Stars and Hearts

Pages

Friday, 21 December 2012

♥Trip to Kota Kinabalu (October 2012) : Day 3♥


Hello semua....kesinambungan dari Trip to KK untuk day 3 pulak yer...untuk sepanjang hari ke 3 kami di KK ni, kami akan ke Island Hopping (IH) pulak...yelah, kalau dah sampai di KK ni, tak lengkap pulak kalau kita tak ke IH kan....

Untuk hari ke 3 ni, aku akan bertemu dengan geng2 dari Kuching pulak...geng2 aku yang dari KL ni dah pernah ke IH and diorang pun malas nak repeat lagi...so, diorang pergi berjalan ke tempat lainlah pulak....

Kami janji untuk berjumpa di Jesselton Point (JP) pada jam 8.30 pagi since boat kami akan bertolak dalam jam 8.45 pg or jam 9 pg...so, sementara menunggu boat, kami lepak2 dulu di JP tu since dah lama tak jumpa kan...

Untuk IH ni, kami memilih untuk pergi 2 Islands saja...cukuplah kot..at least, untuk setiap pulau tu dapat lepak lama sikit...kalau nak pergi banyak pulau, nak kena rushing2 pulak...so, kami memilih untuk pergi ke Pulau Manukan dan Pulau Mamutik...

Untuk pergi ke 2 pulau ni, total yang kami kena bayar seorang dalam RM38.20 (Boat Transfer Fee (Return) : RM28, JP Terminal Fee : RM7.20 & Park Conservation Fee : RM3)...Untuk Park Conservation Fee ni kena simpan tau tiket dia sebab sekali bayar jer untuk pergi ke semua pulau...kalau hilang, nanti nak masuk next Island, kena bayar lagi....

Untuk additional activities, especially untuk snorkelling...peralatan snorkelling kena sewa RM18 setiap satu untuk goggle dia...and make sure, jaga elok2 yer...kalau hilang..kena bayar denda...lagi satu activity yang biasa ialah Banana Boat...RM20 seorang and satu Banana Boat boleh dinaiki untuk 4-5 orang...depends on size badan yer...nanti naik ramai2, tenggelam pulak...hehehe....dan ada banyak lagi activity yang boleh kita buat...masa naik boat tu nanti, driver boat tu akan offer punya...

♥Baru lepas habis breakfast...tengah tunggu kawan kami ambil kereta untuk hantar kami ke JP...tak sabar ni nak mandi laut...hehehe...mommy yang lebih2 kan...Qeera relax jer...

♥Okay...dah sampai JP...siap ada futsal court lagi kat situ...hehehe....dekat JP ni, kat bahagian dalam tempat kaunter tiket memang ada banyak travel agent yang jual pakej2 untuk ke IH ni...so bolehlah pilih2 pakej mana yang korang rasa berbaloi....

♥Kat JP ni pun ada beberapa shops untuk beli barang2 keperluan untuk ke IH...contohnya...si kecik nilah...mula2..nak set untuk bina istana pasir...dah beli..jalan depan sikit, nampak pulak pelampung..terus letak bawah set istana pasir dia untuk ambil pelampung pulak...aduhai si kecik ni...

♥Di luar futsal court di JP ni...excited Qeera nampak bola besar tu...berganda besar dari dia...hehehe...


♥While waiting for our boat, kita chit chat dulu...biasalah kan, janji pukul 8.45 pagi..dah pukul 9 pagi pun masih menanti boat datang...huhuhu...rugi masa tau...nasib waiting area dia ada banyak tempat duduk, kalau tak panas jugak hati ni menunggu lama2...

♥Di sekitar JP...boat2 yang dah sedia menanti penumpang untuk belayar ke Pulau2 yer...

♥Before memulakan IH kami, dengar briefing dulu dari orang yang incharge ni..pesanan orang yang incharge ni, jaga peralatan snorkelling and life jacket masing2 yer...kalau hilang nanti kena denda tau...

