Stars and Hearts

Pages

Friday, 16 January 2015

♥Telur Bungkus♥

 
Resepi kali ni paling senang nak disediakan..memang simple jer..dalam 20 minit dah siap dah..balik kerja pun boleh masak tanpa rasa penat..hee...makanan ni memang selalu jadi menu kami setiap kali makan kat luar..aku rasa ramai pun suka order ni if makan nasi kat luar kan...meh sini aku share kan cara dan bahan-bahan nak masak telur bungkus ni..
 
 ♥Bahan utama...aku gunakan daging cincang...memandangkan kat dalam peti sejuk aku ni memang stok daging cincang selalu ada..sebab selalu nak masak spagethi kan...if tak nak guna daging cincang, boleh guna daging tapi potong dadu or potong kecik2 lah...nak guna ayam pun boleh..potong kecik2 jugak yer...untuk 2 orang makan ni, aku guna segenggam daging cincang ni..
 
 ♥Bahan untuk menumis pun simple jugak...
1) bawang putih 2 ulas - diketuk..
2) 3 biji bawang kecil - dicincang halus2 sampai lumat..
3) Bahan tambahan - kali ni aku guna carrot aku hiris halus2...if tak nak guna carrot boleh guna mix vege ke..jagung ke..apa saja lah...
 
 ♥Cili giling dua sudu besar..
 
 ♥Sos tiram..
 
 ♥Sos cili..
 
 
 ♥Telur 2 biji sebagai kulit luar..
 
 ♥Panaskan minyak...
 
 ♥Tumis bawang putih yang diketuk tadi..
 
 ♥Masukkan bawang kecil yang dicincang lumat tu...
 
 ♥Bila bawang2 tadi dah kekuningan..masukkan cili giling...
 
 ♥Dah naik bau..masukkan daging cincang tadi...kacau rata sehingga daging menjadi kecut..
 
 
 ♥Kemudian..masukkan carrot..
 
 ♥Lepas tu masukkan cili sos, sos tiram, garam dan gula secukup rasa..dan gaulkan sehingga bahan bersatu..
 
 ♥Masukkan sedikit air..
 
 ♥Kacau sedikit sehingga kering dan tutup api..
 
 ♥Sementara menunggu inti daging kering, panaskan kuali leper untuk goreng telur...masukkan minyak sedikit..jangan sampai minyak tu panas sangat tau..perlahankan api...masukkan telur dan tebar dia bagi memenuhi kuali tu..
 
 ♥Pastikan api perlahan yer..nanti hangus pulak bahagian luar telur tu..letakkan inti daging tadi ditengah2 telur..
 
 ♥Mulakan acara membungkus yer...hehehe...telur jangan nipis sangat nanti mudah koyak...
 
 
♥Siap sudah telur bungkus..sedia untuk dingap..selamat mencuba..


No comments:

Post a Comment