Skip to main content

♥Seafood Lasagna♥

Resipi kali ini adalah menu favourite aku dan anak aku Qeera setiap kali makan di Pizza Hut..Masa aku pregnant kan dia..sebulan atleast 3 kali mesti makan punyalah..tu sebab dia pun suka makan..kalau kat Pizza Hut tu, memang dia boleh habis lah satu lasagna tu..tak boleh share dengan mommy dah....
 
Erm..memandangkan harga Seafood kat lasagna ni boleh cover 3 hari lunch mommy..aku pun cuba-cubalah nak masak sendiri.. and Alhamdulillah..Qeera cakap, "Mommy..its yummy! Delicious!"..erm..betul lah sedap tu..budak2 kan tak reti menipu..hehehe...
 
Okay..ni lah rupanya Seafood Lasagna aku..dapat ambil gambar ni jer..hasil di dalamnya tak sempat nak snap..Qeera and Papa dah ngap dulu sampai licin..
Ok, meh sini aku share resepi dia..nampak macam complicated, tapi bila dah buat..senang jer rupanya..resepi ni pun aku dapat dari Kongsi Resepi.. so, aku pun try lah...

BAHAN A
 
4 keping kulit lasagna
1 sudu kecil olive oil
Air secukupnya


Mozarella Cheese(Untuk di tabur di atas susunan lasagna nanti♥
 

BAHAN B
 

1/2 labu bawang besar - didadu kecil
2 biji bawang putih - dicincang halus

♥Crab stik & Udang dipotong kecil-kecil..

♥Satu sudu butter..

♥Sedikit serbuk lada hitam..
♥Sedikit Oregano / Basil Leaves..
BAHAN C (White Sauce)
 
 
♥2 Sudu besar butter..

♥500 ml Susu Dutch Lady Full Cream..
 
♥1 sudu besar tepung gandum..bancuh dengan air..
 
♥2 slices cheddar cheese..
 
♥120 gram cream cheese..kalau beli macam ni..guna separuhlah..
 

♥Sedikit Serbuk Lada hitam dan garam...
 
Panaskan periuk..dan masukkan butter untuk dicairkan..pastikan api sangat perlahan yer sebab butter ni mudah hangit..
 
♥Masukkan tepung..kacau rata...
♥Kemudian masukkan susu...kacau sehingga mendidih..pastikan kacau tanpa henti supaya campuran tepung tadi tak berketul-ketul..

♥Masukkan cheddar cheese slices tu..kacau sehingga cair dan rata..

♥Masukkan  cream cheese dan taburkan sedikit lada hitam..kacau sehingga cream cheese ni cair dan white sauce manjadi pekat dan likat..
Cara Membuatnya :
 
Rebus kulit lasagna sehingga lembut. Aku masukkan butter masa nak rebus supaya lasagna tak melekat..tapi boleh juga masukkan olive oil ke dalam rebusan tersebut..dah lembut, angakat dan toskan..


Panaskan kuali..dan masukkan butter untuk dicairkan..pastikan api sangat perlahan yer sebab butter ni mudah hangit..


♥Kemudian, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau..

♥Masukkan udang dan crab stick..
Kemudian masukkan serbuk lada hitam dan garam..kemudian kacau sehingga sebati..kemudian masukkan oregano / daun basil..kacau sekejap dan angkat..


Masukkan Susu, Butter, Garam dan Serbuk lada hitam ke dalam periuk yang sudah dipanaskan...kemudian gaul perlahan-lahan sambil memasukkan tepung gandung sedikit demi sedikit..

♥Kacau perlahan-lahan sehingga kuah menjadi pekat dan serata..

 Sapukan butter pada permukaan Casserole..
 
 STEP 1 : Susun 2 keping lasagna di dalam casserole 20cm..
 
  STEP 2 :Masukkan sebahagian bahan B dan ratakan. Macam kedekut jer aku kan letak seketul-seketul..hahaha...abaikan..yang penting rasanya okay...
 
 STEP 3 : Kemudian curahkan separuh white sauce diatasnya dan ratakan...
 
Ulang sekali lagi STEP 1 - STEP 3..
 
♥Taburkan Mozzarella cheese sehingga menutup lapisan terakhir lasagna itu...

 Bakar di dalam oven dengan suhu 180 degree selama 30 minit..Pastikan api dalam arah atas dan bawah yer..bagi balance sikit nanti kepanasannya..

Sedia untuk dihidangkan bersama sos cili  atau di makan begitu sahaja..

Senangkan resepi kali ini..memang nampak leceh tapi senang jer..rasa pun sedap..selamat mencuba...

Comments

Popular posts from this blog

♥I Love Coway...♥

'I Love Coway'..siapa pernah dengar lagu iklan Coway ni..hee...kali ni aku bukan nak buat iklan yer..bukan jugak nak promote..tak dapat duit pun promosi aku ni..hee...tapi saja nak share dengan you all pasal produk Jenama nombor 1 Korea ni...kami baru jer beli penapis air Coway ni..adalah dalam 2 minggu..tapi baru berkesempatan nak update and share dengan you all..senang kerja kami..kalau tak, setiap bulan at least 4 dozen air mineral 1.5 liter kami kena beli..sebabnya aku tak yakin dengan kebersihan air tanpa ditapis ni..nak2 aku ada anak kecil yang nak minum susu kan..mestilah aku kena bagi air yang bersih untuk mereka.. You all selalu tak menghadapi situasi di mana korang rasa kualiti air di rumah yang kadang kala dipenuhi keladak dan karat, terasa seperti air bercampur dengan klorin, air dimasuki serangga atau berbau lipas dan macam-macam lagilah..tapi, dengan adanya COWAY, korang boleh  hidup dengan lebih sihat beserta dengan penjimatan kos dan tenaga dengan memiliki

♥Nasi Lemak Tersedap di Tanah Rata, Cameron Highlands...♥

Ok..pagi2 ni tengah perut terasa lapar..tetiba aku teringat nasi lemak sedap yang aku makan di Tanah Rata (TR), Cameron Highland (CH)....actually, story ni aku update sikit jer dari cerita aku about my visit to CH..tapi..pada yang malas nak baca cerita yang tak berkaitan nasi lemak tu..baca sini ajer..hehhee... Di mana nasi lemak yang tersedap tu???? Hahaha...kesedapan ikut tekak aku and lidah aku lah...tapi, diberi sokongan oleh suami, adik dan adik ipar aku..maksudnya, betul2 sedaplah kan....  Kedainya terletak di Pekan Tanah Rata tu....nama gerai  dia adalah Gerai Bunga Melur (GBM)..GBM ni adalah deretan kedai2 makan kat tepi jalan di pekan TR tu...bukan ada satu kedai...tapi ada banyak kedai....tengok pic di bawah ni..sila cari seperti dalam gambar ok..unless signboard dah bertukarlah...hahaha.... ♥Ni lah GBM...kalau mengadap gerai ni..kedai nasi lemak yang sedap tu di sebelah kiri dan hujung sekali...♥   ♥Inilah rupa nasi lemak dia...berbalut ngan daun pisang...tu