Stars and Hearts

Pages

Friday, 24 June 2011

♥Saat-Saat Kelahiran Qeera♥

Alhamdulillah...My Baby Qeera selamat dilahirkan pada 2 March 2011 pada jam 11.52 pagi di Ampang Puteri Specialist Hospital (APSH) disambut oleh Dr. Fauziah Hassan.... setelah 25 jam berjuang...♥♥♥

  ♥Tempat Qeera dilahirkan...♥

 ♥Ni dia Dr Fauziah..♥

Erm..pengalaman saat2 kelahiran Qeera....memang tak dapat dilupakan dan sampai sekarang masih terasa lagi kesakitannya...tapi jangan risau dan bukan tujuan untuk menakutkan...setiap wanita pasti akan melaluinya dan ia ibarat kitaran hidup kita....♥♥♥ 

Tanggal 1 March 2011, aku bersama adikku Nanie dan suaminya Darul pergi APSH untuk final check up sebab kandungan ku sudah mencecah 39 weeks and 5 days...Pagi2 lagi kami dah sampai dalam pukul 8 sebab nak dapat giliran no 1....memang dapat..hehehe...sementara menunggu Dr. Fauziah sampai sebab dia pergi round wad dulu, kami pergi breakfast.....

Sampai giliran, biasalah dah cek berat, urine test, blood pressure...sampailah Dr. Fauziah nak cek, scan sume...dia tanyer baby movement...dan baru aku perasan yang dah 2 hari baby aku cam tak ada movement or slow sangat not as usual..selalunyer kerap sangat dia tendang2 aku tapi dah tak ada...Dr. Fauziah risaulah dan marah sebab tak datang cek...entahlah naper aku tak terfikir...huhuhu....

Dr. Fauziah terus scan rupa2nya tali pusat dah terbelit kat leher baby....tu sebab dia dah tak bergerak...Aku sangat2 terkejut dan Dr. Fauziah cakap:

Dr. Fauziah : U dah kena bersalin ni...kita terpaksa bagi u induce sebab takut baby lemas...so, u nak bersalin biler ni? hari ni ke esok?
Aku : Esok Boleh doctor? sebab husband saya kat kuching....(nak dijadikan cerita, aku check up hari selasa (1 March), malam hari ahad (27 feb) suamiku baru saja pulang ke Kuching...so ingat nak suruh dia balik dulu baru nak induce takut dia tak sempat balik)...
Dr. Fauziah : Tak boleh...i takut tak sempat nanti baby u lemas...u ask your husband balik sekaranglah...jangan risau, sempat tunggu dia...
Aku : Ok doctor, i'll let him now...i call my husband 1st ok...tapi, boleh tak saya nak balik dulu ambil barang2 sebab saya tak bawa apa2 pun...
Dr. Fauziah : Tak boleh...u datang ngan saper? (Moral of the story...dah cukup bulan tu, angkutlah barang2 keperluan ke mana sajer yer)...
Aku : my sister and her husband...
Dr. Fauziah : U get them ambil untuk u...

Then, Dr. Fauziah tulis surat bagi pada nurse suruh hantar aku ke wad....sementara nurse nak uruskan aku untuk dihantar ke wad, aku tunggu kat luar....aku call suamiku tapi malangnyer dia tengah meeting and handphone dia batery weak..geram betul aku sebab dia tak bawa charger....kebetulan, pagi tu dia dah pesan apa2 hal call kawan kami Shuq, dia takut apa2 jadi kan...macam dia dah ada rasa aku kena bersalin....aku pun call Shuq suruh bagitahu dia...kelam kabut jugaklah Syuq mencari suamiku sebab diorg lain2 level...yelah, call h/p tak dapat, call office tak ada orang pick up, rupa2nyer dia tengah meeting...

Selepas Shuq bagithu dia, apa lagi, dia terus keluar dari meeting balik rumah ambil beg dan bergegas ke Airport...nasib baiklah dia dah ada tiket standby for emergency case camni...Dapat flight jam 1.20pm....tapi aku sangat2 takut kalau dia tak sempat bersama aku dalam labor room nanti...huhuhu....banyak kali aku cakap pada baby suruh dia tunggu papa dia kalau nak keluar dari perut mommy...

Sementara aku di hantar oleh Nurse ke wad, adikku Nani turun ke bawah untuk uruskan registration....dan suaminyer Darul balik rumah ambil barang2 aku..nasiblah barang2 sume dah get ready tinggal nak angkut ke hospital ajer...

♥Beg hitam untuk mommy...beg pink untuk baby...♥

Sampai di wad...aku di suruh baring dan nurse periksa jantung bayi di dalam kandunganku dengan alat pengesan yang biasanya dipanggil CTG @ Cardiotograph. Begitu tak selesa biler alat itu di ikat di perut...sakit pun ada especially biler contraction datang..bunyi kat mesin tu bukan main kuat...

