Stars and Hearts

Pages

Monday, 30 September 2013

♥Annyeonghaseyo Korea...Part 1 - Day 1 : Fly to Korea♥

Alhamdulillah....penantian selama setahun akhirnya sampai jua....Destinasi yang memang dah lama menjadi idamanku....pejam celik pejam celik sampai jua waktu yang dinantikan....

Seperti biasalah...nak kan tiket murah dari Air Asia (Everyone Can Fly) ni...memang booking tiket setahun sebelum yer...aku booked tiket pada 12 September 2012 dan kami fly pada 9 September 2013....hahaha...setahun buat preparation okay...disebabkan kami pergi sendiri tak amik travel agent, memang kena study betul2 yer....kami ke sana selama 7 hari...

Flight tiket kami ke Korea untuk tiga beranak ni dah plus luggage (Pergi 25kg & Balik 40kg) dan makan (Pergi 2 kali meals seorang & balik sekali meals seorang) = RM2,100 @ seorang RM700!!!! Murah kan? hehehe....okay, meh sini aku story serba sedikit hari pertama kami dari LCCT-Incheon-Jeju Island...1st day ni memang cover perjalanan sajer..memang memenatkan sebab perjalanan mengambil masa yang panjang...

♥Flight kami pada 9 September 2013 jam 8 pagi..so, seawal 6 pagi kami dah terpacak di LCCT...Perghh...ramai jugak yer orang Malaysia nak gi travel pepagi ni...hahaha...
♥Okay..lepas check-in pergi solat subuh dulu sementara nak berlepas tu yer...nasib urusan check-in luggage dan immigration tak mengambil masa yang lama...dalam 45 minit camtu dah settle...pic ni sementara nak tunggu boarding time...aku muka excited okay...Qeera masih lagi mengantuk..
♥Perjalanan dari Malaysia ke Incheon mengambil masa 6 jam yer...jenuh jugak tak tahu nak buat apa..mata ni pulak, segar semacam jer...hahaha....3 jam pertama, Qeera tidur..lega...tak banyak ragam...dah bangun, dia main Tab dia dulu..main games / tengok video...
♥Disebabkan perjalanan yang jauh...so kenalah order makanan...meal pertama kami order Nasi Lemak (for me and my husband) and pancake for Qeera...tak sempat bergambar..licin...lapar sangat ok...2nd meal kami order Kimchi Chicken Duruchigi Rice (for me and him) dan Chicken Lasagna for Qeera...memang sedap ok Kimchi Chicken Rice ni..konon sesajer nak dapat feel makanan korea..memang sedap...disarankan untuk order ni masa dari KL ke Seoul okay..sebab RM12..tapi kalau order dari Seoul ke KL..RM22!! Pergh...beza sungguh kan....
♥Okay..perut dah kenyang...kita lepak lagi...buatlah activity apapun...nak bagi masa berjalan dengan pantas....
♥Alhamdulillah...kami selamat sampai ke destinasi yang memang2 dinantikan...oleh akulah yer...husband aku tu ikutkan ajer..hahaha....ok, sampai2 sajer kita disambut dengan welcome note ni yer..bangga kejap siap dengan bendera Malaysia okay...aku pi negara lain tak ada pun welcome note camni...
♥Qeera muka mengantuk lagi tu...baru lepas meraung satu kapal terbang suara dia okay...20 minit before landing dia boleh meraung sambil jerit2 nak turun and sakit...dia sakit telinga...tak pernah2 dia sakit telinga time kami naik flight...kesian sangat dia..nak menangis aku tengok dia tau...semua orang dalam flight dah pandang2...ermmm...pandangan kesian or menyampah or bising or sakit telinga or geram --> hmmm...ada aku kisah..hehehe....
♥Nak bagi mood dia kembali...ajak bergambar..tapi mommy jer yang excited...
♥Crew2 Air Asia X bersama kami tadi...
♥Tengah tunggu train nak pi ambil luggage okay..kat KLIA / LCCT..jalan lah ko yer pi ambil luggage..aku penah kena di KLIA..dekat 2 km kena jalan yer nak ambil luggage..dahlah time tu tengah sarat mengandungkan si Qeera ni...siap berhenti rehat dua tiga kali...hahaha....
♥Luggage dari Kuala Lumpur..hahaha...jakun kan...ni pun nak ambil gambar....actually aku terlalu teruja melihatkan Incheon International Airport ni memang sangat cantik / besar / tesergam indah / high technology dan macam2 lagilah...
♥Selesai urusan immigration dan ambil luggage..terus ke GS 25 mart ni...ala2 7Eleven..untuk beli T-Money (macam Touch & Go card)..senang nak naik Subway / MRT nanti..tak yah berebut2 beli tiket...hehehe...kami beli kad tu KRW3000 dan topup KRW30,000 seorang...tu pun tak cukup yer..kami topup lagi dalam KRW10,000 seorang..jangan risau..ada balance masa nak balik tu kami pi GS 25 ni minta refund...
♥Sesudah beli T-Money..aku ke sini pulak...Sewa Wifi dengan KT Olleh (Di Arrival Floor (1st Floor) - Between Gate 9 & 10)..kami di korea ni memang tak roaming kan hp kami pun..tapi sebab kami dah plan nak sewa wifi ni..so boleh whatsapp..dan berinternet...kira oklah...sepajang kami kat sana, kami kena charge KRW53,000 or RM160 untuk 7 hari tu...untuk maklumat lanjut boleh refer dekat SINI...
♥Nilah rupanya Portable wifi tu...yang petak putih ni juga dikenali sebagai Egg Wifi...so far..coverage okay..even kat Jeju Island pun okay..tapi kadang2 ada jugak tempat2 kat Seoul tu tak ada coverage jugak...bateri tahan dari pagi sampai malam...♥
♥Ni T-Money yang kami beli tadi tu...
♥Selesai urusan menyewa Wifi..kami terus keluar dari Gate 11 tu untuk proceed ke Gimpo Airport by Bus..Keluar dari Gate 11 tu, kat tepi tu ada kaunter tiket bus...so, beli tiket bus dekat situ..cakap jer nak ke Gimpo AIrport..kami naik Bus 6001..tiket bus seorang KRW 5,000 - Bus Stop No 12A/12B..dekat situ nanti ada staff jaga..tunjuk tiket jer nanti dia susunkan beg kita..dia akan bagi no sticker untuk setiap beg...
♥Okay..sesampai jer kami di Gimpo Airport, terus pergi check-in..flight kami pukul 7.30 pm...ada masa 2 jam lagi before departure..memandangkan macam tak larat jer nak jalan2..kami just relax2 jer kat airport tu...kalau korang nak tahu.bertentang dengan Gimpo Airport ni ada shopping mall...memandangkan macam penat..malas aku nak berjalan2..hehehe....


