Stars and Hearts

Pages

Tuesday, 14 June 2011

♥Persiapan Menyambut Baby Qeera♥

Part ni paling aku suke sebab ia berkaitan dengan 'SHOPPING'....hehehe....Dahlah aku ni memang suke shopping, bayangkanlah perut dh besar pun masih pergi shopping...tak sedar masa dah berjalan lama pun, masih asyik memilih...yelah, 1st time nak shopping untuk baby kan, memanglah excited....sudahnyer balik rumah kaki sampai bengkak...barulah terasa lenguh seluruh badan...tapi sebelum shopping, aku dah wat survey and checklist barang apa yang perlu dibeli...untuk mengelakkan pembaziran...hehehe...

♥My Checklist♥

~For Baby~

A. Pakaian

♥ Beberapa pasang Baju lengan pendek + Baju lengan panjang (Aku beli tak banyak dalam 7 pasang lengan panjang & 10 pasang lengan pendek...sudahnyer aku rasa nyesal x beli lebih sikit sebab jemu tengok Qeera pakai baju yang sama jer...nasib baik dia dapat banyak gift, so banyaklah sikit baju dia....)
♥ Stokin + sarung tangan
♥ Topi
♥ Barut / Baby Binder
♥ Napkin + Napkin liner
♥ Diapers (Aku guna Mami Poko sebab bagi aku baby baru lahir takut kulit dia sensitif...so Mami Poko cepat kering sampai rasa dia cm tak kencing pun...so mestilah dia selesa kan...tapi dah masuk 3 bulan ni, macam2 diapers aku try...nasib kulit dia memang tak sensitif kot...aku ingat kata2 kawan aku Niza, baby kena ruam bukan salah diapers yang dipakai, tapi sebab lambat salin diapers...kencing dah penuh masih tak tukar, orang besar pun boleh dapat ruam...hehehe...)
♥ Tuala Mandi - belilah lebih sebab hari2 kena tukar..kalau musim hujan tak sempat kering nanti...
♥ Sapu Tangan
♥ Kain Bedung
♥ Sweater - Kalau perlu...Qeera perlu sebab nak naik flight...hehehe...

♥1st time Qeera naik flight masa nak balik Kuching...♥

B. Barang-Barang Penjagaan Baby

♥ Minyak telon / yu yee untuk elakkan kembung
♥ syampu bayi
♥ mandian bayi
♥ bedak bayi
♥ losyen bayi
♥ Baby wipe / wet tissue
♥ Cotton Ball
♥ Cotton Buds
♥ Nail Clipper
♥ Baby oil
♥ Baby Cologne
♥ Penyedut Hingus
♥ Hair Brush - orang kata baby selagi gigi tak tumbuh, tak boleh sikat rambut, nanti gigi dia jarang2 cam sikat..so gunalah hair brush...

♥ Baby detergence - aku guna brand Pureen botol warna pink..'Kiddi Wash'. Bau dia wangi and lembut jer baju..

♥ Liquid cleanser for Bottle / fruit / vegetable - Ni pun aku guna Pureen..dia ada dua flavor, Orange and Mint. Aku beli sebab Qeera minum susu botol..so kenalah ada sabun khas untuk cuci botol dia...


♥ Termometer - Aku beli Ear termometer..senang nk cek..klau guna yang kat dahi, ketiak or mulut, cam susah jer untuk baby..nanti dia dah pandai berlari, lagi susah..guna telinga, kalau dia lari piat jer telinga dia...hahaha...


