Stars and Hearts

Pages

Monday, 28 May 2012

♥Trip to Ho Chi Minh City, Vietnam - Day 2♥

Hari kedua, kami memanjangkan perjalanan kami ke Delta Mekong (DM) pulak...Actually dalam perancangan kami, memang tak nak ke DM ni sebab ada Qeera macam kesian pulak kan...tapi, bila dah sampai HCM ni, macam tak tahu nak ke mana pulak kan...so kami decide pergi jugaklah ke DM ni....

So, lepas makan malam hari pertama tu, before naik ke hotel, kami suruh pihak hotel arrange kan kami untuk ke sana...so, dia pun terangkanlah pakej yang disediakan dan kami diminta untuk membayar seorang dalam USD 29 untuk full day tour...Pihak hotel bagitahu kami, esok tepat jam 8.30 pagi, agent akan datang pick up kami kat hotel....

Jadinya, before 8.30 am tu kami pun turunlah untuk breakfast and check out dulu...kami nak check out sebab hari kedua dan ketiga, kami nak duduk hotel lain pulak...bila kami turun jer kat lobi, agent tu dah tunggu kami and suruh kami cepat...erm..tak sempat breakfast pun tau...huhuhu....so kami terus ikut agent kami menaiki van sebelum dipindahkan ke sebuah bus...


Ok, disini aku cerita serba sedikit tentang DM ni...Sungai Mekong adalah merupakan salah satu daripada sungai utama di dunia. Ia adalah sungai yang ke dua belas terpanjang di dunia dan ke tujuh di Asia. Panjangnya dianggarkan sejauh 4350 km serta merentasi beberapa buah negara bermula daripada wilayah Yunan di China, Myanmar, Laos, Thailand, Kemboja dan berakhir di Vietnam.

Terdapat beberapa pengkalan untuk melawat Delta Mekong yang menawarkan perkhidmatan yang tidak jauh bezanya di antara satu dengan lainnya. Pakej yang kami ikuti ialah melalui pengkalan di bandar Ben Tre iaitu kira-kira dua jam perjalanan dengan bas dari HCM City.

Lawatan ke Delta Mekong meliputi persinggahan ke tiga buah pulau. Pulau pertama ialah tempat memproses candy dan bahan produk dari pokok kelapa. Pulau kedua tempat makan tengah hari. Pulau ketiga pula merupakan dusun, di mana pelawat dijamu dengan pelbagai buah-buahan dan dihiburkan dengan nyanyian tradisi secara langsung oleh gadis vietnam.


 
♥Gambar  1st : Saat2 terakhir Qeera bersama puting dia sebelum tercicir...agaknya sebab nak cepat tadi, tak terperasan puting dia tercicir dan kebetulan terlupa nak pakaikan rantai puting dia....huhuhuhu...♥
♥Gambar 2nd : Qeera dah merengek nak puting dia...aduhai...mana nak cari puting on the way ke DM tu...mana ada shoping complex....erm...ralat betul puting spare dia tertinggal kat KL plak....pengajaran betul...next time kalau travel jauh mesti bawa puting spare dia....♥


♥Hello....Qeera nak gi jalan2 ke DM ni....erm,nasiblah Qeera ni mudah dipujuk...main2 jap ngan dia, dia pun lupa dah pasal puting dia....tapi bile dia nak tidur balik, merengek jugaklah...tapi bagi susu..ok dah boleh tidur dah dia....♥
♥Yang pakai baju merah tulah tourist guide kami...nama dia Mr. JJ...di sepanjang perjalanan dia terangkan serba sedikit tentang Vietnam ni...♥
♥Gambar yang dibawah ni lah travel agent kami...♥