♥Goggle snorkelling dan life jacket...ingat nak angkut dengan bakul2 sekali...hahaha...tapi sebab masing2 kena jaga sendiri punya kan...
Tips : Goggle Snorkelling ni, kalau nak jimat tak perlu sewa setiap satu untuk setiap orang...lagi2 kalau yang sorang tu tak fully utilise pun...hahaha...share2 pun okay sebab bukan all the time korang nak berendam kan...hehehe...tapi bagi couple yang nak snorkelling sama2 tu...tak bolehlah sharing kan...

♥Final briefing before jump into the sea...hahaha...

♥Bergambar dulu...pics with my friends from Kuching...hopefully we can gather again yer...

♥Dah ready ni nak snorkelling...

♥We are ready....hehehe...masing2 muka excited tu yer...total kami semua yang pergi ni semua 10 orang termasuk si kecik tu...hehehe...satu boat boleh naik dalam 14 orang...so kami shares boat dengan satu lagi family dalam 4 orang....

♥Masing2 muka ceria sungguh...cuma si kecik ni jer yang takut sampai peluk mommy kuat2 dan akhirnya terlelap sebab angin tiup2 kat muka...hehehe...

♥Dari kejauhan dan nampak dah pulau yang kami nak pergi tu...pulau pertama yang kami pergi adalah Pulau Manukan...

♥Selamat sampai di jeti Pulau Manukan..Qeera yang masih lena dibuai mimpi bertemu ikan duyung...hahaha....

♥Welcome to Pulau Manukan...
♥Alhamdulillah...cuaca yang cantik menyambut kedatangan kami walaupun pagi tu hujan renyai2 membasahi negeri di bawah bayu ni...Pengunjung pun masih belum ramai lagi...so dapatlah kami pilih tempat yang menarik...


♥Main entrance Pulau Manukan....dekat sini ada jugak chalet pada sesiapa yang nak menginap di pulau ni...bolehlah datang terus ker Sutera Sanctuary Lodge ni untuk menempah bilik...tapi rate dia aku tak tengoklah...just ambil gambar dari luar sahaja...

♥Di main entrance ni juga ada sourvenier shop...bolehlah pilih2 and beli mana yang berkenan...

♥Okay...dah jumpe port yang best...betul2 bersebelahan dengan pondok life guard tu...rasa selamat sikit kalau2 tinggalkan barang2 kami...hehehe...

♥Oh..my baby masih lagi mengantuk ni...nasib dapat port best bawah pokok rendang..redup2 saja ditambah pula dengan dipayungi dengan payung Auntie Christina..makin lena jawabnya...hehehe...

♥Qeera dah bangun....masa untuk bermain...air laut sangat jernih dan bersih okay...tak payah pakai goggle pun dah nampak ikan2 berenang...hehehe....sesuailah untuk aku yang tak pandai berenang nak guna goggle snorkelling tu...

♥Main dengan papa pulak....seronok bukan main dia dapat main air laut yang luas ni...

♥Posing dulu...

♥Peace!!!

♥Dah puas main air...kita naik banana boat dulu...sementara menunggu turn ni...Qeera dah kesejukkan tu...

♥Yeay...they are ready for Banana Boat...Bukan main laju lagi diorang bawa boat tu and we can choose sama ada nak jatuh ke tak...

♥Lepas main kita isi perut dulu...nasib awal2 lagi kami dah beli KFC kat KK Town..sebab kat pulau ni susah nak cari makanan...ada satu je kedai makan and dah tentu2 mahal kan...so, siapa yang duduk apartment tu bolehlah masak dan bawa bekal..macam kami, beli KFC saje..senang..pilih je nak makan apa...hahaha...

♥Perut dah kenyang...mari bina istana...hehehe...

♥Sementara mommy temankan Qeera bina istana, papa pergi snorkelling dulu...

♥Dah bosan main pasir, kita mandi lagi....tu yang seronok tu...and mood Qeera sangatlah baik...mood orang bercuti kan...happy jer dia...

♥Nilah dia ikan2 di Pulau Manukan ni...seperti yang aku cakap tadi, dari atas saja dah boleh nampak ikan2 tu...gambar ni aku snap dari atas jer...kalau guna camera yang waterproof tu..mesti lagi menarik gambar yang boleh kami snap...

♥Okay...kami stay kat Pulau Manukan sampai pukul 1 tengah hari jer...lepas tu we move to secound Island, Pulau Mamutik...janji dengan driver boat tu, ambil kami pada jam 4.30 petang...so kami ada 3 jam lebih untuk bermain di Pulau Mamutik ni...