♥Ini alat dia..bukan main kuat dia ikat kat perut...dahlah perut dah keras, tu yang sakit tu...♥

♥Pastu ini result dia keluar...kalau contraction kuat, graph dia akan naik tinggi...♥
 
Tepat jam 11 pagi, ubat induce sudah dimasukkan....nurse cek bukaan serviks baru 1cm. another 9 cm untuk bersalin...Jam 12 pm, 1pm, 2pm, 3pm, 4pm...baru 1.5 cm....tapi start dari jam 3pm, aku dah mula rasa sakit di bahagian perut...contraction ku sudah bermula....5 minit sekali dia datang...datang dan datang lagi....tapi aku masih dapat menahan.....masih boleh makan, berborak, ketawa...heehhe...aku masih bertahan even contraction dah kerap dalam 5 minit sekali, tapi kesakitan tu belum kuat lagi...habis satu bilik aku berjalan, pusing2 sebab orang kata banyak berjalan boleh mempercepatkan bukaan serviks kita dan senang nak bersalin....

♥Sudah siap registered..bilik 320..nasib dapat bilik sorang, kalau tak macam tak selesa nak baring2 ada orang lain...♥
♥Muka nervous sebab nak kena induce...plus sedih sebab terkejut tiba2 kena paksa bersalin sampai blood pressure pun naik...2 kali nurse cek sebab tinggi sangat..♥

♥Muka baru lepas kena induce...♥
Sementara menanti ketibaan suamiku, adikku Nani menemani ku...Terima kasih buatnyer kerana sanggup ambil cuti untuk menemani ku....Abah ku juga sudah menemani aku sejak jam 12 pm...♥♥♥ Apakan daya ibu tercinta sudah tiada lagi, kalau tidak pastinya dia akan menemani aku juga...huhuhuu.....Alhamdulillah, lebih kurang jam 4 pm, suami tercinta tiba....Dan jam 5pm, ibu dan bapa mertuaku juga sampai...ibu mertuakan datang bersama nasi dan sup ayam...nyam nyam...kita makan dulu....♥♥♥

Selepas ibu dan ayah mertua ku datang, abah dan adikku pulang....nak dijadikan cerita, adik ipar aku, (isteri kepada adik lelaki ku) juga di tahan wad pada hari yang sama sebab nak bersalin jugak tapi dia kat Hospital Ampang...So abah dan adikku nak ke sana pula melawat dia....heehe...kebetulan betul kami mengandung sama2....♥♥♥

Tepat jam 7.45 pm, Dr. Fauziah datang lagi untuk cek bukaan serviks aku dan bukaan masih lagi 1.5 cm....dia pun hairan sebab contraction aku dah kuat...sampai graph pun melambung2 tingginyer...erm, memang kuat sebab 5 minit sekali sakit...aku dah terbaring tak larat nak bangun dah....lalu Dr. Fauziah mengarahkan aku di bawa ke labor room....jadinyer ibu dan ayah mertuaku pun mengambil keputusan untuk pulang kerana hanya suami dibenarkan masuk...memandangkan rumah mereka pun kurang dari 10 minit ngan APSH....anytime boleh datang lagi...Sebelum pulang sempat ibu mertuaku menghadiahkan aku sebuah ciuman di dahi..terharunya aku...♥♥♥

Bermula detik aku sampai di labor room....contraction semakin kuat cam 2 minit sekali...bercakap pun tak boleh....baring saja...apa yang mampu aku buat bezikir dan membaca doa memudahkan bersalin yang diberi kawan ku...tak berhenti-henti aku membacanya.....

♥Doa memudahkan bersalin♥

'lailahaillaanta subhanakainni kuntuminazzolimin'

♥Doa untuk mempercepatkan bukaan serviks♥ 

'sommas sabbi' layas' saroh'

Sebaik masuk labor room, nurse masukkan ubat melalui dubur untuk buang air besar bagi mencuci usus....5 minit lepas masuk ubat, terasa perut memulas2 yang amat sangat...terus ke toilet..nasiblah toilet dalam labor room tu jugak...rasanyer 15 minit jugaklah aku mengeluarkan segala benda dalam perut aku ni...hehhe...lepas tu, nurse dah tak bagi makan dah...hanyer boleh minum air kosong sahaja....
Dan aku masih ingat malam tu adalah episode akhir drama Ummu Hani di TV3...mujur dalam labor room ada tv, so sambil menahan sakit sambil menonton drama favourite aku tu...hehehe....tapi dalam menonton tu sakit aku memang tak tertahan....Suamiku yang sentiasa menemani aku banyak memberi support kepada aku...menyuruh aku berzikir, berselawat...dia urut kaki tangan aku...usap2 kepala aku...(terharu sangat...kesian aku tengok dia, tak makan, tak minum pun...hanya sempat solat ajer...berdoa untuk aku dan baby)♥♥♥

Melihat aku yang seperti kesakitan yang amat sangat, nurse tanye aku nak amik pain killer tak? aku tanya epidural ker? dia kata tak, pain killer....aku pun kata ok sebab takut amik epidural ni, orang cakap nanti ada side effect....dan aku rasa aku masih boleh bertahan, aku kata pain killer cukup....untuk mengurangkan kesakitan aku...

