Stars and Hearts

Pages

Friday, 16 November 2012

♥Trip to Kota Kinabalu (October 2012) : Day 1♥

Oh...setahun perancangan kami ke Kota Kinabalu (KK) ni akhirnya sampai jugak waktunya....mesti u all terkejutkan bila aku katakan perancangan sampai setahun..macam nak buat perancangan untuk wedding je kan...hahaha....

Hehehe...actually aku dah beli tiket ni setahun yang lalu iaitu pada October 2011...masa tu Air Asia ada buat promotion...tiket kami pergi balik seorang RM50 sahaja okay...tulah, nak tiket murah punya pasal, kena bersabarlah untuk menunnggu hari travel kita yer....

Travel kali ini melibatkan dua group aku yer...satu group dari KL..dan satu lagi group dari Kuching di mana aku akan berjumpa dengan kawan2 aku yang dari Kuching tu pada hari ketiga nanti...erm, kenapa dari Kuching??? Yelah, aku kan pernah bekerja di Kuching...so saja2lah nak bercuti dengan mereka macam buat reunion jugak...hehehe....

Tiket kami dari KL pada jam 6.30 pagi...hahaha...awal giler kan....tapi perjalanan mengambil masa 2 jam 35 minit....so sampai KK dah pukul 9.05 pagi...dah terik dah waktu kat KK tu...so, sedang eloklah kan tiket kami....

♥Seawal jam 5 pagi dah terpacak kat LCCT...aksi Qeera...macam bengang jer sebab awal2 pagi dah kena bangun...hehehe...sorry sayang...kan Mommy nak bawa Qeera jalan2 ni....♥

♥Aksi Qeera on the plane...mula2 okay..main2 ngan mommy..makan2...lepas tu boring dah siap garu2 kepala..tarik2 rambut...atlast...Zzzzzzzzz....tidur sampai ke KK...hehehe...mommy and papa pun ambil peluang tidur jugak sebab kena kena bangun awal pagi kan...hehehe....♥

♥Selamat sampai di KK....sampai kat airport...ambil luggage terus aku pergi cari baby room...sebab...nak mandikan si Qeera ni...hehehe...yelah, takkan dia nak kena mandi seawal kul 4 pagi kan...mommy dia pun tak tahan sejuk mandi pagi2....hehehe...tapi no choice lah..kena mandi jugak...hehehe....

Okay, dah siap mandikan Qeera...kami ke KFC untuk breakfast sementara menunggu 4 orang kawan aku dari KL jugak...time pergi ni kami tak sama flight...flight diorang pukul 7.50 pagi....tapi tak adalah lama sangat kami tunggu diorang...just nice jer timing dia sebab after kami habiskan breakfast, diorang pun sampai....♥

♥Settle semua hal di airport, kereta sewa pun dah menanti di luar, kami pun memulakan perjalanan kami ke Kundasang...sepanjang 4 hari kami di KK ni, kami sewa kereta Hyundai Starex dari Company Hertz..sewa RM250 satu hari...sangat selesa yer Starex ni sebab sangat besar and luas..luggage2 yang besar pun muat letak kat belakang....hehehe.....

Perjalanan dari KK ke Kundasang mengambil masa dalam 2 jam lebih...sebab cuaca kadang2 hujan, jalan licin dan berbukit2 serta selekoh maut yang banyak ditambah pula terpaksa mengekori lori2 besar yang perlahan....sabar sahajalah sebab nak overtake lori tu makan masa jugak dengan jalan yang kecil dan licin serta curam...♥

♥On the way ke Kundasang, kami melalui kawasan Tamparuli...di mana terdapat Jambatan Tamparuli yang terkenal tu....disebabkan cuaca yang tak berapa cantik, kami tak singgah...kami cuma ambil gambar dari jauh sahaja....walaupun jambatan dia dah berusia, tetapi masih kukuh lagi tau...♥

♥Kami tiba di Kundasang dalam jam 2 petang...destinasi pertama kami, isi perut dululah...sebab belum lunch lagi....kami singgah makan di Nabalu Cafe, tak jauh dari Kinabalu Park...okaylah food kat sini..yelah, kat area Kundasang ni tak banyak restoran sangat, nak cari yang halal pulak kan...so apa yang ada sahajalah kami bedal janji halal dan boleh diterima tekak ni...♥

