Skip to main content

♥Telur Bungkus♥

 
Resepi kali ni paling senang nak disediakan..memang simple jer..dalam 20 minit dah siap dah..balik kerja pun boleh masak tanpa rasa penat..hee...makanan ni memang selalu jadi menu kami setiap kali makan kat luar..aku rasa ramai pun suka order ni if makan nasi kat luar kan...meh sini aku share kan cara dan bahan-bahan nak masak telur bungkus ni..
 
 ♥Bahan utama...aku gunakan daging cincang...memandangkan kat dalam peti sejuk aku ni memang stok daging cincang selalu ada..sebab selalu nak masak spagethi kan...if tak nak guna daging cincang, boleh guna daging tapi potong dadu or potong kecik2 lah...nak guna ayam pun boleh..potong kecik2 jugak yer...untuk 2 orang makan ni, aku guna segenggam daging cincang ni..
 
 ♥Bahan untuk menumis pun simple jugak...
1) bawang putih 2 ulas - diketuk..
2) 3 biji bawang kecil - dicincang halus2 sampai lumat..
3) Bahan tambahan - kali ni aku guna carrot aku hiris halus2...if tak nak guna carrot boleh guna mix vege ke..jagung ke..apa saja lah...
 
 ♥Cili giling dua sudu besar..
 
 ♥Sos tiram..
 
 ♥Sos cili..
 
 
 ♥Telur 2 biji sebagai kulit luar..
 
 ♥Panaskan minyak...
 
 ♥Tumis bawang putih yang diketuk tadi..
 
 ♥Masukkan bawang kecil yang dicincang lumat tu...
 
 ♥Bila bawang2 tadi dah kekuningan..masukkan cili giling...
 
 ♥Dah naik bau..masukkan daging cincang tadi...kacau rata sehingga daging menjadi kecut..
 
 
 ♥Kemudian..masukkan carrot..
 
 ♥Lepas tu masukkan cili sos, sos tiram, garam dan gula secukup rasa..dan gaulkan sehingga bahan bersatu..
 
 ♥Masukkan sedikit air..
 
 ♥Kacau sedikit sehingga kering dan tutup api..
 
 ♥Sementara menunggu inti daging kering, panaskan kuali leper untuk goreng telur...masukkan minyak sedikit..jangan sampai minyak tu panas sangat tau..perlahankan api...masukkan telur dan tebar dia bagi memenuhi kuali tu..
 
 ♥Pastikan api perlahan yer..nanti hangus pulak bahagian luar telur tu..letakkan inti daging tadi ditengah2 telur..
 
 ♥Mulakan acara membungkus yer...hehehe...telur jangan nipis sangat nanti mudah koyak...
 
 
♥Siap sudah telur bungkus..sedia untuk dingap..selamat mencuba..


Comments

Popular posts from this blog

♥Seafood Lasagna♥

Resipi kali ini adalah menu favourite aku dan anak aku Qeera setiap kali makan di Pizza Hut..Masa aku pregnant kan dia..sebulan atleast 3 kali mesti makan punyalah..tu sebab dia pun suka makan..kalau kat Pizza Hut tu, memang dia boleh habis lah satu lasagna tu..tak boleh share dengan mommy dah....   Erm..memandangkan harga Seafood kat lasagna ni boleh cover 3 hari lunch mommy..aku pun cuba-cubalah nak masak sendiri.. and Alhamdulillah..Qeera cakap, "Mommy..its yummy! Delicious!"..erm..betul lah sedap tu..budak2 kan tak reti menipu..hehehe...   ♥ Okay..ni lah rupanya Seafood Lasagna aku..dapat ambil gambar ni jer..hasil di dalamnya tak sempat nak snap..Qeera and Papa dah ngap dulu sampai licin.. ♥ Ok, meh sini aku share resepi dia..nampak macam complicated, tapi bila dah buat..senang jer rupanya..resepi ni pun aku dapat dari  Kongsi Resepi .. so, aku pun try lah... ♥ BAHAN A ♥   ♥ 4 keping kulit lasagna ♥ ♥ 1 sudu kecil o...

♥I Love Coway...♥

'I Love Coway'..siapa pernah dengar lagu iklan Coway ni..hee...kali ni aku bukan nak buat iklan yer..bukan jugak nak promote..tak dapat duit pun promosi aku ni..hee...tapi saja nak share dengan you all pasal produk Jenama nombor 1 Korea ni...kami baru jer beli penapis air Coway ni..adalah dalam 2 minggu..tapi baru berkesempatan nak update and share dengan you all..senang kerja kami..kalau tak, setiap bulan at least 4 dozen air mineral 1.5 liter kami kena beli..sebabnya aku tak yakin dengan kebersihan air tanpa ditapis ni..nak2 aku ada anak kecil yang nak minum susu kan..mestilah aku kena bagi air yang bersih untuk mereka.. You all selalu tak menghadapi situasi di mana korang rasa kualiti air di rumah yang kadang kala dipenuhi keladak dan karat, terasa seperti air bercampur dengan klorin, air dimasuki serangga atau berbau lipas dan macam-macam lagilah..tapi, dengan adanya COWAY, korang boleh  hidup dengan lebih sihat beserta dengan penjimatan kos dan tenaga dengan mem...

♥Trip to Guangzhou-Hong Kong (Feb 2012) - Day 1♥

Ok..new story...entry kali ni aku nak story trip kami ke Guangzhou (GZH) and Hong Kong (HK) pada February 2012 yang lalu...erm...dah 7 bulan berlalu pun...tapi sebab tak sempat2 nak update kan....tak apa lah...just nak sharing info dengan u all so that kalau ada sesiapa yang nak plan ke sana...bolehlah ambil sedikit info yang berkenaanlah... Kami ke sana menaiki Air Asia as usual lah...ada jer promo ticket...cepat2 lah grab....pada asalnya kami hanya nak ke GZH sahaja...itu sebab aku beli tiket untuk 4 hari 3 malam sahaja...tapi biler aku survey2 rupa2 nya from GZH ke HK dekat sahaja about 2 hours kalau naik train....so aku pun memanjangkan langkah kami ke HK lah pulak..... Oh sebelum terlupa...kalau nak ke China kita diwajibkan memohon Visa untuk memasuki China yer....memandangkan kami akan keluar masuk dari GZH ke HK nanti ...so kami applied double Visa....jadi..aku sarankan pada sesiapa yang nak ke HK and any of place kat Tanah Besar China ni...better ambil dari Malaysia k...