budiman itu...hehehe....

♥Sampai hotel..sempat ambil gambar jugak...hahaha...ni pantry dia...

♥Tv and bathroom...bathroom dia ok...selesa....

♥Almari, Katil & Sofa...selesa...heheh...mamang terpanggil2 untuk tidur saat itu jugak..hahaha....

Lepas ambil gambar semua..Qeera pun dah aku tidurkan kat katil..aku pun siap2 kan diri jugak untuk tidur...penat sangat2 tau...huhuhu....okay...nanti aku continue story untuk hari ke3 kami sepanjang di GZH...adios...






No comments:

Post a Comment