Stars and Hearts

Pages

Tuesday, 16 April 2013

♥Weekend at Cameron Highlands - Day 2 (Part 1)♥

Hari kedua kami di CH...pagi tu kami bersiap awal jugak, janji dengan adik aku tunggu di lobi hotel pukul 8 pagi..hotel budget tak ada sediakan breakfast yer..so, kenalah cari breakfast di luar..tapi, kat CH ni ada banyak kedai makan...kalau u all pergi strawberry farm pun ada jer tempat nak breakfast..tapi, pagi ni kami plan nak breakfast kat tempat penggambaran cerita Ombak Rindu...kat mana? nantikan yer sampai hujung entry kali ni...hehehe...

♥Di Lobi hotel...pagi tu cuaca sangatlah sejuk nak dibandingkan masa mula2 kami sampai semalamnya...masa mula2 sampai memang panas terik yer tak rasa sangat pun sejuknya..tapi, pagi tu...memang tersangatlah sejuk..aku rasa suhu dia dalam kurang dari 20 celcius....

♥Lagi pics di lobi dia...dekat sini, pada sesiapa nak guna iron kena turun bawah yer..iron tak disediakan di setiap bilik dan tak boleh bawa iron ni masuk bilik..

Dari Hotel, kami terus menuju ke Gunung Brinchang untuk ke Mossy Forest (MF)...apa yang ada kat MF tu yer? erm...sekadar melihat pokok2 jelah kot..hehehe...dari situ kita boleh melihat pemandangan Bandar Ipoh...boleh jugak tengok sempadan negeri Perak dan juga sempadan negeri Pahang...Untuk ke MF ni, jalan dia sama macam nak ke Tea Boh Plantation Sg Palas..dari situ akan ada Signboard untuk ke MF ni...tapi, perlu di ingat, jalan nak ke atas sana sangat menggerunkan dan kena pastikan condition kenderaan anda sangatlah berfungsi dengan baik yer...

♥Gambar yang diambil di sepanjang perjalanan untuk naik ke atas tu...jalan dahlah kecil, curam pulak dekat tepi2 tu..selekoh dia memang maut sampaikan tak nampak pun kenderaan dia dari arah depan..so, silalah bunyikan hon kenderaan anda setiap kali melalui kawasan selekoh yang berbentuk 'U' tu yer supaya pemandu lain alert yang kenderaan anda juga berada di situ...

♥Sepanjang jalan ke MF tu...di tepi2 ada ladang teh..yelah, tempat dia bersebelahan dengan ladang teh Boh kan....sangat cantik dan segar jer...

♥Alhamdulillah..kami berjaya mengharungi jalan yang menakutkan tadi dan sampai ke atas MF ni..dari bawah Main Road tu untuk naik ke atas ni, ambil masa setengah jam jugaklah...

♥Jungle tracking kami bermula...pesanan aku lagi..untuk naik ke atas MF ni, silalah pakai pakaian yang proper..jangan pakai selipar dan t-shirt biasa saje yer..sebab, dekat atas sana tersangatlah sejuk lagi2 kami pergi awal pagi...yelah, kalau datang lewat, dah penuh kabus dah..so, tak nampak pemandangan nanti...dan, angin kat atas tu sangatlah kuat dan laju...so, kena pakai jacket tebal sikit yer...

♥Ni lah yang aku cakap tu sempadan Perak dan Pahang...before kami naik, ada satu group nak hiking ke Gunung Brinchang, so Leader diorang bagitahu kat kami boleh tengok bandar Ipoh dari atas ni..tapi, disebabkan sejuk sangat2 dan angin yang terlalu kuat, tak tahu dah mana bandar Ipoh tu..hehehe....

♥Pemandangan dari atas..nasib kami baik sebab waktu masih awal dan belum ada kabus..nilah pemandang untuk keselurah MF ni...

♥Bergambar sejenak di atas MF ni...
♥Kat atas ni tersangatlah sejuk dan angin pun sangat kuat..sampai terbang2 rambut Qeera dan Mia...hidung budak2 ni pun dah merah..and even aku punya hidung pun dah berair...so, kalau nak naik ke atas ni, kena pakai baju yang tebal2 yer...

♥Kami telah berada 2000 meter dari aras laut...hehehe...

♥Berehat sebentar di pondok yang disediakan...♥

♥Nak naik kat atas MF ni memang dah ada track dia...tapi kena mendaki lah tangga2 ni yer...hehehhe...♥

♥Masa kami nak turun balik tu, terserempak dengan geng2 hiking kat bawah tadi tu..tengok diorang siap selubung2 muka sebab tahu sejukkan kat atas ni..kitorang jer relax..hahaha...♥

♥Lagi pics kat atas tu...tengok hidung Qeera sampai merah2 kan..sejuk sangat wei..kulit dia pun serta merta jadi macam kering sangat2...♥

♥Model 2 orang ni tak sudah2 nak posing...hehehe...♥

♥Pic kami pulak...time ni nak turun dah...♥
♥Tangan2 yang kesejukkan...♥

♥Ini adalah puncak Gunung Brinchang..boleh nampak jelas tau dari tempat kami berdiri...♥

