Stars and Hearts

Pages

Thursday, 11 October 2012

♥Trip to Guangzhou-Hong Kong (Feb 2012) - Day 2 : Part 2♥

Okay...entry kali ni aku nak sambung dari entry yang sebelum ni...mesti ramai yang ternanti2 kan sebab previous entry aku dah janji nak story pasal Hong Kong Disneyland...(HKDL)...Entry yang sebelum ni aku stop sampai kami tiba di Central Station dari The Peak kan....so, now aku sambung dari Central Station ke HKDL yer....

Erm..senang sahaja yer....dari Central Station ni ambil MTR ke Sunny Bay Station..(tapi aku lupalah Line color apa..sorry yer guys...tapi senang ajer...u all boleh tengok kat Map dia...hehehe....)...okay..sampai Sunny Bay, u all kena transit naik Line pergi Disneyland Resort...satu station jer....tak sesat punya...hehehe....

TIPS: Dari Central Station tu, beli tiket terus ke Disneyland Resort tau....macam kami beli sampai Sunny Bay...hehehe...tapi tak apa...nanti sampai Disneyland Resort tu..masa nak exit diorang cek tiket and suruh bayar beza harga tiket jer..tak kena denda pun...hehehe.....


♥Yang atas sekali tu MTR System Map dia untuk seluruh Hong Kong dia...oh baru teringat biler tengok gambar yang second tu...from Central Station ke Sunny Bay station..ambil Line Orange yer...hehehe...then nak ke Disneyland Resort ambil Line Pink...ohh..mujur ada gambar kan...hehehe...

♥Sudah di dalam MTR Disneyland yer...im so excited berada dalam ni..nak tahu sebab apa? tengok pics yang seterusnya...Qeera yang memula tidur pun bangun sebab teruja...hehehe..and her face look so excited dapat pergi HKDL ni...hahaha...(padahal mommy yang excited sebab Qeera bukan paham sangat pun...dia baru 11 bulan time ni yer...)

♥Okay...nilah salah satu sebabnya why i'm so excited...Decoration train ni memang purposely untuk HKDL...window dia bentuk Mickey...Pemegang pun kepala Mickey...even penyandar seat dia pun sama...cumanya tak sempat ambil gambar pulak...huhuhu....

♥Okay...kami dah sampai di Disneyland Resort Station...Bergambar di Luar Train sekejap...ohh..gambar yang ketiga tu tengah beratur nak naik lif...cer tengok pintu lif dia..(yang ada perempuan pakai jacket hitam dan lelaki jacket biru tu...)..pintu lif dia macam pintu rumahlah...hehehe..... 

♥Deco kat Disneyland Resort Station ni wat aku cam kembali ke zaman kanak2..hahaha...kat mana sahaja ada kepala si Mickey ni...

♥Jam besar ni menunjukkan tepat 1.45 pm kami tiba di HKDL....tu pun nak ceritakan...hehehe...bukan apa...aku nak pesan kalau nak ke HKDL ni seeloknya datang awal pagi yer..baru puas nak lawat satu HKDL yang besar ni...jadi cam kami memang rushinglah sebab nak balik ke GZH malam ni jugak...nanti tak ada transport pulak...huhuhu....
Dekat HKDL ni pun ada hotel dia jugak...tapi aku tak book lah..mahal bebenor...aku tengok kat website dia...memang giler lah deco Hotel dia...hahahha....semuanya Mickey...

♥Hmm...ni yang aku kata salah beli tiket tu...masa nak kuar, tiket not accepted...pastu guard suh pi check kat kaunter...rupanya bayaran kurang...hehehe....tak apa...tambah duit ajer yer....
Muka husband aku yang dah excited nak masuk HKDL...hehehe...

♥And finally..kami sampai jugak di sini...Welcome to HKDL....