♥Jeju Tourist Information..pelbagai cerita tentang Jeju Island boleh didapati di sini yer..
♥Dari Gimpo Airport nak ke Jeju Island, kami menaiki domestic Flight --> Easter Jet...untuk 3 beranak flight tiket rm760 --> flight 1 jam..flight dia ala2 Air Asia jugak...macam nak ke Langkawi jer sebab 1 jam perjalanan jer...
♥Bye2...kami off to Jeju Island dulu....tunggu kami yer bumi Seoul...
♥Easter Jet bagi free mineral water / Orange Juice..kami memilih Orange Juice...sedap...manis2 orange gitu...Orange ni memang terkenal di Jeju Island..
♥Alhamdulillah...selamat mendarat di Jeju International Airport...sekali lagi aku kagum okay...turun2 flight jer dah ada bus menanti di tangga untuk bawa kita ke terminal..tak perlu susah2 berjalan kaki yer...hahaha...

Selepas ambil luggage kami..terus ambil taxi untuk ke Guesthouse kami iaitu Yeha Guesthouse (Terminal) --> tambang taxi KRW 5,000 @ RM15 untuk perjalanan 10 minit..
♥Dah sampai Yeha Guesthouse...penat kemain lagi wei...time ni dekat kul 10 dah..huhuhu...
♥Kami booked Deluxe Room..KRW60,000 per night...erm..untuk tidur beberapa jam saje kan...naik je bilik, terus bersihkan diri lagi2 untuk si kecik tu yang seharian belum mandi lagi...hahaha...untuk booking boleh click di SINI..
♥Lepas mandi, kami terus turun ke pantry..perut lapar jugak maklumlah tak makan malam lagi..nasib dalam flight dah makan dua kali...hahaha....yang bagus dekat Yeha ni, perkakas untuk orang Islam diasingkan...siap kunci locker dia lagi okay takut non-muslim guna..so, kalau nak guna kena minta kat staff Yeha tu..nanti dia bagi password..lupa nak snap barang2 dalam locker tu..tapi banyak jugak makanan yang ditinggalkan oleh orang2 kita contohnya maggie, sardin, instant campbell soup, sos, kicap...dan semua boleh guna percuma okay...kecuali yang dia letak kat rak luar tu..kena bayar...



♥Duit2 dari seluruh negara...dari Malaysia pun ada...ada orang tampal RM20 yer..kayanya..hahaha....baik aku sedekah kat orang yang lebih memerlukannya okay dari membazir tampal kat ctu...huhuhu....
♥Waiting for mommy masak untuk dinner...time ni dah kul 11 malam..waktu diorang..dah takleh pasang lampu..masak dalam gelap..dekat dining area jer dia pasang lampu..huhuhu...waktu di Korea, awal sejam dari waktu kita..
♥Tadaa...dinner is ready...hehehe...bunyi masak tu macam masak nasi kan...tapi cuma maggie kari + mushroom soup + milo panas...oklah kan...janji kenyang...hehehe...habis makan, terus naik bilik..kena tidur cukup2 sebab esok akan ke Jeju Tour...

2 comments:

  1. Watie,

    Yang guesthouse kat Jeju ni bagus eh, ada makanan utk org ISlam, btw apa nama guesthouse dia tu ye? Direction ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeha Guesthouse (Terminal)..dia ada dua..satu lagi Yeha Guest House (City Hall)...saya gi yg terminal..dekat jer dari Airport..naik cab dlm 10 minit..Pastu kitorang gi Jeju Tour esoknya pun ambil ngan Yeha Tour ni..boleh tengok kat website dia..

      Delete