♥Yeay..selamat sampai ke bawah semula...turun2 bawah jer cuaca dah panas sikit...masa mula2 kami sampai tadi, berkabus jugak dekat parking area tu..♥

♥Apa lagi aksi 2 orang ni yer...sanggup panjat sampai ke atas board tu...♥

♥My Persona berjaya naik ke atas MF ni..haahha..tapi mengaum jugak enjin kete ni..macam seksa jer dia..hehehe....apapun, Alhamdulillah..selamat sampai ke KL pun...♥

♥On the way nak turun, kami berhenti sekejap untuk bergambar berlatar belakang kebun teh...sangat teruja yer tengok keindahan ini...♥

♥Cantikkan??♥

♥Family pics pulak...♥

♥Hah..yang inilah aku maksudkan tadi..selekoh maut tak nampak ada kereta dari arah depan even nak berselisih pun susah...pic ni ok lagi jalan dia..besar jugak..ada jalan yang kecik jer tepi lereng2 bukit..tp nak berselisih kereta macam mana...huhuhu...♥

♥Dari MF, kami sambung perjalanan kami ke Boh Plantation pulak...dekat situlah penggambaran cerita Ombak Rindu...dari MF ni memang tak jauh dah sebab berada dalam kawasan yang sama jugak...♥

♥Nak ke Boh Plantation ni kena parking kereta kat bawah dan silalah daki tangga2 yer...pada yang bawa stroller tu, ada jugak jalan raya straight ajer naik ke atas..tapi, kena tolak lah stroller tu sebab visitor parking dekat bawah yer...sebelum naik ke atas tu, ada sekolah rendah kot...2 orang adik aku ni cikgu..tu yang suh bergambar kat sekolah..hehehe...♥

♥Ini pemandangan dari bawah...sebelah sekolah tu ada padang..before nak naik ke atas tu...♥

♥Nak naik ke atas ni..kenalah daki tangga2 tu...aduhai, asyik mendaki tangga je kan...nasiblah kat CH ni asyik makan jer, kalau tak boleh kurus..hehehe...♥

♥Dari kejauahn, dah kelihatan dah cafe dia..cantikkan...since kami belum breakfast, and memang target nak breakfast kat situ, laju jer dok naik tangga2 tu sebab dah kelaparan...♥

♥Fuhhh! Lega berjaya jugak sampai ke atas...Boh Tea Centre Sungei Palas..♥

♥Sampai sajer kat atas tu, tak tunggu lama dah..hahaha...terus jer masuk cafe dia..♥

♥Antara menu2 yang ada...kami order mushroom soup, sandwich, roti hotdog, hot chocolate & hot tea...♥

♥Mari kita breakfast...kami sengaja pilih tempat dekat luar..nak rasa fresh air kat CH ni...♥
♥Lepas habis makan, kami bergambar kenangan di cafe Boh Tea Centre ni..♥

♥Toilet dia sangat menarik perhatian aku..semuanya buluh...♥

♥Dah habis breakfast, kami nak masuk kilang teh pulak...♥

♥Gadis Boh..hehehe..before gi kilang teh, kami singgah di kedai menjual segala macam jenis teh...ada tester untuk Ice Lemon Tea..tu yang si kecik ni dok minum 2-3 cawan..♥

♥Kedai yang menjual pelbagai jenis teh...tapi, price dia macam mahal sikit..kalau beli kat Tesco lagi murah kot..hehehe...♥

♥Dah ready nak masuk kilang pulak...♥

♥Pintu masuk...nak masuk sini ada time2 dia...bukan sentiasa boleh masuk..nanti ada tourist guide yang akan bawa masuk dan explain about teh ni...♥

♥Kat dalam kilang ni ditunjukkan step by step cara2 untuk membuat serbuk teh ni...♥

♥Dia ada banyak proses..mengeringlah, sorting lah...aku pun dah tak ingat sebab tak ambil port sangat..sibuk bergambar jer..hahaha...♥

♥Salah satu mesin pengisar teh yang dicat balik bagi nampak cantik...pastu dipamerkan di luar kilang Teh Boh ni...♥

♥Pic kitorang kat atas tu adalah tea rolling table..untuk mengisar teah ni kot..tapi dah tak digunakan lagi..dibersihkan dan dipamerkan di pintu masuk..♥

♥Makan sudah..tengok kilang teh pun sudah...bergambar pun dah berpuluh2 keping...so, kami pun meneruskan perjalanan kami dan meninggalkan Boh Tea Centre dengan perut yang kenyang...hahaha...♥

Okay, sekian dulu story aku untuk day 2 - Part 1 ni..nanti aku sambung lagi yer..nak menghabiskan entry ni pun jenuh berminggu2..sebab tersangatlah busy dengan kerja aku ni..taip satu ayat, stop berhari2...hehehe...adios...♥♥♥

No comments:

Post a Comment