Stars and Hearts

Pages

Thursday, 6 December 2012

♥Trip to Kota Kinabalu (October 2012) : Day 2♥

Hari kedua di Kundasang....seawal 5 pagi kami dah bersiap untuk ke Kinabalu Park (KP)...untuk apa? Nak tengok puncak Gunung Kinabalu...tengok puncak pun jadilah...nak naik ke puncak tu, memang tak sangguplah...hehehe....

Subuh kat sana pada jam 4.45 pagi...so, lepas Subuh tu kami terus bersiap2 lah untuk ke KP...erm..hairan ker kenapa kami bangun seawal itu? kalau kat KL ni masih dalam selimutkan time2 macam tu....erm, melalui pembacaan aku, kalau nak tengok Puncak Kinabalu dengan jelasnya, kena pergi sebelum jam 9 @ 10 pagi...selepas daripada waktu tu, puncak Kinabalu akan dututupi kabus...so, tak seronoklah kalau dah sampai ke sini tapi tak dapat tengok puncak Kinabalu kan...

 ♥At 5 pm...kat luar bilik kami....Sian anak mommy...pagi2 lagi dah kena bangun yer....cuaca sangat sejuk yer waktu ini....jadi, jangan lupa bawa jacket or sweater or selimut...hehehe.... 

 ♥Baru sampai KP...nak masuk dalam KP ni, kena bayar RM3 seorang..tapi disebabkan kami datang terlalu awal, tak ada orang jaga kat pintu masuk tu...so free ajelah...hahaha.....

Di KP ni jugak terdapat resort untuk penginapan...dan merupakan track pertama untuk mereka yang ingin mendaki ke puncak Kinabalu...kami sekadar tumpang untuk bergambar saja...♥

 ♥Time = 5.30 am...keadaan makin cerah...puncak Kinabalu semakin kelihatan...gambar ni kat area entrance KP ni...sangat teruja apabila ternampak puncak Kinabalu ni...sungguh indah ciptaan Allah ini.... 

 ♥Kami drive sampai ke atas kat dalam KP ni...mujur ada jalan raya yang diturap cantik, walaupun jalan tak besar, tapi bolehlah kereta berselisih turun dan naik ke atas...untuk pemandangan yang lagi cantik dan dekat, kita kena naik sampai ke atas di Pondok Timpohon...untuk naik ke atas tu, memang tinggilah and semput jugaklah...tapi aku tengok kereta Kancil pun relax jer naik ke atas...hehehe....

 ♥Kabus dah mula keluar dan bergerak sedikit2...bila dia lalu tu, tertutup sekejaplah pemandangan puncak Kinabalu tu...tu yang nampak tak nampak jer puncak Kinabalu tu...huhuhu...tapi sangat teruja tengok puncak tu dari jarak dekat...terasa macam kami dah mendaki ke atas dah...hehehe.... 

♥Hehehe...ambil gambar guna polaroid camera...ngada2 jer ek...tapi nampak classic sangat gambar2 tu....♥

♥Alat yang digunakan untuk mengangkut barang2 ke atas gunung....erm...penatnya kerja macam diorang ni....bayangkanlah nak angkat barang2 tu sambil mendaki gunung...sedangkan kalau aku cuma bawa badan ajer pun dah tak larat...hahaha....♥

 ♥Waterfall & Mountain View...erm...cuma 120m jer...so husband aku and 2 orang lagi kawan kami pun nekad untuk panjat bukit tu konon2 nak tengok water fall view tulah...macam menarikkan...and konon2 ibarat mendaki gunung Kinabalu...hehehe.....♥

♥Erm...nilah dia waterfall view tu...ingatkan dekat sangatlah waterfall nya...hehehe...tapi tak apa lah...dapat exercise pagi2 tu kan...hehehe...♥

♥Yeay...kami  berjaya menakluki gunung Kinabalu...hahaha....masing2 kepenatan...tulis 120 meter jer...tapi diorang cakap macam jauh and lebih dari 120 meter jer jarak dari bawah ke atas tu...huhuhu....♥

♥Bergambar dengan kereta yang kami sewa...Hyundai Starex...puas hati betul and selesa betul....♥

♥Oh..indahnya ciptaan Allah s.w.t. ni....the best pics rasanya sepanjang percutian kami di sana and aku hanya menggunakan camera hp galaxy note aku jer...belum lagi guna camera yang canggih2 macam DSLR tu...mesti lagi cantik and puas hati...tengok puncak dia terasa macam kami betul2 di atas sana dengan jarak yang dekat tu...♥