♥Sampai2 saja di Pulau Mamutik ni, 1st thing yang aku nampak adalah Tanah Perkuburan untuk Penghuni pulau ni sebelum diwartakan sebagai Taman Sabah..seram jugaklah rasa..tapi bila nampak jer air laut yang jernih seperti memanggil2 tu..hilang rasa seram tu....

♥Di main entrance...jenis2 ikan yang ada di pulau ni....

♥Dah ready nak sambung snorkelling...siap diorang sewa kaki itik ni...konon nak bagi terapung...hahaha....

♥Ikan di pulau Mamutik ada corak2 zebra...hehehe...di pulau ni, air dia lagi clear dari pulau Manukan...ikan pun lagi banyak...

♥Zoom in sikit....kami tiga beranak yang sedang melakukan activiti snorkelling dari atas...hahaha...cara baru snorkelling yer...

♥Kami main ditepi pantai jelah...kat pulau ni, walaupun duduk di gigi air je pun ada ikan kecil2 macam ikan bilis tu berenang2 di sekeliling kita...

Apa yang boleh aku comment antara 2 pulau ni...memang sangat best tapi ada ciri2 tersendiri...macam di Pulau Manukan, pantai and pasir cantik...lepas tu pantai dia mendatar dan luas serta bersih...sangat sesuai untuk family bawa anak2 untuk mandi manda dan juga main pasir or buat istana pasir...tapi air dia kurang jernih dan ikan dia pun tak banyak sangat....tapi still cantik dan air laut pun bersih...

Pulau mamutik pulak...kalau untuk snorkelling memang sangat cantik sebab air dia sangat jernih dan ada banyak jenis ikan berwarna-warni...ikan nemo pun ada tau...hahaha...tapi, pantai dia ada banyak batu2 kecil dan jenis yang menjunam...tak rata sangatlah...bila jalan atas pasir tu sakit jugak kaki lah...so, tak sesuai untuk anak2 kecil dan bina istana pasir...

♥Erm...dah nak balik dah...dah siap2 salin baju semua, kami menunggu di jeti untuk kembali ke JP...masa terasa macam cepat sangat...padahal lebih 6 jam jugak kami di 2 pulau ni...tapi sebab best sangat, tak sedar pun masa berlalu...hehehe....

♥Okay...sudah kembali ke JP...sedih pulak nak berpisah dengan geng2 Kuching ni...entah biler boleh berjumpa lagi kan....masing2 masih kelihatan ceria walaupun badan dah penat sangat...Qeera awal2 naik boat lagi dah tidur...

♥Berjumpa semula dengan geng2 kami dari KL...hehehe...syok kan macam 2 in 1 pulak...bercuti satu tempat bersama 2 group dari negeri yang berlainan...

♥Balik sahaja dari IH, kami singgah di Philippine Market (PM) dulu sebelum cari tempat makan...punyalah rambang mata tengok banyak sangat Pearl yang dijual...macam2 design baik brooch, rantai, cincin, gelang dan pelbagai aksesori lagi...hehehe...

Dah shopping pearl tu, kami shopping makanan kering pulak macam ikan masin, udang kering, sotong kering tak lupa jugak makanan ringan yang famous di sabah iaitu kuih cincin dan keropok amplang...tapi lupa pulak nak snap pics masa tengah sibuk pilih memilih tu...

♥Habis shopping di PM, kami terus menuju ke Pantai Tanjung Aru untuk makan malam di sana...orang kata kat sana Seafood sedap...so, kami pun try saja..dekat medan selera dia...memang ada banyak pilihan kedai and Alhamdulillah kedai yang kami pilih tu, food dia pun sedap...


♥Menu kami malam itu : Telur dadar, sayur kailan ikan masin, ikan sweet & sour, sotong goreng tepung dan ketam bercili...nyam2...sedap betul...

Selesai sahaja makan, kami terus balik untuk berehat dan kemas apa yang patut...esok petang dah nak balik ke ke KL....okay, sampai ketemu lagi untuk next entry...last day kami di KK...

No comments:

Post a Comment