Skip to main content

♥Chicken Grill ala Kenny Rogers with Mushroom Sauce♥


Hai you all..hari ni aku nak share resepi baru lagi..ni second time aku try..1st time buat husband cakap sedap..boleh pergi jauh..so aku try lagi...

Lepas sahur tadi aku siapkan untuk marinate or perapkan ayam ni..nanti balik kerja aku tinggal nak bakar jer untuk berbuka nanti..

Okay..meh aku share bahan2 dia k..mana tahu ada sesaper nak buat jugak..sempat lagi ni perap before berbuka..hee..

Bahan-bahan Chicken Grill:-

A) Bahan asas

1) Ayam..ikut suka you all nak ayam bahagian mana..

B) Bahan perapan

1) Bawang besar sebiji
2) Bawang putih 2 ulas
3) Halia 1 inci
4) Serbuk lada hitam 2 sudu besar
5) Sos BBQ 3 sudu besar
6) Garam & Gula 1 sudu kecil
7) 100 ml air masak
**Kesemua bahan ini dikisar halus**

Cara-cara: 

1) Lumur ayam dengan madu
2) Tuang bahan perapan yang dikisar tadi ke dalam ayam
3) Tabur basil leave
4) Letak dalam chiller untuk di marinate kan..atleast 2 jam tau bagi bahan perapan meresap dalam ayam..
5) Untuk bakar nanti, suhu 200 darjah celcius, api atas bawah --> bakar selama sejam atau sejam setengah..ikut size ayam..
6) Lepas bakar 30 minit, tambahkan lebihan bahan perapan tdi ke atas ayam untuk elakkan ayam terlalu kering..

Mushroom Sauce:-

1) Setengah biji bawang holand & 5 biji cendawan butang dihiris nipis
2) Masukkan 2 sudu butter..kemudian tumis bawang & cendawan sehingga layu sedikit
3) Masukkan 1 kiub ayam knor & 2 cawan air..kacau sehingga sebati
4) Masukkan 5 sudu balance perapan ayam
5) Masukkan satu sudu serbuk lada hitam
6) Akhir sekali masukkan 2 sudu besar tepung jagung yang dibancuh dengan air..kacau sehingga likat.

Mashed Potato :
1) Rebus 4 biji kentang yang sudah dipotong dadu.
2) Bila kentang empuk angkat dan toskan. Biar kentang sejuk sedikit.
3) Blend kentang bersama 1 sudu kecil butter, 3 sudu besar serbuk lada hitam, & 50 ml fresh milk.


Siap sudah..hiaskan hidangan anda bersama salad / tomata atau apa sahaja mengikut selera you all ok..

**SELAMAT MENCUBA**

Comments

Popular posts from this blog

♥Seafood Lasagna♥

Resipi kali ini adalah menu favourite aku dan anak aku Qeera setiap kali makan di Pizza Hut..Masa aku pregnant kan dia..sebulan atleast 3 kali mesti makan punyalah..tu sebab dia pun suka makan..kalau kat Pizza Hut tu, memang dia boleh habis lah satu lasagna tu..tak boleh share dengan mommy dah....   Erm..memandangkan harga Seafood kat lasagna ni boleh cover 3 hari lunch mommy..aku pun cuba-cubalah nak masak sendiri.. and Alhamdulillah..Qeera cakap, "Mommy..its yummy! Delicious!"..erm..betul lah sedap tu..budak2 kan tak reti menipu..hehehe...   ♥ Okay..ni lah rupanya Seafood Lasagna aku..dapat ambil gambar ni jer..hasil di dalamnya tak sempat nak snap..Qeera and Papa dah ngap dulu sampai licin.. ♥ Ok, meh sini aku share resepi dia..nampak macam complicated, tapi bila dah buat..senang jer rupanya..resepi ni pun aku dapat dari  Kongsi Resepi .. so, aku pun try lah... ♥ BAHAN A ♥   ♥ 4 keping kulit lasagna ♥ ♥ 1 sudu kecil o...

♥I Love Coway...♥

'I Love Coway'..siapa pernah dengar lagu iklan Coway ni..hee...kali ni aku bukan nak buat iklan yer..bukan jugak nak promote..tak dapat duit pun promosi aku ni..hee...tapi saja nak share dengan you all pasal produk Jenama nombor 1 Korea ni...kami baru jer beli penapis air Coway ni..adalah dalam 2 minggu..tapi baru berkesempatan nak update and share dengan you all..senang kerja kami..kalau tak, setiap bulan at least 4 dozen air mineral 1.5 liter kami kena beli..sebabnya aku tak yakin dengan kebersihan air tanpa ditapis ni..nak2 aku ada anak kecil yang nak minum susu kan..mestilah aku kena bagi air yang bersih untuk mereka.. You all selalu tak menghadapi situasi di mana korang rasa kualiti air di rumah yang kadang kala dipenuhi keladak dan karat, terasa seperti air bercampur dengan klorin, air dimasuki serangga atau berbau lipas dan macam-macam lagilah..tapi, dengan adanya COWAY, korang boleh  hidup dengan lebih sihat beserta dengan penjimatan kos dan tenaga dengan mem...

♥Trip to Guangzhou-Hong Kong (Feb 2012) - Day 1♥

Ok..new story...entry kali ni aku nak story trip kami ke Guangzhou (GZH) and Hong Kong (HK) pada February 2012 yang lalu...erm...dah 7 bulan berlalu pun...tapi sebab tak sempat2 nak update kan....tak apa lah...just nak sharing info dengan u all so that kalau ada sesiapa yang nak plan ke sana...bolehlah ambil sedikit info yang berkenaanlah... Kami ke sana menaiki Air Asia as usual lah...ada jer promo ticket...cepat2 lah grab....pada asalnya kami hanya nak ke GZH sahaja...itu sebab aku beli tiket untuk 4 hari 3 malam sahaja...tapi biler aku survey2 rupa2 nya from GZH ke HK dekat sahaja about 2 hours kalau naik train....so aku pun memanjangkan langkah kami ke HK lah pulak..... Oh sebelum terlupa...kalau nak ke China kita diwajibkan memohon Visa untuk memasuki China yer....memandangkan kami akan keluar masuk dari GZH ke HK nanti ...so kami applied double Visa....jadi..aku sarankan pada sesiapa yang nak ke HK and any of place kat Tanah Besar China ni...better ambil dari Malaysia k...