Stars and Hearts

Pages

Friday, 3 May 2013

♥Weekend at Cameron Highlands - Day 2 (Part 2)♥

Aduhai...jenuhnya aku nak menghabiskan entry sepanjang berada di CH ni...bukan banyak mana pun ceritanya, tapi sebab tiada kelapangan masa..kerja yang bertimbun2 dan tak putus2...terpaksalah aku delay cerita pasal CH ni dekat 2 bulan jugak kan...

Memandangkan aku ada kelapangan ni..tak banyak sikit pun jadilah sempat aku curi2 kan...so, nak sambung entry di CH untuk hari ke-2 Part 2..hehehe...selepas turun dari Boh Tea Centre, Sungei Palas..(boleh refer SINI)..kami meneruskan perjalanan kami ke Bee Farm (BF) pulak..BF ni dekat saja ngan Boh Tea Centre tu..turun jer bawah, seberang jalan..tak jauh dari situ..sampai dah...
♥Welcome to Bee Farm..masuk percuma yer..tapi jaga2..takut kena sengat nanti...hahaha...tak adalah, aku gurau jer..jangan takut pulak...lebah2 dekat situ semua baik2 jer...tak ada pun datang kat kita bila ada orang visit diorang...♥
♥Nak ke Bee Farm..turun sampai B2 yer...parking kat sini pun senang..ada basement...so, dari basement tu kena naik ke atas untuk masuk ke Bee Farm ni...♥
♥Bergambar di buaian dulu...Qeera muka tak ada perasaan pulak..mommy and papa jer yang selalu excited lebih...♥

♥Kat CH ni..mana2 tempat pun ada jer orang menjual barang untuk souvenier...cuma pandai compare price jelah..tapi kebanyakkan price lebih kurang sama jer...♥
♥Turun bawah tu before nak ke BF tu ada kolam...di CH ni pun mana2 tempat mesti ada kolam..mesti ada ikan Koi..♥

♥Dah sampai BF nyer...kat BF ni ada banyak pokok bunga matahari...♥
♥Banyak gila patung2 Lebah..besar2 pulak tu...Qeera and Mia sampai teruja..♥

♥Kotak2 tu lah tempat / rumah lebah2 tu...siap diikat tu takut terlepas kot..kitorang takut2 jugak nak lalu kawasan tu..mana tahu tak bernasib baik kena sengat pulak..huhuhu...♥

♥Close up sikit....♥

♥Pandangan dari atas tempat pembiakan lebah2 ni...♥

♥Kan dah cakap..mesti ada kolam ikan...♥
♥Bunga matahari...habis biji2 dia dicabut (termasuk kitorang jugak..hehehe..)..konon2 nak tengok kuaci yang original..♥

♥Lepas balik dari BF..kami terus balik ke hotel untuk rest sekejap dan solat..tapi, before balik hotel..kami singgah lunch dekat food court bertentang dengan hotel kami..ada banyak pilihan makanan dekat situ..tengoklah Mia and Qeera..siap main suap2 lagi yer...♥

♥Dah rehat sekejap dekat hotel, kami sambung jalan-jalan lagi...kitorang pergi Big Red Strawberry Farm (BRSF) pulak..memang sangat besar tau tempat ni dan antara tempat yang aku suka kat CH ni...lokasi dia pun sangat dekat dengan Brinchang Town ni..jalan masuk dia belakang Hotel Rosa Passadena...♥


♥Dekat BRSF ni bukan sahaja ada strawberry, tapi ada banyak jenis sayur-sayuran jugak...ada tomato dan kobis jugak...tengok pic ni, nak petik tomato RM5 / kg jer...♥

♥BRSF ni buka dari jam 8.30am hingga 5.30pm...masuk percuma...♥

♥Kolam ikan lagi...♥

♥Bergambar dengan strawberry besar...hehehe...♥

♥Mascot strawberry...Qeera seronok cam main sembunyi2...♥

♥Time kami datang ni strawberry tengah baru2 nak masak,,,so tak semua tempat merah meranum...banyak yang hijau jer...♥

♥Berlakon petik strawberry...hehehe...♥

♥Ini cafe dia...macam2 makanan ada..rambang mata..sampai tak tahu nak makan apa...ni tengah beratur nak order...♥

♥Antara menu2 dia..terpampang besar kat dinding..rasa nak makan semuanya...♥

♥Lagi menu2 dia...tengok gambar2 makanan, terus dari kenyang jadi lapar...♥


♥Tadi menu ala carte..ni yang set pulak..kalau malas sangat nak fikir makan apa, pilih jer yang dah disetkan..sebut nombor jer..♥

