Stars and Hearts

Pages

Wednesday, 8 January 2014

♥Annyeonghaseyo Korea...Part 6 - Day 4 : Petite France♥


Alahai...dah berhabuk dah blog aku ni tak nyempat2 nak update story pasal Korea ni..awal2 ajer bersemangat ni..hehehe...oklah..aku letak sebagai azam tahun 2014 lah..untuk lebih aktif update my blog ni..ok????
 
Selepas melawat Nami Island destinasi seterusnya adalah Petite France. Mungkin tak ramai yang kenal tempat nih. Petite France ni perkampungan ala Perancis. Petite France atau The Little Prince, yang terletak di kawasan perkampungan (luar bandar). Ia terkenal sebagai lokasi pengambaran drama yang menjadi pilihan pengarah seperti “Beethoven Virus”, “Summer Scent”, “Secret Garden” dan “Running Man”. Tapi..secara jujurnya..satu cerita pun kami tak tengok...hahahha.....
 
Ok. macam mana kami ke sini dari Nami Island tu? Paling memudahkan menaiki Shuttle Bus dari Cheongpyeong Station or Gapyeong Station..korang boleh refer balik dekat entry aku yang sebelum ni..klik SINI..
 
TAPI...memandangkan kami dah terlepas shuttle bus ni..kami terpaksa naik cab lah dari Nami Island tu...Aku pi tanya kat Tourist Information kalau naik cab ke sana berapa kos dia..dia cakap KRW20,000..mak ai..bersamaan RM60 untuk perjalanan 20 minit tu..macam rugi pulak...huhuhu...tapi, nasib menyebelahi kami, ada 2 orang pelancong berbangsa Cina pun Tanya nak ke sana...aku offer dia kita share naik cab..and diorang pun ok...bila Tanya dari mana..rupa-rupanya dari Jakarta..oh..senang cerita..jiran kita ajer...heheehe....
♥Alhamdulillah...sampai sudah di Petite France...ni kat Main Entrance dia..perlu diingatkan...kawasan ini kawasan bukit...memang lenguh kaki wei nak mendaki ke atas tu semata2 nak tengok apa yang ada kat dalam tu..huhuhu...
♥Sebelum masuk..beli tiket dulu yer...tiket KRW8,000...
♥Mari kita explore apa yang ada kat dalam ni yer...
 
♥Tengoklah building yang dibina kat sini..cute2 kan sebab colourful sangat..hee...Actually aku tak tahu nak cerita apa kat dalam ni..so you all enjoy tengok pic jelah ek..hehehe...
♥Kalau tengok pada pamphlet nya..ada berbagai show yang akan diadakan kat dalam ni...tapi sebab kami sampai pun dah petang..so tinggal satu show jer nanti dalam pukul 4 lebih nanti..before tempat ni tutup pada pukul 5 petang...
♥Model dua orang ni..kat tangga jugak nak bergambarnya....
♥Kat dalam ni memang banyak sangat patung2 camni..tu yang si Qeera ni dah terlentok kat bahu mommy..takutlah tu..hee...
♥Berangan jadi Cinderella jap..hehehe...kat dalam ni tak silap aku ada 10 tempat untuk snap picture yang camni..letak muka ajer..hahaha...
♥Qeera ngan papa pulak...
 
 
♥Cuba cari Qeera..

♥Ada banyak sangat koleksi lukisan kat dalam salah sebuah gallery ni...

♥Cuba meniru gaya di dalam lukisan..mak aii..nak patah pinggang aku dukung si Qeera ni yang 12 kg ni..huuu...
♥Puppet pun ada...
♥Dalam studio ni pulak ada bermacam barangan antic..tapi bawa si kecik ni takut sikit ler sebab dia dok usik2 barang2 kaca..risau aku nanti pecah..
♥Antara barang2 yang ada kat dalam studio ni...
♥Merenung apa tu...
♥Hah tengok tu..ada jer benda yang nak diusiknya...
♥Hi...sini pun ada café jugak...tapi tak berani weii nak makan situ..hahaha...
♥Kan aku cakap..ada banyak picture yang korang tinggal letak muka jer...hahha...
♥MAri belajar main piano...
♥Macam dalam rumah kan..rasanya di salah satu tempat shooting kot...
♥Ni macam restoran..tapi tak ada orang pun...
♥Rasanya ni pelakon2 yang pernah shooting kat sini kot...hehehe...
♥Ada game jugak..tapi dah tak terjaga tempat ni...mungkin digunakan untuk shooting sahaja..lepas tu terbiar jer...
♥Pelbagai lukisan setem di lukis di dinding...
♥Hee...patung besar yang digunakan untuk perarakan kot..menakutkan jer...
♥Kubu pertahanan Qeera..hehehe...
♥hahaha...mommy berangan jadi princess jap...
♥Aku boleh terbang...hee...
♥Ni aku tak tahu apa benda nya..macam kaunter jaga tiket jer..hahaha...
♥Dah habis dah melawat satu Petite France ni...rest kejap sementara ,menanti Puppet Show pulak...
♥Ni tempat Puppet Show nanti...
♥Puppet show dah start...lincah giler wei patung tu dok berjoget...sambil nyanyi pulak tu...
♥Kami tak tunggu habis pun Puppet Show tu sebab takut terlepas bus...6 ekor itik pulang petang melambai pemergian kami..hehehehe....and seperti dijangka..bus memang datang tepat pada masanya....
 
 
♥On the way kembali ker Gapyeong station...dari situ kami terus direct balik ke Seoul sebab hari pun dah makin gelap...sekianlah cerita kami untuk kali ini..pada yang memang tahu kewujuddan tempat ni..bolehlah pergi melawat nanti..hehehe...
 


No comments:

Post a Comment