♥Environment di dalam Nabalu Cafe ni....sejuk dan nyaman...sambil makan sambil menghayati keindahan Alam...time ni dah tak nampak puncak Kinabalu sebab ditutupi kabus...♥

Selepas makan, kami menyambung perjalanan ke Kinabalu Pine Resort (KPR), nak check-in dulu and rehatkan diri sekejap sebelum menyambung travel kami ni...

Di KPR kami sewa 3 jenis bilik...Standard Room, Superior Standard Room dan Deluxe Room...harga berbeza2 tapi average setiap bilik dalam RM200 including breakfast...kami book dari Agoda sahaja, so rate dia murah sikit...tapi kalau book terus dari hotel pun tak mahal sangat, beza beberapa puluh ringgit jer tapi pakej dia termasuk dinner and breakfast...okaylah kan sebab kat sana pun susah nak cari kedai makan lagi2 time malam....

♥Ini bilik kami...bilik aku jenis Superior Standard...oklah untuk kami 3 beranak ni...katil pun selesa, toilet pun bersih....aku memang puas hati duduk kat KPR ni..pemandangan yang cantik...sejuk..(of course lah sejuk kan kalau kat Kundasang ni...)...bilik tak perlu air-cond pun sebab memang dah sejuk...pemandangan memang sangat cantik...penuh dengan pokok2 pine...tu sebab nama dia KPR...hehehe...parking pun banyak..tak perlu berebut yer..hehehe....♥

♥Pics kat dalam bilik....shower room dia nampak biasa2 jer tapi air panas dia berfungsi dengan baik tau...so, tak perlu takut nak mandi pagi yer...hehehe....♥

♥Ni balkoni luar bilik...private balkoni yer..tak share ngan orang...petang2 duduk rehat sambil minum kopi panas..memang layan...hahaha.....tengok si kecik Qeera ni...bukan main suka dia lagi...tapi diingatkan untuk ibu bapa yang membawa anak2 kecil tu, jaga-jaga sikit sebab bilik ni tinggi dan balkoni ni, pagar dia macam tak berapa safety..takut budak2 masuk celah2 tu dan boleh jatuh ke bawah yer...♥

♥Si kecik yang tak habis lagi buat room inspection....tv pun diusiknya..nak cari Baby Tv ker tu...hehee....♥

♥Environment di sekitar KPR...tahu tak apa ada dalam pondok putih macam rumah burung tu??? Ada CCTV....creative kan...hehehe....♥
♥Sesudah rehat sekejap and bersolat, kami menyambung perjalanan kami pada petang tu...melawat lembu New Zealand di Desa Cattle (DC)...Nak masuk sini kena bayar tiket RM3 sorang yer....

Sekarang ni zaman moden..susu lembu2 tu diperah menggunakan mesin...nampak tak balang kaca yang penuh susu tu....susu yang diperah menggunakan mesin akan masuk terus ke dalam balang kaca tu...hebatkan...dah tak payah penat2 perah guna tangan and kalau tak bernasib baik boleh kena sepak dengan lembu tu....hahaha....

One more thing...lembu2 sekarang pun dah bijak yer...siap beratur sementara tunggu turn untuk perah susu....dan yang tengah diperah susunya sangat behave okay...diam saja sambil makan food dalam bekas yang disediakan di hadapan lembu2 ni...♥

♥Ni 1st time Qeera tengok lembu ker....hehehe....banyak giler lembu dia...hehehe....♥


♥Macam lembu New Zealand kan2....terasa macam pergi sana pulak dengan cuaca yang sejuk dan nyaman...tapi..bila dekat ajer ngan lembu2 ni...mak ai..bau semerbaknya...♥

♥Main entrance DC ni....♥

♥Persekitaran luar DC...♥

♥Ni pun area luar DC ni...cantik sungguh pemandangan dia..kali ni memang terasa macam kat New Zealand jer...(macam pernah pergi jer kan..hahha...maybe suatu hari nanti...)..cuma kat belakang tu tak ada lembu jer..kalau tak..confirm orang ingat pergi New Zealand...hahah...♥