Tepat kul 9.30 pm, diorg bagi injection pain killer kat punggung...tepat 15 minit, aku dah rasa melayang2, pening2 dan rasa mengantuk sangat2.....tapi disebabkan nak tengok ummu hani, aku lawan rasa mengantuk tu...last yang aku ingat time ummu hani pengsan kat airport..aku pun pengsan sekali...hehehe.....

♥Dalam Labor Room♥

♥Tengok perut aku jadi bujur setiap kali contraction...baby menonggeng agaknyer...♥

Sedar2 dalam kul 11 pm lebih...aku rasa lapar sangat2...pastu aku minta suamiku tanyer nurse boleh tak kalau aku nak minum milo sebab aku lapar sangat....pastu nurse kata ok....then, suamiku pun pergi cari kedai jual air kotak milo sebab kedai kat APSH dah tutup...


10 minit lepas aku minum, tiba2 aku rasa sakit perut yang amat sangat macam nak buang air besar....aku tekan call button panggil nurse, sebelum nurse datang...tetiba aku rasa cam loya nak muntah, aku tekan banyak2 kali call button tu nak minta bekas nak muntah, belum sempat nurse datang aku dah muntah habis satu bantal muntah aku sebab makanan yang aku makan petang tadi belum hadam, then perut aku dah tak boleh terima makanan lagi....


Tak pasal2 tengah2 malam tu nurse kena salin cadar and sarung bantal, dan aku kena mandi sebab rambut dah kena muntah...huhuhuhu....


Selepas dari tu, contraction aku yang 2 minit sekali tu datang lagi....sampai tak boleh tidur....kesian suamiku kena jaga aku...dia pun tak boleh tidur....setiap kali contraction datang, aku genggam tangan dia kuat2 untuk menahan sakit...aku dapat tidur pun kejap2...kesan dari pain killer tu masih ada lagi mengantuknya...tapi biler contraction datang attack, aku terjaga...camner nak tidur...huhuu...pulak tu tekak rasa haus sangat...nasib nurse bagi air mineral dan abang ipar aku, Abang Shahir hantar Air Zam Zam...thanx to him malam2 hantar air zam zam untuk aku....tapi, setiap kali aku minum, aku muntah...sebab perut memang dah tak boleh terima lagi....


Sampailah ke jam 8am aku berkeadaan begitu, nurse cek lagi bukaan serviks, baru 2 cm...Hanya Tuhan saja yang tahu...dah 17 jam aku menanggung sakit contraction tu tapi bukaan masih 2 cm???? Dr. Fauziah pun hairan kenapa macam tu....jam 8.30am nurse datang nak pecahkan air ketuban...lepas tu nurse cucuk tangan masukkan air kat tangan kiri aku bagi cepat kan rasa nak bersalin...Ya Allah...lepas pecahkan air ketuban dan masukkan air kat tangan, kesakitan semakin kerap sampai aku tak terkira berapa minit sekali dah......zikir dan doa masih tak lepas dari mulutku dan sekali lagi pain killer dicucuk....suamiku yang sentiasa di sisi tak lepas mengusap kepala aku sambil berzikir, berselawat sama2 aku....♥♥♥  

Contraction masih juga kuat lepas nurse bagi pain killer...aku cakap kat nurse, saya tetap rasa sakit tak macam malam tadi lepas inject pain killer saya terus tidur...lepas tu nurse terus bagi gas Entonox..setiap kali terasa sakit, aku hidu gas tu dan akan terasa khayal jadi aku tidur sekejap...tapi sekejap ajelah biler contraction datang lagi aku terjaga...hidu lagi gas tu seperti nurse suruh...

♥Ni hah gas Entonox tu...♥

Jam 10 pagi, cek bukaan serviks dan buka 6 cm...alhamdulillah..aku risau  kalau masih 2 cm, takut kena ceaser...Disebabkan contraction semakin kuat, sampai dah banyak kali hidu, gas tu langsung dah tak berkesan sebab kesakitan tu masih rasa......aku bagitahu nurse, nurse kata memang camtu...(dalam hati aku, dah tu watpe suruh aku sedut benda tu...huhuhu...)