♥Yeay..dari kejauhan dah nampak si Mickey atas skate air tu...hehehe...Tips lagi...kalau datang sini please wearing a comfortable shoes yer...sebab banyak tempat nak jalan ni...nampak tak belakang gambar my husband and Qeera tu...nampak tak pintu gerbang warna hijau yang kami ambil gambar ada tulis Welcome to HKDL...jauh tu kan...ni baru nak sampai kat kaunter tiket..belum masuk lagi....and mujur time ni cuaca okay...10 darjah celcius and hari cerah...hehehe.....

♥Bergambar dulu...nasiblah orang tak ramai sangat....or..kami sampai dah tengah hari...semua dah kat dalam...hehehe.....

♥Antara pics di sekitar pintu masuk...

♥Okay...beli tiket dulu yer...harga tiket for adult HKD399 @ RM198...mahal kan???erm...tapi sebab dah sampai sini kan....huhuhu....nasib baiklah tiket untuk Qeera free...hehehe...

♥Okay...ticket sudah berada di genggamamku...mari kita masuk yer....

♥Bergambar lagi....nasiblah orang2 kat sini mesra alam...suruh je sesiapa minta tolong ambilkan gambar...pasti ada yang sudi menolong..



♥Okay...sebelum kita masuk ke dalam...sini aku bagi map HKDL ni untuk rujukan bersama yer....tapi tak semua tempat kami pergi kerana kesuntukan masa...tak apalah...ada rezeki nanti kami pergilah lagi...tapi ke Tokyo Disneyland lah...hehehe....takkan nak repeat tempat sama lagi kan2??

♥Bergambar di sepanjang Main Street U.S.A....ada pelbagai kedai souvenier kat sepanjang Main Street U.S.A..tapi kami tak masuk pun...jenguk2 dari luar sahaja....

♥Lagi gambar di Main Street U.S.A....untuk masuk ke dalam HKDL ni kita kena menyusuri sepanjang Main Street U.S.A...tentulah kan...kalau tak siapa pulak nak lalu jalan ni sambil cuci2 mata membeli barang2 HKDL ni....
Oh ya...gambar aku yang berlatarkan Mickey & Minnie Mouse (M&M) tu....kenapa ambil dari jauh??? sebab...nak ambil gambar dengan M&M ni kena beratur panjang...eh..malaslah aku...gambar cmni pun ok dah...janji dapat masuk HKDL...

♥Okay...kemudian kami ke Tomorrow Land (TL)...dalam TL ni ada banyak games di mana ianya sesuai untuk family activity lah....tapinya semua games dia berunsurkan Planet & UFO...

♥Sebelum nak masuk...sila parking stroller dulu yer....Tips lagi : Sesiapa yang membawa anak kecil tu..seeloknya bawalah stroller sebab tak larat wei nak menggendong diorang setiap masa...nanti dia nak tidur and menyusu pun senang...tetapi, sekiranya terlupa nak bawa, u all boleh sewa dengan HKDL ni...tapi rate dia aku tak cek lah sebab aku dah bawa siap2...hehehe....


♥Antara game yang kami naik adalah Orbitron...siap bagi nombor yer...(Plate biru yang aku pegang tu...)..so nanti bile dah kat atas, teruslah cari Orbitron ikut nombor yang dia bagi korang tu...very sistematic kan..tak yah berebut2....

♥Ohh...1st time Qeera naik ni...muka dia tak tahulah nak cakap excited ke, bosan ke, takut ker...tapi aku rasa cam bosan..mommy and papa yang excited...hehehe....

♥Ni pulak Sleeping Beauty Castle...tapi Snow White dia tak ada pun...just ambil2 gambar jer kat building ni....

♥This way to Adventure Land (AL)....Kat AL ni ada Festival of Lion King, Raft to Tarzan's Tree House dan macam2 lagi.... 
♥Belakang kami tu...Tarzan's Tree House...dan pastinya kami akan ke situ sebentar lagi yer...tapi nak kesana kena naik Raft dia dulu...tapi tak perlu mendayung...hahaha...

♥Sekarang kami sudah berada di atas Raft to Tarzan's Treehouse...sebab rumah Tarzan kat seberang sungai...tapi sekejap saja naik nya dalam 5 minit sahaja...