♥Jeng..jeng...jeng...masa bas tengah berhenti kat traffic light..terperasan lah plak ada omputih ni pakai jersi pasukan Malaysia...erm..bangga seketika..hehehe...♥
♥Tengok kan...building kat Vietnam ni semuanya tinggi2 dan kurus2...sama macam orang2 dia...hehehe....serius tak tipu..kebanyakkan orang2 di HCM ni, kurus tinggi especially orang perempuannya...even dah tua pun, badan tetap maintained kurus...♥
♥Ok...setelah hampir sejam perjalanan, bus kami berhenti di sebuah kedai kopi...erm, apa yang menarik perhatian aku kali ni kan, bukan lagi meja dan kerusi tadika...tapi di setiap meja makan tu, ada tersedia buaian untuk berehat...macam syok jer..lepas makan boleh rest sekejap....menarikkan??? dari pemerhatian aku..semua kedai kopi di sepanjang jalan tu memang tersedia buaian di setiap meja...patutlah banyak bus berhenti di sepanjang jalan ni....♥
♥Bus kami berhenti tak lama pun...dalam 30 minit jugak...sebab perjalanan masih jauh...yelah...nak ke DM dari HCM tu bukan ada highway pun....jalan pun kecil..so bus pun tak boleh bawa laju2...♥
♥Hi....comel tak Qeera pakai topi Vietnam??? Dah macam anak Vietnam pulak...hehehe...topi ni dah beli siap2 malam 1st day tu kat HCM Night Market...murah ajer dalam 2 ke 4 Dollar...hehehe....♥
♥On the way ke DM ni, memang lalu kawasan perkampungan and sawah padi...yang aku pelikkan, terdapat banyak sangat kubur di tengah2 sawah padi tu...bukan satu dua jer, tapi banyak...actually, kubur tu adalah dari tuan tanah sawah tu yang meninggal. Mereka ni tak nak di tanam jauh-jauh..so bila meninggal jer terus ditanam di tanah sawah padi di tepi rumah masing-masing. Agaknya sebab tu lah beras dia orang ni sedap kut!!..♥
♥Sebelum sampai ke Jeti, kami singgah di sebuah Tokong...tapi tak pasti apa nama Tokong tu sebab tak faham dia tulis apa...hehehe.....kami tak masuk pun tokong tu, Cuma ambil gambar kami kat luar jer....♥
♥Kat tokong tu diorang tengah bina patung budha...besar giler patung tu...macam lebih besar dari patung kat Batu Caves tu...camner lah diorang bina ek...dari jauh tengok pun, kemas ajer buatan dia...tak ada nampak cacat cela pun....♥
♥Tengok..main catur pun guna kerusi and meja tadika...hehehe....♥
♥Ok..kami dah sampai di Jeti...Time to explore the DM..boat kat belakang tulah yang kami naik..gerun jugakkan...♥
♥Gambar di sekitar jeti untuk ke DM dan boat yang kami naiki untuk menyusuri di sepanjang Sungai Mekong..memang mencabar dengan air sungai yang keroh macam teh susu tu...hati ni agak risau kot2 muncul plak sang buaya ker..huhuhu..aku suruh husband aku peluk Qeera kuat2...

 ♥Gambar kami 3 beranak dalam boat menyusuri DM...nasiblah Qeera diam ajer...seronok kot bila angin menampar2 muka dia...hehhe....kesian Qeera sebab boat tu tak berapa selesa and bising dengan bunyi enjin and bau petrol...♥
♥Kami telah sampai ke pulau yang pertama di mana kami dibawa ke tempat memproses coconut candy...erm, interesting jugak tengok diorang sangat cekap...dari mula2 proses masak candy tu, sampai candy tu diuli jadi panjang dan dipotong kecil2 lalu dibungkus dan dipaketkan...hehehe...tapi, kami tak beli pun...tak tahu kenapa...rasanya kat KL pun ada jual kot...hehehe...♥

 

♥Gambar di atas tu..senduk dan sudip yang diperbuat dari tempurung kelapa...tapi tak pasti boleh guna atau sekadar hiasan...♥
♥Gambar di bawah (kiri)...coconut candy tadi yang siap dipaketkan...♥
♥Gambah di bawah (kanan)..itu adalah arak ular...uweekkk....pening kepala aku tengok..nak muntah pun ada...ada ker orang nak beli????♥

♥Selepas tengok proses membuat coconut candy, kami ke sebelahnya pula di mana tempat menternak lebah....eh, betul ker bahasa aku ni menternak...hehehe....kat situ jugaklah tempat madu asli diproses...sempatlah husband aku mencuba untuk merasa pure honey dari sarang tu...hehehe...takut pulak aku kot2 nanti dia pi sengat baby Qeera...huhuhu....lepas dah tengok sarang tu, diorang hidangkan kami honey tea....♥

 
♥Selesai jelajah pulau pertama, kami naik semula boat kami untuk menuju ke Pulau No 2...perjalanan mengambil masa dalam 10 minit jugak untuk sampai ke pulau kedua tu....Pulau no 2 ni singgah untuk makan tengah hari sajer...♥



♥Kat tempat makan ni...diorang asingkan tempat untuk halal and non-halal...kalau tengok kat Astro Prima cerita Halal at Vietnam, Farah AF ada pergi and makan kat sini...hehehe...tengoklah hidangan dia...banyaknyer untuk 2 orang makan...hehehe....♥