♥Ni susu segar yang dibeli di DC...sedap...RM3 jer satu kotak ni...dia ada 2 flavor...tapi aku beli yang coklat...frust jugak tak dapat beli banyak bawa balik KL sebab susu ni boleh bertahan dalam 4 jam...kalau tak, basi...ni perjalanan dari Kundasang ke KK pun dah 2 jam lebih...camner nak bawa naik flight lagi balik KL...♥

♥Before balik ke bilik...kami singgah di pasar malam kat bawah KPR tu beli sayap ayam @ kepak ayam...sedap...hehehe...♥

♥Main entrance KPR....(sebelah dalam)..♥

♥Main entrance KPR jugak tapi dari pandangan luar...hehehe...♥

♥Pic lagi...♥

Okay...habis melawat DC, beli sayap ayam dan bergambar di main entrance KPR, kami pun kembali ke bilik untuk bersiap untuk makan malam....erm..sayap ayam pun baru masuk perut, dah fikir nak dinner pulak....hahaha...maklumlah...cuaca sejuk2 ni perut cepat jer rasa lapar....

Malam tu kami cuma makan di restoran berhampiran sahaja...memandangkan hujan lebat dan keadaan yang gelap, kami decide makan dekat2 saja....actually di KPR pun ada pakej untuk dinner sahaja...tapi disebabkan kami booked melalui Agoda, so dapat breakfast sahaja....kalau nak dinner sekali, booking terus dari KPR yer...sekian dulu cerita untuk 1st day, nanti kita sambung lagi untuk 2nd day di KK...♥♥♥




6 comments:

  1. boleh bgtau contact no utk company hertz (nak sewa starex). tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi..cuba try call no ni...088-413326..actually my friend yang arrangekan utk transport..maybe u can try call dululah...or else boleh tgk kt website dia...
      https://www.hertz.co.uk/rentacar/car-hire/malaysia/kota_kinabalu_airport/bkit50

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. BRANDON KK RENT A CAR SERVICES AT KOTA KINABALU
    -MENYEDIAKAN PERKHIDMATAN KERETA SEWA SEKITAR KOTA KINABALU
    -KERETA UNTUK SEWAAN HARIAN,MINGGUAN @ BULANAN
    -KHIDMAT PENGHANTARAN PERCUMA KE AIRPORT @ HOTEL
    -KEADAAN KERETA YANG BERSIH DAN MEMUASKAN
    -DISKAUN DIBERIKAN UNTUK SEWAAN LEBIH DARIPADA 3 HARI
    -HANYA SALINAN I/C & LESEN DIPERLUKAN

    ATOS PRIMA 1.1 (A) RM100 (24HOURS)
    MYVI 1.3(AUTO) - RM100 (24hours)
    SAGA BLM 1.3 (AUTO)- RM100 (24hours)
    SAGA BLM 1.3 (MANUAL) - RM100 (24hours)
    NEW MYVI 1.3 (AUTO) - RM120 (24hours)
    SAGA FLX 1.3 (AUTO) - RM120 (24Hours)
    NISSAN URVAN 3.0 14seater RM250 (24hours)
    ----------------------------------------

    UNTUK MAKLUMAT LANJUT,SILA HUBUNGI @ SMS @ WHatsapp @ WeCHAt @ CHATON
    WEBSITE - * www.kkrentacar.com
    EMAIL - * brandon@kkrentacar.com
    SMS/CALL - * Brandon - 013-8999-242

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum akak,

    saya nak tanya, saya plan nak ke KK, so mmg hajat nak stay kat KPR ni. Akak tempah melalui agoda kan? perlu tak kite inform/email kat hotel and cakap kite dah beli melalui agoda or datang je terus bawak surat agoda tu?

    Sekian, terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam..erm..xpayah inform hotel..tp awak kna print booking confirmation dr agoda tu..sbb masa nk check in nnt dia nk tgk confirmation tu...

      Delete