♥Yang boat warna merah tu..Jungle River Cruise...kalau nak mengelilingi AL ni..bolehlah naik Cruise tu..nanti boleh tengok animal2 yang lain...tapi kami malas..takut ada nyamuk gigit Qeera..maklumlah masuk hutan kan...hehehe....

♥Sudah sampai Tarzan's Treehouse...dah nama pun Treehouse kan...sah2lah kena panjat tangga untuk naik ke atas..mujur tangga..kalau kena panjat pokok??? hahaha....
♥Dah sampai atas...mengah2 jugaklah....gambar di atas ni...menunjukkan kitaran hidup si Tarzan ni...dari baby, toddler dan dewasa...siap ada Jane lagi...


♥Lagi pics kat atas tu...nampak tak gambar paling bawah belah kiri...tu jetty @ terminal kalau nak naik Jungle River Cruise tadi...rasanya kalau datang dari awal pagi, kami pergi jugak kot...hahaha....

♥Di sepanjang Tarzan's Tree House...
♥Nak balik dah...so, kena naik Raft tadi balik...

♥Oh...nasib kami baik yer...sebaik jer keluar dari AL tu....musical parade baru start...patut dari jauh dah dengar lagu yang kuat....


♥Erm...Nampak tak jelas sangatlah..yelah...camera tak canggih...huhuhu....M&M tu pun duduk atas...lagipun orang ramai..semua tinggi2...aku dapat tengok sipi2 ajelah..huwaa...sedih....nasib insan comel macam saya...(perasan plak kan...hehehe...)
♥Donald Duck & Goofy nampak jelas...Qeera pun excited tengok musical parade ni..sebab lagu2 yang meriah dan parade yang menarik...

♥Now...Its a Small World!!!! (IASW) antara tempat yang aku nak tengok jugak....yelah tengok dalam blog2 orang macam menarik tempat dia....

♥Ni luar building dia...menarikkan...terasa macam kat dunia fantasi pulak...hehehe....

♥Kena tunggu turn dulu nak naik sampan mengelilingi sungai kecil dalam IASW ni...time ni orang tak ramai sangat sebab masih sibuk tengok musical parade kot...kami tak tunggu habis pun....

♥Nilah rupanya dalam IASW...semua patung2 kecil tau..ada patung2 watak2 disney cartoon, patung2 pakai baju kebudayaan seluruh dunia...dan macam2 lagi...sambil tu lagu2 kanak2 didendangkan sambil patulan lampu2 berkilauan... 

♥Antara patung2nya....banyak jugak aku ambil gambar tapi sebab kat dalam tu gelap...kena guna camera yang canggih2 jer baru cantik gambar...huhuhu...

♥Qeera and papa.....bulat mata Qeera tengok patung2 kecil tu siap menari2 and berpusing2...


♥Dah nak keluar tu...ada sign board goodbye dalam pelbagai bahasa...yang paling aku excited ada tulis 'Selamat Jalan' yer...

♥Keluar sahaja dar IASW tu...kami terus bergerak ke Fantasyland Train Station (FTS)....dah penat berjalan kami naik Train pulak mengelilingi HKDL...leganya dapat duduk...dari tadi tak duduk sangat...hehehe....

♥FTS ni ada 2 station...satu lagi station dekat ngan entrance dia...Tips lagi : so, kalau nak turun balik kat tempat yang sama...pastikan next station tu...bila ada orang turun jangan follow...lagi2 macam kami ni bawa stroller...nanti jenuh plak nak kena jalan balik cari stroller Qeera...huhuhu....
Gambar kat atas ni tempat parking stroller...siap ada petugas yang menyusun stroller kat situ..yelah...ada jugak parent yang ikut suka dia je letak stroller tak masuk petak parking...hehehe...
Oh My baby Qeera...turun sahaja dari train..dia dah tertidur...penat sangat dia sejak sampai HKDL ni tak tidur lagi....

♥Okay...memandangkan Qeera tidur, kami terus ke Philhar Magic...tengok 3D show...hehehe....tu sebab gambar show dia blur2...and nasiblah si kecik tu tidur..kalau tak mahu nya dia kot duduk dalam panggung bergelap dengan sound yang kuat tu....

