Stars and Hearts

Pages

Monday, 13 June 2011

♥My Preggy Moments♥

Erm....talking about pregnant yer....♥♥♥

9 Bulan 10 hari....masa yg lama di rasakan utk seorang bakal ibu menanti saat2 kelahiran anak sulungnya...sebabnyer x sabar2 kan biler lah baby dalam perut ni nak keluar...lagi2 tengok perut makin hari makin besar...makin hari makin berat...rasa nak suruh baby cepat2 jer keluar...tapi semua tu di tentukan Tuhan..satu saat tak boleh lewat, satu saat pun takkan awal...(teringat kata2 opah aku....☺)

13 July 2010...adalah hari yang paling gembira buat aku dan suamiku kerana aku disahkan mengandung oleh doctor...plus 14 July tu adalah birthday aku...so, baby tu adalah hadiah hari jadi aku yg paling bermakna buat aku....♥♥♥

Mula2 aku tak syak pun yang aku ni pregnant sebab tak de pun macam dalam drama tv tu aku muntah2 ker, pening2 ker, nak pitam ker...hehehe...tapi setelah hampir 3 minggu my 'Auntie Visit' tak visit aku, aku pun mulalah syak....lalu kami bergegas ke Guardian Pharmacy nak beli Pregnancy Test....Alhamdulillah, esok bangun pagi2 aku check, ada dua2 line berwarna merah.... its positive...♥♥♥ Untuk pengesahan, pada 13 July 2010 habis kerja kami ke klinik...Alhamdulillah, aku disahkan pregnant 6 mggu ++...

Erm, bermula episod baru dalam hidupku....

♥ tak boleh pakai high heels..awal2 doctor dah warning...


♥ tak boleh pakai jeans...kalau nak pkai kena beli yang maternity jeans..malas aku sebab nanti lepas bersalin dah tak boleh pakai dah....


♥ kena pakai baju yang sesuai...tak boleh yang sendat2 nanti pergerakan dan pertumbuhan baby tersekat..sian baby lemas nanti..lagipun kalau pakai baju sendat sikit kat perut, memang aku rasa sesak nafas...hehehe....so, mulalah tangan ni dok survey2 maternity wear kt internet, shoping mall dan macam2 lagi...sampai siap beli online dari indonesia tu...janji hati puas....♥♥♥


♥ tak boleh jalan laju2, tak boleh angkat barang berat, tak boleh wat keje2 berat, kena banyak rest....erm, nasiblah suami aku tu rajin..semua keje rumah dia wat...kemas rumah, sapu rumah, basuh kain (mesin yang basuh sebenarnye...☺), jemur and lipat kain, pendek kata semua keje rumahlah kecuali memasak...akulah yang kena..tu pun kadang2 ajer masak...hehehe....

♥ kena makan semua makanan berkhasiat....makan banyak buah2, kena makan sayur...(tapi sayur aku paling tak suke jadinyer kenalah ambil vitamin untuk cover)...kena minum susu..(nasib susu memang favourite aku)...minum air masak banyak2...semua ni demi memastikan pertumbuhan bayi ku sihat dan normal....



Sepanjang tempoh kehamilan aku ni, macam2 dugaan yang aku alami...betul cakap org, lain org lain dugaannyer....Alhamdulillah aku tak ada morning sickness, muntah2 yang teruk...ada pun rasa loya2 ckit dan petang2 biasanyer muntah sekali sebab dah makan yang terlampau...hehehe...pastu rasa senak kat perut setiap kali makan..rasa sangat tak selesa especially waktu malam..Tapi dugaan aku yang lain pula....

baru nak masuk 8 weeks, aku bleeding...pegi jumpe doctor kat Klinik Petra, Kuching, dia scan kata rahim ok, size baby sesuai ikut umur dia, jantung baby pun ok...tapi dia menakutkan aku kata ini threaten misscarriage....dia suruh datang lagi 2 minggu untuk scan...kalau dalam masa 2 minggu ni tak ada bleeding lagi, means baby ok...or else kalau dia scan tengok baby tak membesar or jantung dia tak bergerak, dia akan buang dan cuci rahim...means, baby ku terpaksa digugurkan....masa tu rasa macam nak menangis sangat2...dahlah family jauh kat KL aku kat Kuching...nasib ada suami tercinta di sisi....dari hari tu aku berdoa hari2 supaya Allah beri baby ni peluang untuk lihat dunia ini...alhamdulilah dalam masa 2 minggu tak ada apa2 dan doctor scan, alhamdulillah baby sihat dan membesar dalam rahimku as normal...♥♥♥