♥Bergambar kenangan lagi sebelum turun dari KP ni...nasib baiklah sepanjang kami di atas ni Qeera sangat2 memberikan kerjasama dia....maybe sebab cuaca yang sejuk buatkan dia selesa...♥

♥Lagi pics sepanjang di KP bersama teman2 baikku....♥

♥Pics di main entrance KP...actually board ni adalah latar belakang sijil yang akan dikeluarkan pada sesiapa yang berjaya sampai ke puncak Kinabalu ni...erm...tak dapat sijil betul, bergambar di board sijil pun jadilah...hehehe....♥

♥Boleh tumpangkan kami ke Tuaran???? hehehe...biasalah husband aku tu...suka berlakon bila nak bergambar...♥

♥Okay...dah sampai kembali di KPR....cantik sungguh pemandangan di sepanjang KPR ni....pokok2 pine yang menghijau buatkan kita rasa fresh jer...recommended hotel yer...♥

♥View point di KPR untuk tengok puncak Kinabalu...dari sini pun dah nampak keindahannya...♥

♥Lagi pics di view point KPR...♥

♥Cantikkan? tapi Qeera tidur pulak...erm, sedap sangat dia tidur dalam cuaca yang nyaman dan segar ni...♥

♥Breakfast time....breakfast included even kami book through Agoda...tapi, food dia tak banyak choice pun....cukuplak sekadar untuk mengisi perut pagi2 tu kan...food dia tasteless lah...tawar jer...tak masin, tak tawar, tak pedas...jadi pandai2 lah korang alter sendiri yer..tambah garam ke, sos cili ker...ikut selera masing2....♥

♥Selepas makan...kita berjalan2 di sekitar KPR sambil bergambar...sebab, masih ada time lagi before kami check out...♥

♥Ni playground dia...tapi, disebabkan malam tadi hujan yang lebat, so playground dia basah..tak bolehlah Qeera main....♥

♥Dekat sebelah playground ni ada BBQ area...erm...ada ke orang nak buat BBQ malam2 kat tempat sejuk camni...hehehe....tapi, tempat dia okay, siap ada dining area lagi...tak perlu nak bentang2 tikar...hahaha....♥

♥Tak puas bergambar sakan di KPR ni...sebab semua tempat dia cantik2...rasa macam setiap sudut tu nak ambil gambar...nasiblah zaman sekarang ni camera tak guna filem kodak kalau tak..berapa gulung filem agaknya diperlukan...hehehe...♥


♥Happy Qeera & Happy papa....
Selesai bergambar...kita balik bilik dulu..kemas2 untuk check out dan balik ke KK.....♥

♥Ready untuk check out...sementara menunggu kawan2 yang lain bersiap..kami jalan2 lagi sekitar KPR ni...memang tak puas lah stay kat sini..maybe in future, kalau ada rezeki lagi kena stay 2 malam kat KPR ni..sebab banyak lagi tempat2 menarik di Kundasang ni tak sempat kami cover sebab kekangan masa...♥

♥Di KPR ni pun ada rabbit house...even tak banyak rabbit yang dibela..dalam 2-3 ekor jer..tapi okaylah untuk budak2 kan...and Qeera excited dapat bagi rabbit makan...♥

♥Lagi pemandangan dari KPR ni...sangat2 cantik....sejuk ajer mata memandang tau...♥

♥Bergambar kenangan di luar bilik kami...♥

Sebaik sahaja check out, kami meneruskan perjalanan kami ke Poring Hot Spring (PHS)...dari KPR tu agak jauh jugak nak ke PHS ni...dalam 30 minit macam tu..yelah, dengan keadaan jalan yang berliku-liku...ditambah pulak dengan lori2 besar yang perlahan....

♥Dah sampai di PHS..pics ni di main entrance PHS..Qeera masih tidur lagi tu....nak masuk PHS ni kena bayar entrance fee RM3 seorang...♥

♥Sebaik sahaja Qeera ternampak kolam2 hot spring ni...terus bulat mata dia...actually, PHS ni dah diubahsuai habis...terdapat banyak kolam2 kecil yang dibahagikan kepada 4...so, setiap kolam tu boleh 4 keluargalah...tak adalah kita share kolam dengan orang yang tak dikenalikan...lepas tu, setiap kolam tu ada dua paip..satu panas dan satu sejuk...so, bolehlah adjust suhu air ikut suka hati kan....♥

♥Punya seronok Qeera dapat main air yer...dari mengantuk terus segar...so, pada siapa2 yang nak bawa anak kecil tu, siapkanlah baju mandi yer...♥

♥Selepas ke PHS, kami menuju ke Sabah Tea Garden (STG)...STG ni tak jauh dari PHS tu...dalam 10 minit sahaja....hajat di hati nak tengoklah Sabah Tea ni secara dekat...sekali tu hujan pulak...huhuhu...♥

♥Pics yang sempat aku snap before hujan turun...tengoklah masa ni matahari masa terik sangat...tetiba boleh pulak hujan selebatnya...huhuh....♥

♥Disebabkan hujan...kami pun makanlah kat sini since belum lunch lagi...hehehe...♥

Dari STG kami terus menuju balik ke KK...perjalanan yang mengambil masa 2 jam lebih...memandangkan cuaca hujan dan jalan yang berliku-liku yer...dinasihatkan untuk ke Kundasang ni, biarlah perjalanan tu pada waktu siang sebab jalan dia sangat gelap...

♥Sebelum sampai ke bandar KK, kami singgah di Rumah Terbalik, di Tamparuli...Satu-satunya rumah terbalik dan yang pertama di Malaysia yang menjadi tarikan pelancong di Sabah. Nak masuk dalam ni, entrance fee RM10 seorang (dewasa) dan RM5 seorang (Kanak-kanak)...tapi sayang, kita hanya boleh mengambil gambar di luar kawasan rumah sahaja..di dalam rumah, tidak dibenarkan mengambil gambar...Tarikan rumah ni adalah, dari bumbung ke lantai termasuk sebuah kereta Kancil yang diletakkan di garaj, semuanya dalam kedudukan terbalik..



Rumah terbalik ni dibina dengan kos sebanyak RM500,000 oleh usahawan Alexander Yee, yang mengusahakan sebuah lodge pelancongan di Sukau, pantai timur Sabah..
♥Tengoklah ni kereta kelisa di garaj yang terbalik jugak...menarikkan...hehehe...sebelum masuk ke dalam rumah terbalik ni, kena ketuk gong dulu...hehehe....lepas tu, kena ketuk pintu, baru ada orang akan buka rumah tu....

Just nak sharing info dalam rumah tu...
Masuk dalam rumah, segalanya terbalik..kita berjalan kat siling rumah..Segala TV, perabot, peralatan rumah berada dalam keadaan terbalik..maksudnya nak tengok TV kene pandang ke atas la..rasa agak pening2 juga kalau tak biasa. Paling syok kat bilik air..mangkuk tandas kat atas..hahaha....cicak yang sepatut kat atas, berada dibawah..sebabnya...siling rumah dah terbalik dekat bawahkan...hahaha....siap ada duit syiling melekat kat atas kononnya macam bersepah kat bawah coffee table...sangat kreatif kan...♥


♥Dari Rumah Terbalik, kami terus menuju ke Marina Court Condominium (MCC) di mana kami akan menginap di sini untuk 2 malam yang berikutnya...So far, okaylah menginap di sini...sangat selesa..ada 3 bilik...masterbedroom with Queen Bed and attached bathroom with bathtub...lagi 2 bilik ada 2 single bed untuk setiap bilik dan ada satu bathroom diluar....

Dapur yang dilengkapi peralatan memasak...siapa yang datang dengan family ramai2 memang sesuailah sebab rumah ni sangat luas,,,siap ada dining table...living hall pun ada sofa, tv...♥

♥Selepas berehat dan membersihkan diri..kami keluar dinner pulak...kami hanya makan di KK Waterfront sahaja...jalan kaki saja dari MCC tu...tapi...makanan dia tak sedaplah...huhuhu....(sebab tak sedap..gambar pun xnak ambil...huhuhu...♥

Lepas makan, kami ramai2 jalan kaki menuju ke night market (NM) dia..berhampiran dengan Philipine market...erm, melalui pengamatan aku, NM dia tak berapa syoklah...pearl dia pun tak berapa menarik design dia...cari jugak t-shirt I ♥ Sabah ker..pun tak menarik....

So, kami kat situ sekejap ajelah...tak ada apa yang menarik untuk dibeli..kami pun berjalan semula pulang ke MCC...sebab, esok pagi2 ada trip to Island....okay, sampai bertemu kembali untuk next trip yer...♥♥♥


1 comment:

  1. wak pon X penah panjat gunung kinabalu jugakkk.. ahHHKs

    ReplyDelete