Stars and Hearts

Pages

Friday, 13 July 2012

♥Family Day at A Famosa Water World♥


Entry kali ni aku nak story pasal family day Husband aku kat A Famosa Water World...erm..bila dapat tahu office dia akan buat family day kat sini, memang aku excited sangatlah kan sebab dah lama sangat nak ke sini cuma tak ada peluang jer..yelah, everytime balik Johor, selalu tengok dari tepi highway je kan...hehehe.....

Kami gerak dari KL lebih kurang pukul 7 pagi...Alhamdulillah...perjalanan kami smooth and traffic pun tak sesak....perjalanan ke sana mengambil masa lebih kurang 1 jam lebih sahaja...so before pukul 9 kami dah sampai sana...sebab registration pukul 9 pagi...so, ngam2 lah kami sampai....

♥Ok...sampai di gate utama kena ambil pas dulu yer....tengoklah ada tangan si kecik tu...dia excited bile nampak dolphin kat kolam tu....dari gate utama ke Water World (WW) dia agak jauh jugak...rasanya naik kereta lebih 5 minit jugaklah.....so sampai kat WW cari parking dulu...ok, for info, kalau sampai before 9 am, parking tak kena charge yer...tapi kalau sampai after 9 am, nak parking kat WW ni kena bayar RM3 per entry....♥
♥Sesudah parking...terus pergi cari kaunter pendaftaran kat luar WW tu....wah...banyak juga family day hari tu dari company2 lain jugak....so, kami mewakili Hari Keluarga LHDN cawangan Cheras...biasalah kalau family day ni...bila register sudah semestinya dapat goody bag yang berisi perlbagai makanan...ada roti, air mineral, candies, buah2 dan sebagainya....♥
♥Family picture dulu.....tengok papa...siap bertopi cowboy...hehehe....♥
♥Qeera bersama topi + sun glasses dia okay....lambat sangat tunggu sukaneka ni, Qeera main sendiri dululah...hehehe...♥
♥Aktiviti utama setiap kali family day...mesti ada Aerobik kan....♥
♥Qeera aerobik ngan papa....♥

♥Pembukaan yang menarik....after Pengarah rasmikan Family day ni...keluarlah cowboy...eh, ye ke cowboy??? cam penjahat zaman cowboy je ni...hehehe...diorang ni pi tangkap setiap ketua group dan bawa ke tengah sambil tembak guna pistol air...hahaha...habis basah semua....♥

♥Ni dia ketua2 group yang telah di tawan....apa motifnya???? saja nak wat gimik...lepas ditawan, acara penyerahan bendera group....♥

♥Setiap pasukan dah bersedia untuk berjuang....masing2 meriah dengan bendera dan sepanduk...kami mewakili kumpulan merah...tu sebab semua gambar pun group merah...hahaha....♥

♥Selesai acara perasmian...War Cry dari setiap group....group merah siap buat drama tu...♥

♥Habis sahaja War Cry, sukaneka menyusul..pelbagai acara ada dari budak kecik punya game sampailah mak budak...hehehe.....antara gambar2 yang sempat di snap...acara selipar gergasi...♥

♥Lagi acara isi air dalam botol..kali ni agak unik...diorang kena sambung getah paip supaya jadi panjang...isi air dari awal dan masukkan dalam botol di hujung garisan...♥

♥Acara masuk dalam gelung rotan pulak...♥

♥Acara lari berpasangan dalam kain sarung...special activity for husband & wife ajer....so anak2 bersoraklah untuk parents diorang yer....♥


Family day berakhir lebih kurang jam 1 petang....kemudian acara bebas lah....sebelum masing2 melakukan acara bebas, kami isi perut dulu....

♥Si kecil ni tak boleh bertahan lama....yelah...pagi2 dah kena bangun...siap2 nak gi Melaka...from KL to Melaka dalam kereta pun tak tidur....hasilnya, family day belum habis lagi...dia dah tidur...sampai time lunch pun dia tak bangun...♥

♥Lunch time.....♥

Ok...sesudah habis lunch...masing2 melakukan activiti sendiri bersama family dan kawan2.....Ok, di sini biar aku cerita serba sedikit pasal WW ni ok....

WW ni terbahagi kepada 3 bahagian...Adventures, Kids and Family....bagi yang sukakan adventures tu bolehlah main gelongsor2 air yang tinggi2 tu....aku??? nasiblah ada Qeera...kalau tak ada pun aku tak berani...hehehe...so aku biarkan husband aku main ngan kawan2 dia then aku bawa Qeera main2 di area Kids and Family....


♥Untuk Kids terdapat 2 bahagian tempat untuk bermain... gambar yang kat atas tu nama dia Kids Adventure Play Pool...tapi ralat betul time kami pergi tu tempat tu under maintenance...so di tutup...huhuhu......dan gambar yang kedua tu nama dia Arabian Village...erm..disebabkan Kids Adventure Play Pool tu tutup, jadi Arabian Village ni penuhlah dengan kanak2...kesian diorang nak main pun tempat limited...♥

♥Ok..ni pulak untuk family...bagi yang datang beramai2 tu bolehlah wat activity bersama2 kan....gambar yang atas tu Sandy Beach dan yang bawah tu pulak wave pool...bagi yang rasa2 rindu nak pijak pasir pantai tu, boleh lah ke Sandy beach ni...tapi rasanya ramai yang lebih memilih mandi manda kan...kalau nak main pasir pantai..baik pergi PD jer..free plak tu..hehehe...Wave pool pulak memang tempat yang paling menarik...memang luas dan air bersih compare to Arabian Village tadi..lepas tu ada masa2 nanti Siren akan berbunyi dan datanglah ombak dari belakang ke hadapan...perghh...memang rasa kat pantai tu....siap boleh surfing lagi tu..Dan my baby Qeera paling seronok bila ombak tu memukul badan dia...mengekek2 dia ketawa..♥