Sekali lagi aku di uji, pada minggu ke 18, sekali lagi aku bleeding....terus ke ke Klinik Petra lagi, kali ni doctor tak scan...dia tekan2 jer perut aku kata baby ok...aku tak puas hati aku terus ajak suamiku ke Specialist dan my officemate pun sarankan yang sama...Jadi kami pun ke Normah Specialist Medical Centre(NSMC), Kuching..Doctor scan dan buat beberapa check up, memang baby aku sihat...tak ada apa2 masalah...Alhamdulillah...mungkin ini dugaan Allah untuk kami...Start dari hari tu, aku continue check up with Dr. Elizabeth kat NSMC tu...orang tak ramai, service cepat, parking senang, environment pun ok....yang penting CIMB bayarkan....♥♥♥

Lepas hilang masalah bleeding, yang lain pula....masuk bulan ke 4, loya2, senak perut, rasa letih, memang dah tak ada tapi bahagian bawah perut selalu sangat sakit...kadang2 sampai tak boleh bangun pagi2 tu...jumpe doctor pun dia kata baby sihat tapi sebab perut nak membesar jadi otot2 membengkak..tu yang selalu sakit...dia kata kena banyak restlah...rasa sakit jer kena baring...erm, cmner nak baring kalau kat ofis kan...huhuhu...

masuk bulan ke 5-7 lain pulak, bawah perut selalu sakit macam cramp / contraction..sampai tak boleh berdiri..kadang2 tengah berjalan dia attack tiba2...jumpe doctor, doctor pun hairan...dia kata belum boleh rasa macam tu sebab belum sampai masa nak bersalin lagi...dan dia risau kalau aku terbersalin awal...waktu tu rasa...huwaaaa...tunggulah aku balik KL pun kalau nak bersalin....

Masuk 35 weeks, aku dh start bercuti...amik unpaid leave sebulan..tkut tak sempat balik kl, dah terberanak pulak nanti..hehehe...kat KL aku continue check up ngan Doctor Fauziah at Ampang Puteri Specialist Centre....masuk 36 weeks, dah kena check up every weeks...1st time check up ngan doctor fauziah ditemani suamiku...pastu, adik aku Nani lah terpaksa teman setiap kali check up...maklumlah suami jauh di perantauan...huhuhuu....erm, dh masuk 36 weeks baru dpt wt scan 3D..kat kuching x sempat....nilah hasilnyer...

♥Sama tak ngan Qeera??hehehe...♥

Tapi...Alhamdulillah...semuanya ok biler masuk bulan ke 8...sebabnyer aku dah start bercuti di KL...hehehe...sudahnyer, sepanjang aku pregnant, aku dah MC sebanyak 13 hari...tak termasuk Emergency Leave lagi...huhuhuhu....

Alhamdulillah, sepanjang pregnant aku tak ada mengidam yang bukan2...tapi suka sangat makan seafood di mana sangat senang nak cari kat Kuching ni...Orang kata kalau kita suke makan seafood, dapat baby girl...kalau suke makan daging, dapat baby boy...erm...kebetulan kot aku suke seafood dan dapat baby girl...semua tu kan di tentukan Tuhan....♥♥♥

Yang aku perasan kan....

♥ awal2 pregnant suke sgt minum air bliss mango, minum mango juice, makan buah mangga...dahlah kat kuching susah nak dapat mangga sebab ikut musim...siap pesan kat family kat KL tolong carikan mangga time aku nak balik KL.... ♥♥♥ Sudahnyer Qeera lahir muka dia masam mencuka ajer dia...tak nak senyum langsung..rasanyer dah masuk 2 bulan baru dia pandai senyum...♥♥♥


♥ sejak awal pregnant, aku teringin sangat2 nak tengok laut..nak jejak kaki kat laut...dah masuk 7 bulan lebih baru dapat setelah suami tercinta bawaku bercuti 2 hari 1 malam kat Sematan Palm Beach Resort, Sarawak..(later aku update sepanjang aku kat sana yer)...♥♥♥ Sudahnyer Qeera suka sangat mandi...sejak lahir dia mandi, dia diam ajer...dan sekarang dah 3 bulan dah, mandi main kocak2 air macam nak berenang jer kat dalam bath tab dia...masa mula2 lahir lagilah, asal angkat jer dari bath tab, mesti dia menangis tak puas mandi...♥♥♥

♥Tak pernah amik gambar Qeera tengah mandilah...pinjam gambar baby ni lah..hehehe..♥

♥ pastu aku teringin sangat nak makan ayam masak merah orang kawen...tapi sampai bersalin tak dapat makan...time pregnant tu, adik aku kawen, tapi malangnyer dua2 belah wedding wat ayam goreng rempah...pastu pergi a few wedding pun ayam goreng rempah...hampanyer aku...♥♥♥ Sudahnyer, Qeera lahir2 air liur dia asyik keluar jer...dan sekarang dia sangat gemar bermain ngan air liur dia sampai basah2 baju...tak tahu apa nak buat...♥♥♥

♥See..kat mulut dia ada air liur...♥

Erm, semua tu sebenarnyer satu kebetulan..nak percaya sangat pun, tak boleh kan...saja suke2 nak share kat blog ni....♥♥♥

No comments:

Post a Comment