♥Aku beli kat cosway..harga asal RM299 tapi adik aku member cosway dapatlah RM99...tu sebab kita kena wat survey..baru dapat yang berpatutan...♥

C. Kelengkapan Lain

♥ Tilam + Bantal dan sarungnyer
♥ Selimut
♥ Kelambu
♥ Pelapik Getah
♥ Baldi
Bath Tab
♥ Bakul besar utk letak brg2 baby (e.g. botol susu, susu, pampers,  termos, etc.)
♥ Bakul kecik utk brg lps mandi (e.q. lotion, bedak, vicks, etc.)
♥ Bakul Pakaian
♥ Bags and warmer
♥ Botol Susu + puting (Digalakkan beli yang BPA - Free..sekarang dah murah brand Pureen / Baby Kiko / Baby Disney, RM8 sebotol pun ada...)
♥ Berus pencuci botol susu
♥ Termos
♥ Bottle Sterilize + Bottle warmer ( Aku beli masa mom & baby expo kat Mid VAlley...dpt 50% dicsount each..so murah gilerlah)
♥ Aku beli brand Jungle Jingle..oklah so far tak ada problem..♥

♥ Bekas Air Masak
♥ Milk Container

~For Mommy~

♥ Breast Pump
 Nursing Bra
♥ Breast Pad
♥ Maternity Pad
♥ Stokin
♥ Sweater

Erm...dah wat survey2 tu...dah masuk 6 bulan lebih aku pun mulakan pencarian aku....Rasanya cam semua shopping mall kat Kuching and KL aku jejaki..hehehe....bermula dari The Spring Kuching & The Boulevard Kuching:

 
 
♥The Spring ♥

♥The Boulevard ♥

Tak cukup dekat kuching ajer sebab tak banyak choice lah...huhuhu....so, aku sambung kat KL during Year End Sale (YES)...aku balik bercuti sempena wedding adik aku on 31 Dec 2011 / 1 Jan 2011....Tu pun tak cukup lagi...aku sambung on February during Chinese New Year Sales...plus on that months aku dh start bercuti....so seminggu tu 2/3 times aku melawati Jusco / Carrefour / Giant....

♥Jusco One Utama♥ 

 ♥Jusco AU2♥

 ♥Jusco Bukit Tinggi♥

 ♥Jusco Mid Valley♥

♥Jusco Wangsa Maju♥

 ♥Carrefour Wangsa Maju♥

♥Giant Batu Caves♥
         
So, dari semua tempat di atas...inilah hasilnyer...hehehe....

♥Baju-baju untuk Qeera..jenuh mencucinyar..dahlah perut besar, basuh tangan lagi..♥

 ♥Tilam dia...beli Sweet Cherry..tapi Along aku jahitkan sarungnyer..kain beli kat Nagoya Carrefour..♥

    ♥Stroller from Sweet Cherry..paling aku suke sebab roda dia boleh convert to a cradle or rocker...pegi makan sangat senang, dia tidur jer biler kita goyangkan...ibarat dia tidur kat dalam buai lah kot...hehehe...♥


♥Bouncer from Sweet Cherry..yang ni bawa balik Kuching...kat KL guna Mak Ngah dia bagi Abang Rezz Punya.....♥

 ♥Hah...yang ini...(bak kata Abang Rezz)..♥

♥Walker ni from Sweet Cherry...Share with Mak Ngah sebab kakak Qaleesya guna sekejap ajer..baru guna sebulan dua dia dah pandai berlari dah...♥

♥Yang ni kirim kat Cik Ni masa dia pergi Pekan Mundok..sempadan Thailand..♥

♥Baby Coat beli kat Carrefour Wangsa Maju...pastu angkut nek flight ke Kuching...macamlah kat Kuching tak ada jual kan..hehehe...♥

Erm..tulah beberapa barang yang telah dibeli....tak termasuk lagi barang2 penjagaan diri dia...hehehe...sudahnyer aku terduduk keletihan.....

♥Huh...berehat sebentar setelah penat shopping....ni tengah tunggu hari nak bersalin ni..♥

Sekianlah kisah aku membeli belah untuk Qeera...its a sweet memories...yang tak sweetnyer duit jalan macam air...sebab, semua benda aku nak beli....♥♥♥

2 comments:

  1. sure seronok menanti mase nikh kan....

    ReplyDelete
  2. btul2...excited sangat sampai semua barang nak beli..lepas tu hari2 tengok barang2 tu and cium baju dia...hehehe...

    ReplyDelete