 ♥Lagi untuk family....gambar di atas tu family raft ride....naik gelongsor ni kena guna giant tube...so dalam giant tube tu siapa yang kecil2 bolehlah naik sampai 7-8 orang..then turun menggunakan gelongsor dia...wahh..memang menyeronokkan...
Gambar di bawah belah kiri adalah Inner Tube Slides..yang ni agak adventures lah sebab kena turun menggunakan gelongssor yang tertutup dengan menggunakan tube berkembar atau yang macam no 8 tu...Gambar yang di bawah belah kanan tu adalah lazy river....pada yang nak bersantai tu bolehlah menyusuri lazy river ni...lazy river ni ada arus perlahan yang akan membawa menyusuri river mengelilingi WW ni...just relax on the tube tu jer....♥

 ♥Orang2 muda or orang yang suka kan adventure...game yang sesuai untuk mereka...tapi aku memang tak beranilah nak main gelongsor yang tinggi2 tu...huhuu....gambar yang di atas tu nama dia Splash..sukan ekstrem dengan halangan yang berbeza yang dibina untuk mencabar fizikal dan kekuatan mental. Kita perlu memanjat, melompat, berlari dan terbang..hehehe...aku pun tak pasti just extract from website diorang...gambar yang dibawah belah kiri pulak namanya body slides...rasanya dia lebih kurang macam Inner Tube Slides sebab kena guna tube berkembar tu...tapi ketinggiannya lebih tinggilah...Gambar yang dibawah belah kanan pulak adalah High Speed Slides..mempunyai 2 tower setinggi 7 tingkat  dan merupakan landmark kat A’Famosa Water World ni...yang dari highway boleh nampak tu...erm...sangat menggerunkan rasanya sebab dari tingkat 7 tu kita boleh turun ke bawah dalam masa beberapa saat jer...erm..bagi yang sukakan adventures memang puas hatilah...♥
♥Sesudah lunch..kami salin baju dulu....Qeera pun bangun terus bawa dia main air kat Arabian Village...bukan main seronok dia nampak main air...berlari2 kat dalam tu..yelah...air cetek jer..seronoklah dia...selalu main kat swimming pool limited je kolam dia...♥

♥Papa siap bawa Qeera naik gelongsor lagi....sebab Qeera kecil lagi..tak berani nak biar dia turun sendiri....♥

♥Erm...dah puas main...Qeera dah kesejukkan nak mommy peluk ajer....then aku bawa dia naik atas buat susu panas bagi dia minum panaskan badan....♥

♥Dan puas main kat Arabian Village..dekat sejam jugak Qeera berendam...puas lah tu agaknya...then, kami move ke tempat lain pulak...
♥Ni family raft..yang naik giant tube beramai2 tu....papa Qeera naik ngan kawan dia...kalau Qeera dah besar bolehlah kami naik sama2...hehehe....♥

♥Sementara tunggu papa naik family raft tu...kami bergambar dulu...♥

♥Erm...selepas sahaja papa turun dari family raft tu...kami ke wave pool....terserempak ngan kawan2 papa Qeera yang nak pi main kat adventure, aku suh husband aku follow jer diorang and biarkan kami di wave pool ni...sayang pulak tak sempat ambil gambar Qeera seronok bermain kat wave pool ni....sejam lebih jugaklah si kecil ni berendam..seronok rasanya tengok dia gembira....kalau ada rezeki boleh datang lagi...hehehe....♥

♥Ni husband aku ngan kawan2 dia pi main yang adventures tu...gambar ni diorang naik High Speed Slides....♥


Lebih kurang jam 5 kami bersiap2 tukar baju dan keluar dari WW..WW tutup pukul 6 petang...memandang dari pagi lagi dah kat WW ni...dah penat sangat dah..lagipun malam nak berjalan lagi...hehehe.....sebelum check in kat A Famosa Hotel, kami keluar pergi cari kedai makan dulu isi perut..nanti malam tak perlu makan lagi...hehehe....

Family day ni actually dah berakhir dah tengah hari tadi..so bagi sesiapa yang nak stay, adalah yang booked hotel or kalau ramai booked condo dia...since kami 3 beranak jer, kami duduk hotel jelah....tapi rasanya ramai yang tak stay and terus balik KL jugak....erm, bagi aku dah alang2 sampai ke sini, aku naklah pergi semua tempat yang ada i.e. Cowboy Town and Animal Safari...nak ke semua tempat ni memang kena stay satu malam sebab tak cukup masa nanti...next entry aku akan story pasal Cowboy Town and Animal Safari yer....

♥Lepas makan barulah kami check in hotel....tengoklah si Kecik tu...activity biasa kalau ke hotel..masuk2 ajer bilik terus pi wat room inspection dulu yer...heehe....♥

♥Saja ambil gambar bilik air dia...hehehe...erm, agak tak puas hatilah condition bilik air dia...agak kotor, lepas tu bath tub macam dah berkarat...ada pecah2 plak..

Okay...sekian dulu cerita aku yer...nanti sambung cerita pasal Cowboy Town and Animal safari plak...♥♥♥


No comments:

Post a Comment