30 minit lepas tu nurse cek, bukaan dah 8 cm...nurse terus sediakan barang2 untuk bersalin..angkat kaki aku ke atas kiri dan kanan dan pakaikan sarung kat kaki supaya darah tak kena kaki...


nurse cakap, kalau rasa nak buang air besar luar biasa sakitnyer..tekan call button...tak lama pastu, terasa nak buang air besar sakit sangat luar biasa....terus tekan call button, nurse cek masih lagi 8 cm...rasanyer cam 4-5 kali aku panggil nurse, masih lagi 8 cm..nurse pun cam dah nak marah...habis tu, dah aku sakit kuat..tadi suruh panggil...lepas tu aku rasa cam dah terbiasa ngan rasa tu, aku tahan ajelah....


Tepat jam 11 pg, aku terasa nak buang air besar yang sangat luar biasa sakitnyer, terus tekan call button...nurse cek bukaan serviks dah 10 cm...nurse terus press satu button aku dengar bunyi loceng...bergegas 3 org nurse lagi masuk dah jadi 4 org nurse..dalam 5 minit lepas tu Dr. Fauziah masuk....


Sebelum proses dimulakan, aku di ajar cara meneran, kedua-dua tangan pegang besi kat tepi katil (doctor tak bagi pegang tangan suamiku sebab takut patah lak tangan dia aku genggam masa meneran nanti...), jangan angkat punggung...biler contraction datang kepala ditunduk sampai dagu menyentuh dada, gengggam dan tarik besi tepi katil sambil meneran tanpa mengeluarkan suara...

Bermulalah aksi teran-meneran....Dr. Fauziah dan pembantunya..' push.. push.. push... sikit lagi..sikit lagi....' aku berusaha bersungguh2....'curi nafas cepat2...' kata Dr. Fauziah lagi.....adalah dua tiga kali aku berhenti minta minum air dulu....tambah tenaga...hehehe...bayangkanlah last aku makan kul 6 petang semalam..mana nak dapat tenaga....

Setelah hampir 45 minit meneran, rasanyer hampir 10 kali kami mencuba, Dr. Fauziah decided untuk vacum jer sebab tali pusat baby menghalang...biler aku push, kepala dah nak keluar, tali pusat tarik balik...push lagi..tarik balik...pastu tali pusat yang dah terbelit tu menyebabkan ia tersangkut di laluan serviks.. akhirnya...aku meneran sekuat hati untuk kali yang terakhir bersama di bantu alat vacum, Qeera pun selamat keluar dari perutku...saat dia keluar tu, hilang segala rasa sakit...Aku terus ucapkan Alhamdulillah berkali2....♥♥♥

Nurse terus letakkan Qeera atas perut aku sambil dia membuangkan lendir2 kat hidung dia....perasaan aku sangat2 lega dan sekali lagi ku panjatkan syukur pada Allah s.w.t. ♥♥♥

Selepas lendir dibersihkan, nurse terus tunjuk Qeera kat aku dan suruh aku sebut lelaki ke perempuan...tapi beratnya mulut aku sebab tenaga dah habis...so, suamiku yang cakap.."perempuan"..aku hanya mampu menyebutnya di dalam hati...

Sementara Qeera dibersihkan, suamiku pergi mengambil wuduk utntuk qamatkan Qeera...rasa sebak sewaktu melihat dia mengalunkan di telinga anak kami...♥♥♥ Selepas itu Qeera dibawa ker bilik baby, nurse bersihkan aku dan menyuruh aku tidur....hampir 2 jam aku tidur kat labor room baru dipindahkan ke bilik aku semula selepas aku sedar...♥♥♥

Erm..tulah pengalaman aku saat2 melahirkan anak sulungku...walaupun begitu payah, tapi bila melihat wajah dan mendengar tangisannyer..semua kesakitan itu pergi....♥♥♥

4 comments:

  1. kite sedih sangat...baru terfikir payahnya mak kite dulu...then kite terfikir pmpuan kan lemah, tp rupenyer...pengorbanan perempuan sangat besar..

    ReplyDelete
  2. erm tulah...org rasa ppuan ni lemah..tp sbnrnyer kita ada kekuatan yg luar biasa yg x boleh dijangka....:-)

    ReplyDelete
  3. pain killer tu taubat nk amek. my 3rd baby amek benda tuh, tertidur waktu nk bersalin.. x dpt nk kontrol.. abis punggung terangkat2.. tgh mamai kan... sakit rasa jgk.. huhuuuu

    ReplyDelete
  4. Yun, pain killer last laila amik 4 jam b4 deliver, tp skt ttp rasa jugak...pastu amik gas entonox..gas tu mmg wt rasa ngantuk...dh nk bersalin tu nurse x bg sedut dh gas tu sbb tkut tertido....

    ReplyDelete