♥Nilah antara menu2 dia...air kelapa dia sedap....minum di kala cuaca tengah panas...nyam2...♥



♥Qeera bersama tourist guide kami..JJ...gambar kat bawah tu Qeera with pelayan restoran ni...beriya2 dia nak jaga sementara suruh aku makan...termasuk dalam service dia sekali kot...hehehe...tapi aku takut gak kot2 dia bawa larinya Qeera...so cepat2 aku makan and ambil balik Qeera...♥

♥Oh...nilah cabaran yang paling digeruni yer...kena naik sampan kecil menyusuri denai..hahaha...pandai2 ajer aku ni...sampan kecil ni muat untuk 5 orang termasuk pendayung...kita akan melalui sungai kecil yang dikelilingi pokok nipah rasanya...hahahha...aku agak2 lah....selama 10 minit jugaklah...aku dah kaku kat dalam tu...memang gayat sangat...pastu takut kot2 ada buaya muncul plak kang...hahaha....♥
♥Sesudah turun dari sampan kecil tu....kita akan ke sebuah dusun...erm...nasiblah tak ada nyamuk sepanjang jalan ni...tengoklah baby Qeera...sedap sangat naik sampan kot sampai tertidur dia...♥
♥Kami sudah sampai di Pulau ketiga pula merupakan dusun buah-buahan...dekat sini, pengunjung akan  dijamu dengan pelbagai buah-buahan tempatan...tapi bagi aku buahan2 tempatan tu sama ajer macam kita punya...ada rambutan, nenas, pisang, tembikai...so tak adalah heran sangat...cumanya, buah-buahan kat sana memang besar2...subur betul tanah diorang...selain daripada itu, sambil kita menjamu buah-buahan itu, kita akan dihiburkan dengan nyanyian tradisi secara langsung oleh gadis / jejaka Vietnam...tapi, dengar ajelah...bukan faham pun...hehehe...♥
♥Fuhhhh...lega...setelah mengharungi DM the adventure, kini masa untuk kembali ke HCM...dapat ajer naik bas, lega rasanya..kena air-cond, mata pun start lah mengantuk...baby Qeera awal2 lagi dah berdengkur..so Mommy and Papa pun bolehlah rest sekali....♥
♥Erm....bergambar kenangan dekat cafe hotel yang tak sempat pergi pagi tadi...hehehe.......♥
♥Ni gambar kat luar hotel....♥
♥Ni kat lobby Kingston hotel...even kecik tapi memang cantik..deco ala2 kat Perancis gitu...Yang aku perasan kat HCM ni, bangunan dia semua kan kurus and tinggi termasuk hotel...jadi pihak hotel kena pandai mainkan ruang dia...macam lobi untuk setiap hotel, diorang memang pandai hiaskan supaya lobi tu tak Nampak sempit....♥

♥Sebaik jer sampai Bandar HCM, kami terus check out dari Kingston Hotel dan check in kat Asian Ruby 2 Hotel...kenapa kami tukar hotel???bukan sebab Kingston Hotel tak ok, tapi sajer nak rasa banyak2 hotel...hehehe...tapi, aku rasa Kingston Hotel better than Asian Ruby 2 Hotel ni....so, sesiapa yang nak ke HCM, bolehlah menginap di Asian Ruby 2 Hotel...♥
♥Erm...sampai je bilik kami terus rest, mandi, solat....sian Qeera penat sangat sepanjang hari kat DM....lepas dah puas rest, barulah kami keluar untuk makan malam....kali ni kami makan di Restaurant VN Halal...dekat saje ngan hotel dalam 200 meter...so kami jalan kaki saja ke sana.....tengoklah tu baby Qeera, dia pun sibuk jugak nak order makanan ker....♥
 
Kat VN halal ni kami order mee hai nam and fried egg noodle seafood and air sudah semestinya Vietnam coffee...vietnam coffee memang terbaik....hehehe...sedap....Total kami makan kali ni RM35....makanan dia oklah...sedap jugak tapi bagi aku kat Halal @ Saigon lagi sedap....and coffee dia TERBAIKKKKK......♥

2 comments:

  1. Adik, Vietnam Delight pun best tau. Pho, Vietnam Coffee, Fresh Roll, Vietnam Pancake .. sume sedap2. Pun boleh jln kaki dari Asian Ruby.

    ReplyDelete
  2. Watie,

    apa nama agent yg watie amek pakej ke mekong tu?

    ReplyDelete