♥Wah..nasib kami beratur cepat..sebab lepas order, pusing belakang jer tengok2 dah panjang barisannya...♥

♥Tempat duduk dia ada banyak..so tak perlu risaulah tak ada tempat untuk makan yer...♥

♥Order kami...hot chocolate strawberry + fries + sundae strawberry + waffle + hot coffee strawberry...nyam nyam..memang sedap...♥

♥Muka2 excited tengok makanan...hehehe...♥
♥Ni gambar di sepanjang jalan untuk ke cafe..penuh dengan menu2 makanan dia..hahaha...so, sejak mula2 masuk situ dah tahu dah nak makan apa..♥

♥History of BRSF...feel free to read...♥

♥Pokok cactus pun ada jual jugak...actually..jalan nak masuk ke BRSF ni, before sampai akan jumpa Cactus punya tempat dulu..so naik lagi ke atas baru jumpa BRSF ni...♥

♥Ni kobis yang di tanam secara hidroponik...♥

♥Before balik..sempat beli chocolate strawberry instant yang 3 in 1 tu..sangat sedap ok..rugi pulak beli 2 kotak sajer...♥

♥Dari BRSF kami terus ke EQ Strawberry Farm (EQSB) di mana EQSB ni terletak betul2 di pintu masuk Equatorial Hotel..tapi, time kami datang sini, tempat tu dah nak tutup dah..nak masuk kebun strawberry tu pun diorang tak bagi dah...so tengok dari luar jelah..time tu rasanya nak dekat pukul 5.30 petang dah...♥

♥Dekat EQSF ni pun ada mushroom corner..tempat pembiakan cendawan..hehehe...♥

♥Cendawan2 yang sedang dalam proses pertumbuhan..nanti, cendawan yang membesar akan keluar ikut tutup botol tu...♥

♥Hah..macam nilah hasilnya...yang ini untuk dijual...biasa kita tengok kat pasar tu dah siap2 masuk dalam plastik..♥

♥Balik dari EQSF kami singgah di S' Corner...tempat ni betul2 terletak di jalan yang berbentuk S..macam corner maut punya jalan lah...hehehe...♥

♥Dekat S'Corner ni..strawberry dia memang besar2...ramai jugak yang masuk dan petik..tapi kena bayarlah..kami tak masuk pun..just tengok dari luar kebun jer...♥

♥Big strawberry...kat pintu masuk S'Corner ni...♥

♥Dari S'Corner, kami terus balik ke hotel untuk mandi, rest dan bersiap2 untuk dinner pulak...malam ni kami dinner best sikit...hehehe...Qeera and Mia sementara menunggu masa untuk keluar dinner...♥
♥With my Sister and anaknya..Mia....keluar2 dari hotel, cuaca sejuk sangat...cuaca pun mendung macam nak hujan..tu yang lagi sejuk...♥

♥Malam kedua..kami dinner di Hotel Rosa Passadena (HRP)..kami makan steamboat di sini...kebetulan, kakak aku datang CH pada hari kedua kami di sini..dia menginap di HRP..so, dah alang2 dia duduk di situ dan ada steamboat dinner kat situ, kami pun pakat makan sama2....satu kepala RM25...di CH ni memang famous makan steamboat ni..yelah, cuaca sejuk2 ni memang sedaplah makan steamboat yang panas ni kan..♥

♥Main entrance restaurant dia...agak ramai jugak yang makan di sini, jadi kena reserve awal2 yer takut kena tunggu turn kat luar...♥

♥Sementara menanti hidangan kami sampai...♥

♥Menu untuk  6 orang...nampak sikit kan...tapi...tak habis pun...hahaha...ada satu pinggan sayur-sayuran..lepas tu ada satu pinggan lagi mee, mihun, yee mee, telur ayam...♥

♥Sabar menanti sup mendidih...♥

♥Sup dah mendidih...mari kita masak...♥

♥Masterchef kita...♥

♥Ok..ready to eat....♥

So far, steamboat dekat HRP ni oklah...since dia dalam hotel, selesa..tak rasa cuaca yang sejuk...budak2 pun selesa boleh main lari2...aku recommend lah pada siapa2 yang nak makan steamboat kat CH ni...

Habis makan steamboat..kami sama2 jalan kaki pergi Night Market pulak...malam terakhir di CH, so kenalah penuhkan dengan apa saja activitykan...ok, sampai ketemu untuk next entry --> last day kami di CH..♥♥♥

No comments:

Post a Comment