♥Bergambar di luar Philhar Magic...pandai anak mommy ni..nak habis show baru dia bangun...hehehe....


♥Selepas tu..kami ke The Many Adventure of Winnie The Pooh (WTP)...melihat kehidupan si Pooh ni...tapi disebabkan kena beratur yang panjang...lepas tu ada special gate pulak untuk orang2 yang beli premium ticket ke WTP ni...menjadikan barisan kami tak bergerak...kami pun decided nak keluar balik sebab masa semakin mencemburui kami...huhuhu....

♥Keluar sahaja dari WTP...hujan mulai turun rintik2...cuaca menjadi semakin sejuk sekitar 6-7 celcius...memang tak boleh tahan...tengok Map..tempat2 menarik yang aku nak pergi dah cover, kami pun mengambil keputusan untuk balik...masa ni jam lebih kurang pukul 5 lebih...erm..tak sempat tengok firework show...sebab pukul 7.30 mlm baru ada....huhuhu...sedih2...tu sebab aku cakap kena pergi dari awal pagi sampai malam...hahaha....
oh ya..gambar di atas tu Dumbo The Flying Elephant & Cinderella Carousel...tapi kami tak naik pun.....
♥Otw keluar balik...tengoklah glove pink sudah disarung...sebab cuaca terlalu sejuk....erm...ni bergambar sat dengan Paddy Wagon...Street Police punya kereta....

♥Lalu semula di Main Street U.S.A...so, bagi sesiapa tadi yang datang penuh excited tak sempat singgah...bolehlah singgah tengok2 mana yang berkenan....

♥Lagi pics di Main Street U.S.A....suka sangat bergambar kat sini...hehehe...rasa macam kat U.S.A....hahaha....
♥Chipmunk and the Girls...hehehe....

♥Berehat sekejap....cantik kan bunga2 kat belakang aku tu....

♥Hari dah makin gelap...kat HK...pukul 6 dah gelap dah...time kami ni belum pukul 6 ptg lagi tau...mesti cantik suasana kat dalam HKDL tu time malam nanti..penuh lampu2....

♥Oh..inilah train yang kami naik tadi...dekat sini station satu lagi yang aku cerita tadi...

♥Qeera with happy faces...seronok sangatlah tu dapat jalan2 ngan Mommy kan2....
Aku tengah isi Questionaire..konon nak dapat special gift dari HKDL...erm..dapatkan tag nama yang tampal kat luggage dan alas cawan from HKDL...jadilah kan...kalau nak beli sendiri...mahal jugak price kat dalam tu...hehehe....

♥Ni kan Mickey yang mula2 sampai tadi...dah malam dia pasang lampulah...cantik sangat2....tukar2 color plak tu..

♥Thank you for visiting...sayangnya gambar kami ber3 sangat blur...nak cepat punya pasal x cek pun lepas minta orang snap kan...huhuhu.....

Kami meninggalkan HKDL lebih kurang pukul 6 jugak...erm..kelam kabutlah jadinya...sebab train kami ke GZH dari Hung Hom station lebih kurang jam 8 malam...so, dari HKDL ni kami naik MTR from Disneyland Resort Station...stop kat Sunny Bay...then trasit naik Line Orange ke East Tsim Tsa Tsui Station...

Lebih 30 minit jugaklah perjalanan kami ke East Tsim Tsa Tsui Station ni...dari situ kami terus cari shuttle Van Hotel...mujur tak sampai 5 minit tunggu, shuttle pun datang.....shuttle tu pulak memang tak tunggu orang..mana yang ada, dia angkut dulu...hehehe....so, sampai di hotel, kami terus claim barang2 kami dan bergegas ke Hung Hom MTR Station dan beli train tiket ke GZH....

Okay...setakat ni cerita aku untuk Part 2 ni yer...nanti aku sambung saat2 genting yang mencabar jiwa dan emosi kami untuk balik ke GZH dalam part 3...tunggu yer...

No comments:

Post a Comment