Skip to main content

♥Fried Macaroni with Honey Chicken♥


Hello semua..saya kembali dengan cerita baru..hehehe...kali ni aku tak nak cerita pasal jalan-jalan..aku nak tambah scope cerita aku...hahahah...buat julung2 kalinya aku nak update pasal masakan a.k.a. resepi...

Aku ni tak adalah pandai masak sangat..bolehlah setakat nak bagi husband and anak2 makan...hee...yang penting, setiap kali aku masak, suami mesti cakap sedap..hee...

Ok, jangan membuang masak lagi aku, meh aku share kan resepi simple aku ni..tapi faveret food anak aku si Qeera tu..hee....

♥Ni bahan-bahannya...
1) Bawang putih - diketuk yer..
2) Bawang merah - dihiris halus
Sebenarnya sedap jugak kalau guna bawang besar...

♥Carrot - aku parut carrot ni..rajin semacam kan..hahaha...sebabnya, if potong dadu nanti Qeera pilih2..dia rasa carrot tu tau..so, aku parutlah...jadi dia tak perasan..hahaha...
  
♥Ayam - potong kecil2..lepas tu aku gaulkan dengan madu..kalau nak lagi sedap dan rasa kemanisan madu..perap dalam 2 jam before masak tau...
  
♥Sos tiram
  
♥Cili sos - kalau nak lagi sedap selain cili sos boleh guna cili boh atau cili giling..tapi disebabkan Qeera tak makan pedas, so aku tak letak..
  
♥Rebus macaroni sehingga lembut.. 

♥Dah lembut, tapiskan yer...

♥Sambil2 rebus macaroni tadi..boleh start menumis..panaskan minyak sedikit...
  
♥Minyak dah panas..masukkan bawang putih sehingga kekuningan...
  
♥Lepas tu masukkan bawang merah yang dihiris tadi..bagi siapa yang guna bawang besar, masukkan bawang besar yer...pada siapa yang nak guna cili boh tu, boleh masuk kan jugak..sampai dia naik minyak yer..api jangan kuat, nanti cili tu hangit pulak..hee...♥
  
♥Okay...sekarang kita masukkan ayam yang diperap dengan madu tadi...
  
♥Masak sehingga ayam kecut...ayam tu akan mengeluarkan air tau..so, jangan bagi sampai air tu kering...biar ada kuah sikit...
  
♥Ayam dah kecut..masukkan carrot...nampak tak ada air tu..aku tak letak air..tu dah jadi macam stok ayam lah...
  
♥Dah boleh masukkan macaroni tadi...dan kacau kan...♥
  
♥Masukkan garam secukup rasa...
 
♥Lepas tu masukkan cili sos dan jugak sos tiram..dan kacau hingga sebati...♥
  
♥Okay..siap dah...selamat mencuba...menu ni biasa aku buat untuk breakfast or minum petang...simple, ringan, sedap dan mengenyangkan..sesuai untuk kanak2... 

Comments

Popular posts from this blog

♥Seafood Lasagna♥

Resipi kali ini adalah menu favourite aku dan anak aku Qeera setiap kali makan di Pizza Hut..Masa aku pregnant kan dia..sebulan atleast 3 kali mesti makan punyalah..tu sebab dia pun suka makan..kalau kat Pizza Hut tu, memang dia boleh habis lah satu lasagna tu..tak boleh share dengan mommy dah....   Erm..memandangkan harga Seafood kat lasagna ni boleh cover 3 hari lunch mommy..aku pun cuba-cubalah nak masak sendiri.. and Alhamdulillah..Qeera cakap, "Mommy..its yummy! Delicious!"..erm..betul lah sedap tu..budak2 kan tak reti menipu..hehehe...   ♥ Okay..ni lah rupanya Seafood Lasagna aku..dapat ambil gambar ni jer..hasil di dalamnya tak sempat nak snap..Qeera and Papa dah ngap dulu sampai licin.. ♥ Ok, meh sini aku share resepi dia..nampak macam complicated, tapi bila dah buat..senang jer rupanya..resepi ni pun aku dapat dari  Kongsi Resepi .. so, aku pun try lah... ♥ BAHAN A ♥   ♥ 4 keping kulit lasagna ♥ ♥ 1 sudu kecil o...

♥I Love Coway...♥

'I Love Coway'..siapa pernah dengar lagu iklan Coway ni..hee...kali ni aku bukan nak buat iklan yer..bukan jugak nak promote..tak dapat duit pun promosi aku ni..hee...tapi saja nak share dengan you all pasal produk Jenama nombor 1 Korea ni...kami baru jer beli penapis air Coway ni..adalah dalam 2 minggu..tapi baru berkesempatan nak update and share dengan you all..senang kerja kami..kalau tak, setiap bulan at least 4 dozen air mineral 1.5 liter kami kena beli..sebabnya aku tak yakin dengan kebersihan air tanpa ditapis ni..nak2 aku ada anak kecil yang nak minum susu kan..mestilah aku kena bagi air yang bersih untuk mereka.. You all selalu tak menghadapi situasi di mana korang rasa kualiti air di rumah yang kadang kala dipenuhi keladak dan karat, terasa seperti air bercampur dengan klorin, air dimasuki serangga atau berbau lipas dan macam-macam lagilah..tapi, dengan adanya COWAY, korang boleh  hidup dengan lebih sihat beserta dengan penjimatan kos dan tenaga dengan mem...

♥Trip to Guangzhou-Hong Kong (Feb 2012) - Day 1♥

Ok..new story...entry kali ni aku nak story trip kami ke Guangzhou (GZH) and Hong Kong (HK) pada February 2012 yang lalu...erm...dah 7 bulan berlalu pun...tapi sebab tak sempat2 nak update kan....tak apa lah...just nak sharing info dengan u all so that kalau ada sesiapa yang nak plan ke sana...bolehlah ambil sedikit info yang berkenaanlah... Kami ke sana menaiki Air Asia as usual lah...ada jer promo ticket...cepat2 lah grab....pada asalnya kami hanya nak ke GZH sahaja...itu sebab aku beli tiket untuk 4 hari 3 malam sahaja...tapi biler aku survey2 rupa2 nya from GZH ke HK dekat sahaja about 2 hours kalau naik train....so aku pun memanjangkan langkah kami ke HK lah pulak..... Oh sebelum terlupa...kalau nak ke China kita diwajibkan memohon Visa untuk memasuki China yer....memandangkan kami akan keluar masuk dari GZH ke HK nanti ...so kami applied double Visa....jadi..aku sarankan pada sesiapa yang nak ke HK and any of place kat Tanah Besar China ni...better ambil dari Malaysia k...