Stars and Hearts

Pages

Saturday, 7 February 2015

♥Ikan Siakap 3 Rasa♥

Wah..resepi baru lagi ni...resepi aku kali ni still fresh from oven okay...baru je lepas aku masak untuk dinner malam ni..tetiba rajin nak terus update kat blog pulak..kan best kalau selalu rajin macam ni kan..hahaha...

Okay, meh sini aku share cepat resipi Ikan Siakap 3 Rasa aku ni...senang jer cara nak masak dia..bahan-bahan dia pun mudah jer dan memang mesti ada dalam peti sejuk koranglah...contohnya, kalau tak ada ikan siakap, boleh jer guna ikan apa saja yang ada..ikan bawal ker, kerapu ker, kembung pun boleh kot..tapi feel tu tak macam makan kat kedai lah...hehehe....

 ♥Hah...nilah rupanya ikan Siakap 3 rasa aku ni..nampak menyelerakan tak..hehe...

 ♥Okay..ini bahan utama yer...
1) Bawang putih diketuk..
2) Halia dihiris halus..
3) Bawang besar dihiris..
4) Cili merah dihiris...

 ♥Timun & tomato dipotong dadu..

 ♥Daun sup untuk hiasan nanti...

 ♥Satu sudu kecil tepung jagung dibancuh dengan air..kacau sampai sebati tau...

♥1/2 cawan cili sos...

 ♥1/2 cawan tomato sos...

♥1/2 cawan sos tiram...

♥Campurkan ketiga-tiga sos cili, sos tomato dan sos tiram..kacau sehingga sebati...

♥1 sudu besar cili giling

 ♥Ikan siakap anggaran 600 gram...untuk hilangkan hanyir dia..lepas siang dan cuci bersih-bersih tu..aku lumur dengan tepung jagung dan asam jawa..perap dalam 15 minit...

 ♥Lepas dah perap sekejap...baru lumurkan dengan garam dan serbuk kunyit...kemudian goreng sehingga garing..api jangan kuat sangat yer...

 ♥Sambil-sambil goreng ikan tu, kita buat kuah dia pulak...Mula-mula, tumiskan bawang putih, halia dan bawang besar sehingga kekuningan..

 ♥Lepas tu, letakkan 1 sudu besar cili giling...kacau sehingga pecah minyak...

 ♥Masukkan 3 jenis sos yang dicampurkan tadi...

 ♥Letak sedikit air...kacau sehingga sebati..

 ♥Masukkan tomato, timun dan cili merah..

 ♥Kemudian, masukkan garam, gula dan sedikit madu..secukup rasa...

♥Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung..kacau sehingga kuah menjadi likat..

♥Kuah dah siap..ikan dah goreng...curahkan kuah yang tengah panas tu ke atas ikan yang dah digoreng garing tadi..kemudian, taburkan daun sup...siaplah ikan Siakap tiga rasa kita..mudah kan...selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment