Stars and Hearts

Pages

Friday, 30 September 2011

♥Trip to Jakarta-Punchak-Bandung : Day 1♥

Entry kali ni actually trip aku masa gi honeymoon last year...June 2010....3 hari lepas kawen barulah kami berangkat ke Indonesia untuk honeymoon...yelah macam tak sampai hati nak terus gi honeymoon sehari lepas kawen kan...family pun ada lagi yang belum balik....rumah pun tak habis kemas lagi...since wedding belah aku and husband selang sehari jer, so boleh lah terus gi honeymoon...kalau selang seminggu, kena tunggu lama sikitlah baru leh gi honeymoon...

Flight kami ke Jakarta pukul 2.55 pm...naik Air Asia..beli tiket promo RM40 sorang one way...so tak adalah pagi2 buta dah kena gerak ke airport kan....erm, yang bagusnyer kakak aku yang sulung rumah dia kat Nilai, less than 15 minit boleh sampai LCCT...so kami drive from KL ke rumah along aku dulu, then dia send us to airport...so kereta kami tak perlu parking kat airport....

♥On the way to LCCT...dah lambat pun still nak posing lagi ni..hehehe...♥ 


♥Along and the gang..escort kami ke aiport..♥

 ♥Our flight no♥


 ♥Muka excited nak gi jalan2..♥



♥Dalam flight before take off♥

Kami sampai di Jakarta jam 6 pm waktu Malaysia..sepatutnya kul 5 pm tapi flight dari KL delayed...tension betul...dahlah kat Jakarta cepat gelap even waktu sana lewat 1 jam dari time kat Malaysia....

♥View from awan biru...welcome to Jakarta..♥

♥Safely landed at Jakarta Airport...♥

Masa sampai Jakarta hari masih cerah lagi sebab waktu kat sana baru jam 5 petang....sesudah keluar dari perut kapal terbang tu, pergi clearkan imigration dulu baru ambil luggage...nak dijadikan cerita satu luggage aku hilang..tunggu semua luggage keluar tapi tak ada satu pun luggage aku...hati rasa dah nak menangis ni sebab semua barang2 dalam beg tu..takkan aku nak sehelai sepinggang ni...huhuhu....

Aku pun pergi buat report...officer kat Air Asia (AA) cek dia cakap kemungkinan luggage aku termasuk kat dalam flight yang berlepas sejam after flight aku...aku rasa macam nak marah pun ada, nak menangis pun ada sebab dia kata kemungkinan...dia kata tak mungkin orang ambil sebab setiap orang ambil luggage diorg akan check takut salah ambil luggage orang...

So officer AA tu suruh aku isi form and suruh aku tunggu kat luar dulu sebab aku kena jumpa our tourist guide...keluar jer dari balai ketibaan, dan ternampak nama aku terpampang kat board kecil yang dipegang tourist guide kami...(frust plak tak ambil gambar...yelah mood tengah tak bagus kan..)...

Sejam jugaklah tunggu luggage aku sampai...Officer AA tu keluar hantar luggage aku...geram jugak aku sebab dari hari cerah sampai hari dah gelap...huhuhu....

♥Hati dah tak keruan tunggu luggage ni..our tourist guide pun lagi lama tunggu kat airport tu...dah lebih 3 jam....eh, lupa plak nak introduce our tourist guide..nama dia Pak Yayan..♥

♥Dapat aje luggage, tak tunggu lama..cepat2 ajer tinggalkan airport..yelah, perjalanan kami masih jauh ni...♥

Kami meneruskan perjalanan kami ke Punchak...Punchak tu cam ala2 cameron highland lah..ada kebun teh jugak...tapi sayang tak dapat menikmati pemandangannya sebab dah gelap....

Sepanjang kami di sana, kami ambil pakej dengan Sunda Network, Travel Agency Indonesia. Mana aku dapat dia?? erm...of course lah dari MATTA FAIR...sangat murah and berbaloi...Pakej kami untuk 5 hari 4 malam, transport, hotel, entrance fees, makan sepanjang kat sana only RM1,234 for 2 person..aku rasa sangat murahlah kan sebab include semua sekali..kami cuma tinggal nak siapkan duit shopping ajer...so, saper2 nak gi bolehlah tunggu MATTA FAIR nanti and cari owner dia Pak Dadan...

Perjalanan dari Jakarta ker Punchak agak jauh...hampir 3 jam jugak...tu pun sebab Jakarta jammed time kami sampai tu..time peak hour orang keluar dari office....Sampai di Punchak, kami pergi makan malam dulu before check in kat Hotel..perut memang dah lapar sangat ni....

 ♥Makan nasi padang..sedap..banyak plak tu lauk dia untuk 2 orang makan...♥

 ♥Environment Kedai Makan♥


♥ Ni kedai makan dia...♥

♥Terpaksa beli new sim card..sebab kitorang tak sempat wat roaming...ada ker Maxis nak wat roaming kena fax request letter kat diorg...celah mana aku nak fax kat rumah tu...huhuhu...tapi tu tahun 2010 lah..harap2 Maxis dah improve servis dia...yelah, kalau suri rumah tu, kat mana dia nak fax kan...huhuhu...♥


Lepas makan, sim card pun dah beli kami pun menyambung perjalanan ke hotel kami di Cianjur, Punchak...perjalanan dia memang ala2 cameron highland sebab atas bukit and pusing2...

♥Nilah hotel tempat kami tinggal....♥


♥Berborak dengan Pak Yayan sementara menunggu process untuk check in bilik...dah penat sangat ni...huhuhu...♥

 ♥Our Room...♥


♥View di luar bilik...cantik..setiap bilik ada cam sliding door..pastu ada kerusi rehat baru pintu untuk masuk ke bilik...♥

 
♥Nilah tempat kerusi rehat dia before masuk bilik....♥




♥Jutawan segera...♥

Erm, sesudah masuk bilik, ambil gambar bilik, mandi, pe lagi time to sleep lah...kena tidur cukup2 ni sebab esok nak start for our journey..hehehe....♥♥♥


No comments:

Post a Comment